črni kolač
Vsi, ki ste že kdaj bili povabljeni na kakšno istrsko poroko (pir), veste, da istrijani pri hrani ne šparajo. Mize se šibijo pod obloženimi pladnji s pecivom. Prav to pecivo je tako doooobro. Razne male breskvice, pa razne rezine in kocke.
Nikoli ne bom pozabila “črnih sočnih kock”, katerim so rekli “črni kolač.
Izgledale so tako: na kocke narezano pecivo (za dva grižljaja), sočno, prepojeno in polito s črno čokolado. Zdi se mi, da je med sestavinami bil pšenični zdrob (griz), mogoče naribane jabolke, orehi, vse pa je bilo črno.
Ta recept iščem, pa ga nikjer ne najdem. Mogoče zato, ker ne vem pravega imena teh kock?
Ali kdo ve ???
Urša, če mi pošlješ recept, hvala. Ampak te črne kocke niso imele marmelade in se je videlo in čutilo,da je v njih griz. Ni bilo take “gostote” kot biskvitno testo, verjetno ni bilo moke, ali pa zelo malo. Te kocke niso bile rahle kot biskvit, ampak so bile “težje” in sočne (mokre) in črne od čokolade.
Ali tvoja mama pozna tudi ta recept.
Lep pozdrav iz Obale.
MATO REZINE
Zmes: 5 naribanih srednje velikih jabolk
1 jog. lonček pšeničnega zdroba
2 jog. lončka mletih orehov
1,5 jog. lončka hladnega mleka
12 dag stopljenega masla
2 celi jajci
2 jed. žlici kakava v prahu
1 jed. žlico zmlete prave kave
1-2 žlici ruma
1 pecilni
Vse skupaj zmešaj z mešalnikom in vlij v globoki pekač. Peči 45 minut na 180`C.
Preliv: 10 dag stopljenega masla
10 dag stopljene čokolade
10 dag sladkorja
1 celo jajce
Sladkor in jajce penasto vmešamo, dodamo stopljeno maslo in čokolado in prelijemo po vročih rezinah.
Po prebranem sodeč sem sigurna, da gre za prave rezine. Dober tek!
V tem receptu sem pa skoraj prepoznala, tistega, ki ga jaz pečem.
V našo hišo je prišel z imenom URŠKA.
Najbrž je bolj svetel, ker je brez kakava.
Takole gre:
1 jogurtov lonček pšeničnega zdroba
1 j. lonček mleka
2 celi jajci
1 j. lonček sladkorja
1\2 j. lončka olja
2 žlice moke, v katero daš 1 pecilni
1 j. lonček mletih orehov
pest narezanih orehov
rozine
2 velika naribana jabolka
Najprej zmešam mleko z zdrobom, potem pa naribam jabolka…, da se vmes zdrob napoji. Zmešaj sestavine po vrstnem redu. Peci pri 180 stopinj vsaj pol ure. Ne vem točno koliko časa je. Ko je lepo zapečeno na vrhu, potem je dobro. Po receptu pride še čokoladni obliv po vrhu, pa tega do sedaj še nisem naredila. Je dober tudi brez, pa še manj kaloričen je.
Zanimivo, to pecivo se speče pa vedno lepo naravnost, brez grebenov v sredini. Najbrž je moka s pecilnim kriva za hriboviti svet peciva.
Prijetno peko.
Mimi
Hoj!
Vidim, da se je pravi recept ze nasel, pa vseeno, kot sem vceraj rekla, se jaz tu objavljam recept, po katerem pece moja mama.
Crni kolac
Sestavine:
5 jajc
10 dag moke
10 dag masla
1.5 dcl mleka
18 dag jedilne cokolade
15 dag sladkorja
vanilijev sladkor
pecilni prasek
po zelji: orehi ali olupljeni celi mandeljni ali naribano jabolko
Preliv:
marmelada
10 dag cokolade
5 dag masla
V mleku raztopimo cokolado in maslo, pazimo, da se ne segreje prevec, zmes mora biti le mazava. Rumenjake stepemo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, v to dodamo mlecno zmes. V testo zamesamo moko in pecilni prasek, nazadnje pa se sneg iz beljakov (ki ga vmesamo samo z zlico, ne z mikserjem). Po zelji dodamo bodisi orehe, mandeljne ali naribano jabolko, lahko pa tudi vse skupaj. Pecemo 30-40 min na 180C in z zobotrebcem preverimo, kdaj je peceno. Biskvit naj se ohladi v pekacu, nato ga prerezemo na pol, namazemo z marmelado in sestavimo nazaj. Tudi po vrhu ga premazemo z marmelado, cez to pa namazemo preliv iz stopljene cokolade in masla (spet segrevamo le toliko, da se cokolada in maslo stopita in da zmes postane mazava).
Pa dober tek! Zadeva je sicer precej kaloricna, ampak je tudi dobra in se jo splaca kdaj pripravit, na kaksen dan, ko se ne pazi na kalorije. Zadnjic ob eni priliki sem kolac naredila brez orehov, mandeljnov in jabolk, ter ga prelila s temno cokolado in nesla na faks, pa je moj mentor, ki je Dunajcan, izjavil, da je to skoraj Sacher torta. 🙂 Saj mogoce ji je stvar res malo podobna. :))
Naj še jaz pristavim svoj piskrček. Mislim, da je tudi to pecivo pravo.
Sočno pecivo :
4 jajca
1 jogurtov kozarec sladkorja
1 ” ” olja
1 ” ” kokosove moke
1 ” ” pšeničnega zdroba
1 ” ” narezanih orehov
1 pecilni prašek
Iz vseh sestavin napraviš biskvit in ga spečeš. Ko je gotov ga preliješ z :
1 kozarec vode + 1/2 kozarca sladkorja prekuhaš in ohladiš. Jaz to naredim takrat, ko se biskvit še peče.
Po vrhu lahko narediš čokoladno glazuro ali pa premažeš z smetano.
Forum je zaprt za komentiranje.