Črni ribez
Sonce-rumeno,zdaj pa na Primorskem ze prevec ogrevas naravo!
Sala.
Rada bi ti kaj svetovala,ravno iz crnega ribeza nisem nikoli nic pripravljala,pa je sok bozanski.Pregledala sem tudi vse svoje knjige,nasla nic.Zakaj,ne vem! Mislim,da bi lahko sok naredila po navodilih drugih sokov in marmelade tudi.Upam,da se bo se kdo oglasil.Sokov sama ne delam,razen svezih. Lep pozdrav Babi
He he, Babi, sonce je zato, da greje :)).
Tudi sama sem iskala v knjigah, našla recept za sirup, vendar je tako zakompliciran (precejanje čez gazo itd.), da se ga nisem lotila. Preiskala sem tudi vse stare brošurice iz 80-tih let o konzerviranju in shranjevanju (še tiste stare jugoslovanske) in nič – mogoče zato, ker ima ribez bojda kar precej prektina in po moje precej želira, tako da vprašanje kakšen bi bil sirup iz tega. Sem se pa na podlagi enega vašega odgovora odločila da bom ribez lepo pospravila v skrinjo in veselo pekla mafine pozimi iz njega (preizkušeno in so dobri).
Kako pa delate sveže sokove? Sama sem še bolj frišna na tem področju, pa bi rada kaj novega izvedela.
En lep pozdrav.
Damjana
Hej,Damjana!
Bistri sok iz crnega ribeza mi je zelo vsec.Dnevno sveze sokove pa naredim s centrifugo,ki je dodana multipraktiku.
Zelo v redu tudi za zelenjavne sokove;edina napaka,da je malo majhna in moram za vec oseb kar stalno cistiti mrezico,kjer se nabirajo lupine.
Za eno ali dve osebi krasno.Zato raje sadje zamrznem in tudi pozimi naredim sok iz odmrznjega sadja. Ideja z mafini je odlicna.
Lep pozdrav Babi
Hoj!
Mi smo pred leti, ko je bila poraba domacih sokov se v vecjem obsegu, delali sok iz crnega ribeza s pomocjo sokovnika (pasterizirano), to je v tistem sokovniku na zvisan pritisk! ( Vcasih: Emo-Celje ).
Najprej smo socili iz crnega ribeza sok, ki je iztekel direktno v steklenico in ker je bil pac vroc, ni bilo moznosti razvoja bakterij, glivic ali kaj podobnega. Z zapiranjem steklenice z zamaskom, ki ima PVC notranjo zascito ( kakor npr. taksni iz steklenic za vino..) in potem v lezecem polozaju steklenice hlajene se vec ur, (saj so bile ovite v brisace), so bile uporabne se in se casa…
Po socenju je ostalo v ribezovih jagodah se kar veliko soka. Temu ostanku jagod smo dodali se izpeckane cesnje in nekaj ( ne veliko sladkorja ) in prekuhali v marmelado…Brez dodanih cesenj bi bila ribezova marmelada namrec nekoliko premocnega specificnega okusa, tako pa je bila zaradi dodanih cesenj res super! In otroci so jo zmazali takoj, tako da je je za ozimnico ostalo nic!
Glede na dejstvo, da je ribez pri nasih sorodnikih dozoreval kasneje od cesenj, sem vedno zamrznila ze izpeckane cesnje in jih potem uporabila za izdelavo ribezove marmelade po predhodnem socenju. Poskusi. Ne bo ti zal! LP!
Hvala punce za nasvete, vendar vidim da bo treba najprej opraviti izlet v eno izmed trgovin z malimi gospodinjskimi aparati :)). Moj multipraktik namreč nima dodatka, katerega omenja Babi (se pravi da niti ni tako zelo multi-praktičen), sokovnika pa tudi nimam. Pišuka. Pa tako polne so že omare….
Posodiš? :-))
No, dejstvoj je, da mama v moji rani mladosti sicer imela sokovnik in tudi delala sokove, samo to je cca 25 let nazaj, sokovnik pa je žal pokojni (malo po moji zaslugi, priznam, ker so bili tista mrežica in tisti “propelerčki” jako zanimiva igrača). Prijateljice pa nekako niso hudo navdušene nad takimi zadevami (saj je res nerodno kupovati sadje če ga nimaš doma, so narejeni sokovi cenejši). Tako da izposoja žal ne pride v poštev :-(.
LP d.
Forum je zaprt za komentiranje.