Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Čudna zgodba o poroštvu za kredit.

Čudna zgodba o poroštvu za kredit.

Evo, bom vprašala tle, če se kdo kaj spozna.

Mož ima teto, samsko, z dobro službo, ki je že od nekdaj jebi veter za denar. V smislu, da nikoli ne ve, kam ji odteka, ne zna šparat oz. se ji zdi brezveze, zase ne porabi prav veliko oz. si občasno privošči kako potovanje in kako dobro cunjico, to pa je tudi vse.Če jo kdo od sorodnikov prosi, z veseljem posodi .
Zakaj to razlagam?da bo jasno, da jo je glede na njen odnos do financ pred leti sodelavka v službi z lahkoto prepričala (oz. ona pravi, da ni mogla reči ne), da ji je šla za poroka za kredit za hišo. Že to je dovolj neumno, da je to storila za SODELAVKO, ampak bi rekla, da ni čisto dobro vedela, v kaj se spušča. Podpisala je jasno sama, nihče je ni prisilil. Celo tega ne ve, kolikšen je mesečni obrok, ki ga sodelavka plačuje za kredit (!!!!!).
No, zdaj se je pa zgodilo, da teta sama nujno rabi nekoliko večjo vsoto denarja in si je seveda omislila-kredit.Ko smo ji omenili, da za banko poroštvo pomeni nekaj podobnega, kot če bi ona sama kredit že imela, ni verjela. No, seveda se je zapletlo, vendar so ji zaradi vez in poznanstev puf vseeno odobrili.

Sedaj pa moje vprašanje: Ko je teta omenjeni sodelavki omenila, da ima na banki težave zaradi poroštva oz., da ne more dobiti kredita, jo je ta debelo gledala, češ, da so njima z možem takrad na njuni banki podpisali, da tetini banki ne bodo nikoli “izdali”, da je ona porok za ta kredit. Upam, da sem razumljivo napisala, ampak meni se to zdi “kar neki”. Če banke ne bi bile med seboj na tekočem, bi ljudje lahko hodili od ene do druge in jemali pufe, ki jih ne bi mogli nikoli odplačevati. Bi prej rekla, da si je sodelavka zadevo malo izmislila, da se znebi slabega občutka. Bi rekla, da moraš imet kar debelo kožo, da sploh pomisliš, da boš nekoga za toliko let tako finančno obremenil.

Torej, kako je s tem, a so si banke dolžne med seboj posredovat informacije, je to dolžan klient sam ali je celo prepovedano, da banka “izda” drugi banki, da je nekdo porok?

Vse banke dobijo podatke o vseh poslih vsake fizične ali pravne osebe. Tako da tukaj ni ali hočejo ali ne. Poročati morajo Banki Slovenije, ki ima skupno bazo podatkov za vsakega.

Sodelavka je tvojo teto po domače ‘nategnila’.

Najlepša hvala za odgovor!

Ni čisto tako. Pred leti si lahko šel za poroka in tvoja banka o tem ni nič vedela, ravno tako ne delodajalec, če je kreditojemalec plačeval redno kredit. Saj je upravnoizplačilna prepoved ostala na banki kreditojemalca. Dve leti nazaj pa so banke in hranilnice vzpostavile informacijski sistem SISBON za medsebojno izmenjavo in obdelavo podatkov o kreditni sposobnosti komitentov. Ta vsaki banki omogoča, da si lahko na podlagi potrošnikove prošnje za kredit ogleda njegovo celotno finančno poslovanje, od transakcijskih računov, limitov, kreditov, kreditnih kartic, kartic z odloženim plačilom, poroštev in njegove plačilne discipline v zadnjih štirih letih. Banka na enem mestu izve tudi, kdaj je zamudil s plačilom kredita in kolikšen je znesek, s katerim zamuja, ali ima blokiran transakcijski račun, ali je bil zaradi izterjave obveznosti začet postopek prisilne izterjave, ali je razglasil osebni stečaj in tako naprej. Kdor torej najema bančni kredit, mora računati s tem, da imajo banke vpogled v njegovo celotno zadolženost pri drugih bankah, torej lahko izvedo tudi, koliko posojil je že najel, s kakšno odplačilno dobo in kakšen je znesek posameznega obroka ter kako redno ali neredno kredite odplačuje.

Hm, ne vem, če jo je res nategnila. Moja znanka je tudi porok za en kredit in to v velikem znesku. Kredit, za katerega je porok, ni bil sklenjen na isti banki, katere komitent je ta moja znanka.

Ko je ta znanka hotela dobiti svoj kredit, ga je mirno dobila in banka ni upoštevala tega zneska, za katerega je porok na drugi banki, še omenili ji niso. S tem da, če bi ji vzeli v račun ta znesek, za katerega je porok, kredita zase zagotovo ne bi dobila.

To se je tudi meni zdelo čudno, a očitno komunikacija med bankami ni tako dobra ali ne vem, kako naj si to sicer razlagam.

Se strinjam s tabo ni nujno.

Meni je oče porok, za najem stanovanjskega kredita.

Jaz sem komintent sicer čisto druge banke kakor on, vendar je z lahkoto dobil kredit ko je rabil določeno vsoto denarja.
Jaz imam sicer kredit na 15 let.

LP

Kar pravi mava, 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} drži in tega bi se morale banke držat. Če pa se ne , kršijo zakon .

Ne glede ali si banke te podatke izmenjujejo – v vsakem primeru je potrebno običajno na vlogo za kredit napisati, ali že imaš kakšpen kredit in ali si že komu porok. Obrazec potrdiš s svojim podpisom. Torej bi načeloma banka, pri kateri jemlješ kredit, morala biti seznanjena s tvojimi obveznostmi.

mene samo zanima ali je kot porok lahko tudi mož,ker se s tem izognem prosjačenja drugih.hvala in lep pozdrav.

Potrebujete hitro financiranje za nakup hiše, avtomobila ali za financiranje različnih dejavnosti ali projektov!. Pošljite nam e-pošto. Zahteva je obdelana v manj kot 24 urah, nato pa se denar hitro nakaže na vaš bančni račun.

E-naslov : financovaniainvesticeltd@gmail.com

V kolikor vem, se prihodek moža šteje v skupen dohodek. Če imate kakšno lastniško stvar, lahko date pod hipoteko/stanovanje, garaža, parcele…/.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close