Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika CROSTATA – to morate poskusiti!!!

CROSTATA – to morate poskusiti!!!

Dragi moji!

Sem prebrskala forum, ce ze kje obstaja ta recept. Babi in ostali primorci zagotovo to sladico poznate, tisti, ki pa ne, pa je skrajni čas, da jo poizkusite. Priprava je enostavna in hitra, jed pa ODLIČNAAA!!!
Crostata bi se naj tudi imenovala primorska pita…

Skratka, potrebuješ:

1 zavitek listnatega zamrznjenega testa (Tisto, kjer sta pakiranidve polovicki – vzames samo eno!!!)

4-5 olupljenih in na krhljje narezanih jabolk

1. preliv (zmešaj vse skupaj):
4 dcl sladke smetane
2 dcl kisle smetane
2 jajci
1 vanili
malo cimeta in metih klinčkov (če želiš)
6 žlic sladkorja

2. preliv:
6 žlic marelične marmelade
1 dcl vode

Priprava:
Razvaljaš testo in ga položiš na velik pekač. Zavihaj robove testa. Prebodeš nekajkrat z vilico in pečeš cca 5 minut.
Nato po testu potrosiš krhlje jabolk in preliješ s 1. prelivom in ponovno daš v pečico. Pecivo je pečeno, ko preliv zakrkne (postane pudingast).
Segreješ marmelado in vodo ter še vroče preliješ po pečenem pecivu.

Jed je odlična tudi topla, ko pa se shladi, pa močno dvomim, da jo boste še lahko jedli, ker je ne bo več nič ostalo!!!

Dober tek!

Nika

Nika, to testo, ki si ga navedla ali je masleno listnato testo? Je zelo dobro, ampak jaz ga nikakor nisem uspela lepo razvaljat. Kako se pa ti tega lotiš? LP Daša

Sliši se super. Bom kar danes spekla. Samo mi povej, ali sladko smetano stepeš ali jo samo zmešaš z kislo smetano in ostalimi sestavinami.

LP

Draga Daša!

To, kar kupim, piše na zavitku listnato testo – sta dva kosa velikosti 10 x 15 cm.

Zadevo oddtajam (ne do konca), uporabim malo moke za lazje razvaljanje in ni problema…

lp
Nika

Draga Alena!

Kot sem že napisala : vse sestavine dobesedno zmešaš v večji posodi. Zato je tudi tako hitro – nobenega packanja in odvečnih posod.

Lp in poročaj kako je uspelo!

lp
Nika

Testo razvaljaš na velikost velikega pekača? Pa razvaljaš tako na veliko? Jaz ne znam.

Jaz tudi ne. Sigurno pa gre za pravo testo, ker drži, da sta 2 kosa v zavitku. Jaz sem tudi na pol odtajala, po nasvetu prijateljice sem probala tudi s pomočjo prozorne folije. Pa ne gre! LP Daša

na koliko STOPINJ?

Ta recept se tudi meni super sliši – enkrat sem že jedla krostato in je bila super…

A lahko uporabim kakšno drugo testo? Listnatega ne maram preveč…

LP

Seveda se da, saj ko pečeš kremne rezine ali pa zagrebške, se tudi razvalja na velik pekač. Mora biti dobro odtajano.

LP

Hej,Stasa in ostale!
Da,Primorci dobro poznamo to sladico,saj je tudi v severni Italiji ena najbolj pogostih hitro narejenih sladic .Osnova je krhko testo kot za nase pite.Seveda je najhitreje narejeno s kupljenim listnatim testom.Pri nas
se nisem videla zamrznjenega krhkega.
Francozi poznajo to sladico kot LA TARTE.Vic je v res lepi oblozitvi s krhlji
jabolk(ali cesa drugega tako,da se pokriva kot opeka in v krogih od zunanjega oboda proti sredini.Maline pa polagamo eno pb drugo kar pazljivo,potem je tudi vizuelni ucinek popoln.Cez je polivka,kot je ze napisano.Jaz pa raztopim zele iz kutin in polijem.Ucinek:sadje pod rahlo ledeno skorjo.

Stasa,z doma narejenim krhkim testom je zelo dobro.Jaz malo obtezim s
suhim fizolom,potem 5 minutk v pec,stresem in oblozim s sadjem.

Tu je recept za testo za pravo francosko Tarte.Iz knjige mojega sorodnika,tiste,ki ima vedno opisan “trik” za lepsi uspeh.

Tu je napisano:Testo obdels na hitro tako,da ga malo povaljas med dlanema,da dobis zogico.

LA PATE SABLEE(Z NAGLASOM NA PRVEM E) -Pesceno testo,po nase krhko

500g presejane moke,10g fine soli,2 rumenjaka,1 celo jajce,kaksen pozirek vode,vanilij esenca ali limonina ,150 g sladkorja

Najbolje na hladni marmorni plosci,ali vsaj v hladnem prostoru.
Presejes moko,da nastane kupcek(nic ne tlaci).V jamico das malo vode,
celo jajce , dva rumenjaka in sladkor.Na hitro zmesaj z rokama,da
se jajca ne segrejejo.Dodas aromo in se maslo,ki si ga malo obdelal
v roki.(Pri nasem krhkem testu to narezemo z lesenim nozem kar v moko.)
Zmesaj vse med dlanema,dokler ne bo masa homogena,potem je testo narejeno. Sluzila vam bo za vse vrste TART.Najprej popeces oblozeno testo,vzames iz pecice,odstranis zrnje in nadaljujes s sadjem.
To je tocen prevod.

Ce delas sama krhko testo,ga napravi po svoje.Meni najbolj uspe,ce ga dam cez noc v hladilnik.Lepo se valja in ne trze.

Za vse,ki se jim listnato testo ne valja lepo,nic hudega,ga pa raztegujes malo se s prsti.Tudi ce se natrga,ga kar sestavi,se nic ne vidi,ko je peceno.

Nika,lepo,da si se spomnila na to sladico.
Lep pozdrav Babi

Babi, a ni v tvojem receptu nič masla ali podobne maščobe?? Upam, da je res tako :))

LP

Joj,Stasa,grozna pooomooota! Seveda ,na tvojo zalost,sem pozabila
napisati,saj me je kar strah “300g” masla.Prosim vse,ki so brale zgornji recept,da vzamejo v zakup.Sicer je bilo potem napisano,da dodas maslo…
Stasa,ti ze ves, krhka testa imajo vsa veliko mascobe in listnato verjetno tudi,zato tebi ni vsec. Zdaj ti pa res ne bi znala pomagati,katero testo bi dala. Vse CROSTATE so take. Vic je v tem.

Razmisljam,ce bi biskvitno testo(to najraje delam s sadjem, od cesenj naprej).Ampak sadje leze v notranjost in testo se dviga.Izgled ni nikoli tak,kot pri Crostati. Ce pa bi kasneje oblozili,pa se ne more se enkrat peci. Ne vem.Tu se zdaj krese klasicna kuhinja z novimi bolj zdravimi spoznanji.
Lep pozdrav Babi

🙂 Sem si kar mislila… saj ni problem – ko delam normalna “kalorična” peciva, se ne ubadam s tem, koliko masla in sladkorja vsebujejo… delam jih namreč zelo, zelo redko… večinoma torte za kakšen rojstni dan ali podobno priliko.

Sem pa se res razveselila, saj še nisem videla krhkega testa brez maščobe 🙂

Biskvit najbrž res ne bi bil najbolša rešitev…

LP

Jaz pa delam “krhko testo” s skuto -pasirano in kakšnima dvema žlicama jogurtovega masla MEGGLE (ali olja, vendar je maslo boljše), mislim da sem že enkrat napisala recept…če pa ne najdete, pa bomnapisala še enkrat.

LP Zala

200-200C

lp
Nika

Recepet sem preizkusila, no če ocenjujem moj izdelek lahko rečem, da mi je jabolčni zavitek bolj všeč.

Tudi jaz sem preizkusila ta recept in moram reči, da je ODLIČEN!!!
Preden sem se lotila dela, sem svojemu dragemu prebrala Nikine besede:
“Jed je odlična tudi topla, ko pa se shladi, pa močno dvomim, da jo boste še lahko jedli, ker je ne bo več nič ostalo!!!”
Samo nasmejal se je in rekel, da močno dvomi v to (OK, tega ni rekel tako prijazno, kot sem zdaj jaz napisala).

Rezultat?
V roku dobre ure je zmanjkalo tričetrt peciva, pri čemer moram pudariti, da sva ga jedla samo dva – jaz in tisti dvomljivec, omenjen zgoraj. Pa peciva pride kar precej. To pomeni, da je bilo res zelo, zelo, zelo dobro.

Pozdravček,

Alja

tocno to-jed je dobra samo topla… pri nas je bila se rahlo mlacna/na koncu/.:))….lp petra

Ta sladica je res enostavna, pa tako zelo dobra.
Jaz naredim 1.preliv brez kisle smetane in z eno žlico Gustina.

lp

Zala, res bi bila hvaležna za recept. Verjetno ne vsebuje toliko maščobe kot običajno krhko testo.

LP Astra

Mislim, da bo tole pravo:

JA, to bo to.
torej astra, recept najdeš na tem linku, tretji post po vrsti navzdol!
v bistvu je to recept za neke jabolčne žepke, ki so iz skutinega testa….
jaz sem ga še malo bolj priredila in še zmanjšala maščobo, malo moke zamenjala s polnozrnati itd…res je dobro in ni mastno niti približno toliko kot ostala krhka testa!
upam da ti bo recept prišel prav,

LP zala

aja, pozabila sem še nekaj napisati – To je prava atrakcija za otroke!!!!! -moji mlajši bratranci in sestrične so čist preč:

ker mi ponavadi nekaj tega skutinega krhkega testa ostane ko z njim obložim tortni model ali model za pite, preostalo testo razvaljam v krog in ga položim na skledico (odvisno koliko testa ti je ostalo in kako velike skledice imaš, več jih lahko narediš) kot je za puding npr…je take oblike kot “črka D” samo obrnjena za 90° v desno, saj veš!
testo razprostem po skodelci (prej jo malo namastim) in dam pečt za nekaj časa. ko je rahlo rjava je testo pečeno, nato da odstranim s skodelice in pustim da se ohladi. Medtem zakuham puding, po ustaljenem postopku. testene skledico položim v keramične skledice večje velikosti, zato da lepo ravno stojijo. Skuhan puding nato nalijem v te testene skledice in pustim da se ohladi.

Po želji lahko dodajaš rezne marmelade in želeje na vrh, res super pa je, če v puding – preden v mleko zakuhaš prašek – dodaš malo v vodi zdušenega, a še čvrtega sadja. In potem dobiš krasen puding s koščki sadja.
Dekoriraš po želji – s smetano ali šlag peno, z nalistanimi mandlji itd.

Priporočam pa res, da v tem primeru vzamete dvojno količino pudinga – ker ga zelo hitro zmanjka 🙂 oziroma da bo v vsako testeno skodelico prišla zadostna količina pudinga.

Ufff, se je nabralo – mogoče zgleda zakomplicirano, ampak sploh ni in gre zelo hitro. enostavno skuhaš puding in po peki tortnega oboda spečeš še preostalo testo!

LP
Zala

Te skodelice je hotela narediti sestra za zelenjavne nadeve,pa nisva uspeli,
ker smo se sele spoznavali in klepetali.Pa kdaj drugic.Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close