Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice CROYDON – London – je kdo bil?

CROYDON – London – je kdo bil?

Septembra gremo s familijo v London in imamo rezerviran hotel Norfolk House Hotel v predelu CROYDON. Ima kdo kakšne izkušneje s tem predelom Londona, mislim na prevoz do tja z letališča in potem z obiskovanjem centra mesta, ker se mi zdi, da podzemna ne vozi do tja. Prosim za kakšne informacije. Tjaša

odvisno na katero letalisce priletis.ce boste na stansteadu,pojdite na postajo victoria z vlakom ali avtobusom,ce pa priletite na gatwick,pa imate direktno z letalisca vlak za croydon.zivel sem tam blizu in croydon ni nic posebnega.ena dolga glavna ulica z trgovinami in gostilnami.do centra londona pa pojdite z vlakom.imajo zelo gosto mrezo zeleznic.nabavite si karto londona.

Hvala, Mates. Priletimo iz Celovca na Stansted.A tale postaja Victoria je v Croydonu? Karto si itak nameravamo nabaviti, zanima me samo, če vlaki ali kar pač pelje od centra do Croydona vozijo cele noči, ali ne. Ker se radi potepamo do poznih ur, bi mi bilo žal. če bi bili omejeni s tem. Sicer vem, da se tam nič ne dogaja, brala pa sem tudi, da so cene hrane tam dosti nižje kot v centru. Imate še kakšno informacijo?

IZ VICTORIE VOZIJO POTEM VLAKI ZA CROYDON.TO SEM POZABIL NAPISATCROYDON JE KAR DALEC OD CENTRA LONDONA.TAM SO RAZDALJE KAR VELIKE.CROYDON JE NA JUGOVZODU LONDONA CISTO NA ROBU.BREZ ZEMLJEVIDA SE NE ZNAJDES PREVEC.KAKO JE Z VLAKI PONOCI,ZAL NEVEM.JAZ SEM ZMERAJ POTOVAL PODNEVI.KO BOSTE KUPOVALI KARTE ZA CENTER,TO JE DO VICTORIE,KUPITE POVRATNE IN POVEJ,DA JO POTREBUJES TUDI ZA METRO.POVRATNA KARTA JE ZELO POCENI V PRIMERJAVI Z ENOSMERNO.
CENE SO V CENTRU VISJE KOT NA PRIFERIJI.KUPOVATI SE SPLACA V SUPERMARKETIH.HRANA JE PA TAKO,NAJCENEJE JE PRI KITAJCIH,CE JO VZAMES S SEBOJ.ANGLESKA KUHINJA JE ZANIC.
ANGLEZI SE ZELO POTRUDIJO,DA TI KAJ POJASNIJO.TUDI POLICIJA JE ZELO PRIJAZNA
PA SE TO.ANGLEZI,SKOTI,IRCI IN VALIZANI SE NE MOREJO MED SEBOJ.BOGNEDAJ,DA SKOTU ALI IRCU POVES,DA JE ANGLEZ.

He, he, to me pa spominja na nekdanje južne brate. Hvala za informacije, do potovanja je še kar dober mesec in upam, da se spomnete še česa, bom vesela. V glavnem še nimamo točnega plana, kaj bi si ogledali v Londonu in glede na to, da ste živeli tam – mogoče kakšen namig?

vsekakor menjavo straze pred kraljicino palaco,muzejev je veliko.meni je bil najbolj vsec imperial war museum.nabavite si vodic po muzejih.v enem dnevu si je nemogoce vse ogledat.voznja z metrojem je pravi uzitek,samo lahko se izgubis.jaz sem imel tam prijateljico,ki je dobro poznala london in ni bilo tezav.

Mi bomo tam en teden, tako da bomo imeli dovolj časa. En dan imamo namen iti v Portsmouth, pa enega v Oxford, ostalo se še dogovarjamo, ampak mislim, da bo fajn, če le vreme ne bo konec septembra preveč kislo.

Ne vem, no, ampak če bereš table, ki so na vsakem koraku, pa še malo pogledaš na plan mesta, pa res ne vem, kako se lahko izgubiš na londonskem metroju. Ali v Londonu sploh.

Jah mates se pač ne znajde najbolj v tujem svetu. Pol pa še nasvete piše:)))

napisal sem,da se lahko izgubis.jaz se nisem,pa sem sel iz stansteada,ki je na severu,do bansteada ,ki je na jugu londona.enako sem sel brez problemov iz suttona na victorio in potem do dovra.kdor gre pa prvic,se pa lahko izgubi.london ni vasica.razdalje so velike.jaz sem imel do stansteada 2 uri voznje po avtocesti.gatwick je bil blizje.le uro z vlakom.
ti srakoper,pa bodi tiho.ti se po sloveniji nisi veliko potoval,kaj sele po svetu.

Ja zihr Matija ti pa itak Bratislava via Croatia in to je to! Ne ti men srat in pametovat tule o mojih potovanjih, ker stari moj sploh ne veš kaj je to:)))

No, fajn, da se pričkate za oslovo senco. Jaz sem pa mislila, da mi je kdo kaj uporabnega napisal o Croydonu. Mates se je vsaj potrudil in mi napisal, kar pač ve. Verjetno se pa tudi najde kdo, ki se je v Londonu že kdaj izgubil.

tlele so forumi za nasvete, ne pa prickanja, on je zivel v croydonu a ne, croydon v primerjavi s centrom je kot ljubljana celje bi rekla, tko da tud ce si skoz v croydonu, lahk mau ves o centru, sam ok v podzemni so skoz table, tko da, ce se drzis podzemne se ne mors fajn zgubit, sam pa ce zuni kej isces, se posebi z busi, se lahk fajn zgubis, k vcasih ti ne povejo vsake postaje, sam zdej so neki bolj uvedl to, da ti govori vsako postajo na busu, pa tud na tablah ni vsaka postaja zabelezena k jih je ful velik, sam je pa fino k ti pise kok priblizno traja voznja, to seveda ce ni guzve, k na oxford streetu jo je full
ce gres z oblekami v center v croydonu lahk kr pocen dobis, se posebi primark, tm so recimor gate tud po 1 al 2 funta, pa cevlje dobis ze za 4 funte, no ja ce nisi glih zbircen pr tem
nisem se bla na london eyeu, sam najbrz je lep razgled, sam mors pa tud cakat dost v vrsti, na zelezniskih postajah pa tud dobis neke prospekte k gresta lahk 2 za eno ceno, pa tud vodniki so tm se mi zdi
ce se radi ponoci potepate, za center je N68 k gre do Croydona, tam nekje zravn shopping centra je, in ta bus voz od pol 1 naprej se mi zdi in pa do zjutri, na pol ure se mi zdi, sam sej to pise na tabli, sicer pa pripelje oz gre v centru iz waterlooja, in ce hocte it mogoce zurat al pa kej, al pa pogledat leister square, potem iz waterlooja vzamte 176, ta je pa 24 urna service, sam ponoc mors caaaaaaakat, pa se to, ce nobenga ni na postaji pa ste bolj sami morte nujno iztegnt roko da ti ustavi, ker ce ne, ne bo.
no ce mas se ksno vprasanje glede prevozov kr vpras, jst sem se tok ze gubila v londonu da ni res, kr prematrala sem se bi rekla, sam da bi pocen skoz prsla haha, k recimor je busna enotednska skor ista cena kt pa enodnevna jutranja travel card (okol 9 funtov pred pol 10), k ti pokrije vlake (ker croydon nima podzemne in se vozis z vlaki – national rail service) in pa podzemno od 1 do 6 zone, oz 1 do 4 zone, kokr vzames, pa potem tud busno za vse zone, pa tud se mi zdi da tramvaj, k je tm v croydonu tud, sam nisem prepricana, k s tem sem se samo ene 2x pelala

Tati1, za turista izletnika v London je Croydon odločno predaleč. Preveč časa (in denarja) boste porabili za dnevno potovanje v London na oglede. Svetujem, da si raje omislite kar prijetnejši hostel v samem središču mesta, zelo solidne namestitve se najde tudi v coni 2, ni treba ostati izključno v coni 1. odvisno sicer, koliko vas gre in koliko ste stari, predlagam pa, da če ste npr. 3 ali 4 vzamete eno 4-posteljno sobo v hostlu in ste tako rekoč na svojem in zelo poceni. lahko si omislite tudi kak hotel, vendar so ustrezno dragi; mogoče kak hotel ***, to je še nekako v normalnih cenah, glede na slo. razmere. Odvisno od vašega proračuna, pač.

Vsekakor pa odsvetujem nastanitev v Croydonu in nato dnevno potovanje v London. Preveč boste utrujeni, ko bi se zvečer vračali domov, da ne omenjam, da si ne morete privoščiti večernega ostajanja v mestu, saj boste morali loviti vlak za domov. Poleg tega vas bo še prišlo dražje.

Poglejte na internetu raje ponudbo hostlov in hotelov po vaših finančnih zmožnostih v samem Londonu, bolj zadovoljni boste.

Pikicapikica in Nataša, hvala za informacije! Jaz sem premlela sto in sto informacij o hotelih in hostlih v Londonu, pa je vse kolikor toliko drago, tu v Croydonu pa pride hotel z zajtrkom 14 funtov na osebo na dan, kar je ugodno, še posebej, ker smo štirje. Imamo pa tudi kopalnico v sobi, česar v hostlih ni, nam pa veliko pomeni. Otroci so že stari 14 in 17 let, tako da ne bo problema malo več transporta. Razen če ne govorimo o več kot eni uri do centra mesta?!? Mi smo bili v Parizu tudi malo ven iz mesta, pa ni bilo težav.
Nataša, veš za kakšen konkreten hostel po normalni ceni? Sicer imam v Croydonu že rezervirano, ampak vseeno. Jaz ga namreč nisem našla, če pa je že bil cenovno ugoden, je bila skupna kopalnica.
Glede večernega ostajanja v mestu pa – po enajsti uri itak spimo.

Hostli po Londonu so okrog 15 do 20 funtov na osebo v 4-posteljni sobi. Je že res, da ni hotel, je pa po ceni zelo primerljivo Croydonovemu hotelu. Je že res, da so hostli bolj na horuk :), lahko pa se najde povsem luštno namestitev, ki pač zaradi nizkih standardov obratuje kot hostel.
Sama sem veliko prepotovala in nekako ne maram hladnih, sterilnih hotelov, raje imam prijetnejše namestitve, npr. bed & breakfast. Do svojega 35 leta pa nikoli nisem dopustovala po hostlih. 🙂 No, enkrat je bilo pa prvič in čist fajn je bilo.
Vse, kar me je motilo – kar ni bilo enako kot v bed & breakfast – sem preprosto vzela za hec oz. vzela v zakup za nizko ceno. Nenazadnje sem v sobi samo spala, cele dneve sem bila zunaj in čeprav rada spim udobno, mi je škoda gromozanski denar porabit za hotel.
V Londonu je ogromno hostlov – malo poglejte na internetu, ko pa si ogledujete predstavitev hostla, bodite pozorni, da bo npr. v coni 2, ta bo takoj cenejši od podobnega v coni 1.
Bed & breakfastov v ožjem Londonu ne poznam, mogoče vam uspe najti katerega.
Aha, še to; od Croydona do Londona je res samo 15 min (poglejte tu: http://www.nationalrail.co.uk/), vendar morate upoštevati postaje, od koder gre vlak, gre pa z London Bridgea ali Victorie, oba sta v centru, Victoria bolj zahodno, London Bridge vzhodno. Malo pred odhodom morate biti na postaji, da ujamete vlak, še pot do vaše nastanitve v Croydonu in hitro bo ura okrog, da boste prišli domov. Ena vožnja vas pa pride 4,10 funta, se pravi 8,20 povratna vozovnica na dan. Ob tem boste potrebovali še travelcard za potovanje po Londonu … Ne vem, če se vam računica dejansko izide.
Po mojem mnenju bi bilo pametno v Croydonu bivati le, če bi tam imeli koga, kjer bi stanovali brezplačno, tako bi dejansko profitirali, tako pa boste razliko od cenejše do dražje namestitve v središču mesta nadoknadili z vožnjo.
Ne vem, no, preračunajte malo. Ni se vam treba bati, da bi vam zmanjkalo možnosti, v Londonu je transport zelo razvejan, hitro boste našli možnost, ki vam bo ustrezala finačno in po vaših željah.

Nataša, hvala! Sem preverila cene vlakov in bi za vsakodnevni prevoz do centra res porabili celo premoženje. Sem že rezervirala HOSTEL 63 v centru, blizu Hyde parka, res je malenkost dražji, a ima tudi kopalnico v sobi. Tako da – hvala za nasvet!
A mogoče veste kaj o vozovnici Oyster? Nekje sem prebrala, da se splača.

Oyster je pravzaprav edini normalni način potovanja po Londonu. So še druge možnosti, vendar vam je ta najpametnejša.
Oyster je pametna kartica, dobili jo boste ob prvem nakupu vozovnice za podzemno, lahko singel ticket ali pa travelcard. Ko boste kupili vozovnice, recite, naj vam dajo še oyster card, drugače vam bodo dali vozovnice, natisnjene na kartonček. te so dražje in ne ponujajo vseh drugih možnosti in ugodnosti kot elektronski oyster.
Zadeva je zelo preprosta. Ko imate oyster greste na okence na postaji podzemne železnice in kupite ali travelcard (za celodnevno potepanje, vedeti morate le, v katerih conah se boste gibali) ali singel ticket (če veste točno, kam boste šli) ali le naložite gotovino.
Razlika med temi tremi je naslednja: travelcard je vozovnica za podzemno in avtobuse po Londonu; podzemna je omejena na cone (od 1 do 6), za buse teh omejitev ni. Torej če imate travelcard za coni 1 in 2 (mislim, da se za samo 1. cono niti ne prodaja), se lahko peljete s podzemno po celotnih conah 1 in 2, brez omejitev, ob tem lahko sedete na kateri koli bus v Lodnonu, spet, brez omejitev. Ko kupujete vozovnico, samo rečete, da bi radi travelcard za coni 1 in 2 (bi tudi 3?, malo verjetno, če boste samo na izletu in si boste ogledovali tisto, kar vsak pride pogledat v London) in pa za koliko dni bi ga potrebovali. Kupite ga za dan, dve, teden, odvisno od vaših želja in potreb.
Če boste šli ven iz con 1 in 2, torej npr. v cono 4, če bi šli radi pogledat Wimbledon (tenis), potem boste na svoj oyster naložili npr. minimum gotovine (mislim, da je 5 funtov) in oyster bo sam zaznal, ko boste izstopili iz postaje, da ste zapustili “dovoljeni” coni 1 in 2 in vam za preostanek vzel gotovino. isto se bo zgodilo, ko se boste vrnili, torej pametna kartica bo za doplačilo vzela gotovino na kartici, ampak samo zunaj vaših že kupljenih con na travelcardu. Če vam gotovine na kartici zmanjka, vas oyster ne spusti ven/noter, torej samo stopite k okencu in naložite gotovino. So tudi posebni kartični avtomati, kjer na označeno mesto pritisnete oyster in vam odčita stanje, kako dolgo velja vaš travelcard, koliko denarja je na njem ipd. ful fajn zadeva.
Nekdaj se je za oystre plačevalo (depozit, ki so ga ob vrnitvi kartice vrnili), danes pa tega ni več.
Stanovali boste ob Hyde Parku, pravite?
Na katero letališče pa letite? Če greste z Easyjetom na Stansted in boste šli v mesto z vlakom (Stansted Express), vam ni treba kupiti vozovnice za vlak do končne postaje Liverpool Street, ampak bi vam svetovala, da greste samo do postaje Tottenham Hale, tam pa na Victorio Line (tam je to edina podzemna ali tuba, tako da ne boste zgrešili). Kot sem prebrala, kje je vaš hostel, vas navodilo vodi, da greste do podzemne postaje Bayswater. Potem vam svetujem, da na Tottenham Hale sedete na Victoria Line in se peljete do postaje King’s Cross St. Pancras in tam presedete na Circle Line (rumena linija). Kot že ime pove, je to krožna linija, tako pazite, da greste v smer Paddingtona in Bayswatra.
Poglejte tu (http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/standard-tube-map.pdf), je zemljevid podzemne železnice, krasno pregledno in zelo jasno zrisano. (Tottenham Hale je desno zgoraj na svetlo modri Victoria Line, Bayswater je levo, v coni 1, na rumenem obroču (Circle line).

Če boste prišli v mesto zvečer in nimate namena še kam vandrati, ampak se predvsem nastaniti in morda iti samo na sprehod, predlagam, da ne kupite že prvi večer travelcarda za cone 1-3 (Tottenham Hale je v 3. coni), ampak kupite singel ticket do Bayswatra, za drugi dan si pa vzemete travelcard za coni 1 in 2. Travelcarde lahko kupujete za vnaprej, tako da si to lahko nabavite že prvi večer. Vse skupaj pa si naložite na oyster, le zaprositi morate zanj takoj ob nakupu.

Uau, Nataša, tole je pa kar zalogaj, ki ga bom morala še parkrat prebrati, da ga bom skapirala… Saj verjetno, ko ti enkrat predela in vidiš, kako vse poteka, ni komplicirano. S temi conami si nisem čisto na jasnem, ker imam doma zemljevid Londona in niso cone nikjer označene. Vidim, da bom imela še veliko dela s študiranjem…

se nekaj.mogoce se ti bo zdelo smesno.ko greste cez cesto,ne glej na desno ampak na levo stran.mene so skoraj povozili.avto pripelje po levi strani.

Ja, Mates, hvala za opozorilo! Verjetno bo res trajalo nekaj časa, da se bomo prilagodili.

Tati, tale zemljevid vam bo tudi prav prišel: http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/tube-dlr-trams-and-train-travelcard-zones-map.pdf
(celoten link prekopirajte v iskalno vrstico in se vam bo odprl)
Drugače ga pa dobite tudi na http://www.tfl.gov.uk > getting around > maps, izberite drugo, kjer je zemljevid prog podzemne in vlakov, prvi zemljevid vam kaže samo podzemno.

A mogoče res še kdo ne ve, da tam vozijo po levi?

A mogoče res še kdo ne ve, da tam vozijo po levi?[/quote]

Ta je dobra ja:)))

Nataša, hvala! To bo pa pomagalo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close