Črni bratje
Kakšna pa je resnična zgodba?
Jaz sem bral, da so se ti vstajniki finančno napajali direktno iz Beograda.
Kralj je namreč popustil Italiji, če ne bi SHS sploh ne bila priznana in je ves čas računal, da zasedejo nazaj ozemlje vsaj do črte Paularo-Gradež.
Morda so ga tudi zato ustrelili v Marseilu?
Enkrat sem že vprašal, pa bom še enkrat. Kako, da viteški kralj Aleksander I. Zedinitelj ni bil ob atentatu nič krvav? Na net-u je namreč celoten posnetek in – nič. Edino, kar je bilo vidno, je bilo, da je bil kralj pri 46 letih vidno postaran. Se pravi, da ni živel ravno po božjih zapovedih.
Hvala tistima dvema, ki nas Primorce razumete in vam je naša himna všeč. Sem rojena tik po vojni in sem zato ta film še bolj začutila. Meni je bil dober. Dobro mi je bilo tudi to, da ste tu tisti, ki tega ne veste videli kako zavedni so bili naši Primorski duhovniki. In takih je bilo 99%. Zato ne mečite vse duhovščine v en koš. Film je posnet tu v Gorici (IT), v Brdih in bližnji okolici.
In ja Vstala Primorska mi vedno naježi dlake.
za radovednega:
v zvezi s finančno podporo, je bila situacija nekako takole ( pri tem upoštevaj, da so to podatki, ki jih vem in ni rečeno, da so popolnoma resnični).
V zvezi s čerini, pri katerih je delal Ivan Verdikon, Črni brat je treba povedati, da je bila Julijska krajina razdeljena na dve zasedbeni coni: cono A, ki jo je upravljala Zavezniška Vojaška uprava (ZVU), in na cono B, ki jo je upravljala Vojaška uprava Jugoslovanske armade, območje Benečije pa je tudi upravljala ZVU. V coni A je delovala anglo-ameriška zavezniška vojaška uprava v Trstu in Vidmu. Anglo-Američani so v coni A uvedli liberalno demokratično ureditev ter ves čas obdržali popoln politični in vojaški nadzor na tem območju, na katerem sta bila tudi Gorica in Solkan. ZVU je potrebovala tudi domačine, ki so ji pomagali pri vzpostavljanju reda in obnovi.
Območje, ki ga je zasedala Zavezniška vojaška uprava, je bilo po vojni nemirno, bili so časi političnih čistk in osebnih obračunov, saj se je družba delila na sovražne si tabore. Komunistična partija in Ozna oz. Udba so ne le v coni B, temveč tudi v coni A ilegalno vodili politiko prisilnega odstranjevanje nezaželenih oseb, za katere se je kakorkoli sumilo, da so ideološko drugače usmerjeni. K vzpostavljanju zakonitosti po vojni je torej prispevala s svojim delovanjem Zavezniška vojaška uprava, ki je delovala kot regulator reda, velikokrat nezaželena za jugoslovansko revolucionarno oblast, ki je delovala pod sovjetskim vplivom.
verjetno razbereš….a ne?
http://www.goriski-panterji.com/Crni_b.html
zakaj se ne prizna resnica o črnih bratih lahko bi nardili dokumentare ka ko so bili kasneje preganjani z strani jugoslavije in da so se morali zateči v italijo ki so se dougo cajta proti njej borili
“da so se morali zateči v italijo ki so se dougo cajta proti njej borili???”
Pa kaj bluziš??? Kdo se je moral zateči v Italijo??? Slovenci? Včasih malo kaj preberi, pa boš videl kako je s Slovensko manjšino v Italiji!!!
Če pa misliš na Tigrovce je zadeva malo bolj kompleksna. Šroti koncu vojne jih je nekaj prestopilo k domačim izdajalcem in zato so močno izgubili na ugledu.
Se pa v zadnjem času to zelo zlorablja v korist trenutne dnevne politike nekaterih političnih strank!
“slovenskih partizanou ne mešat z OF ker sobili na žalost izigrani”
Ja ti si pa vse deske izgubil! Sicer iz tvojih komentarjev jasno izhaja, da še sam ne veš kaj pišeš, ampak kaj je bila OF in kdo so bili partizani? Ali so se po tvojem mnenju oartizani borili skupaj z okupatorji? Načelno se strinjam, da so bili izigrani, pa saj ni dnese nič bistveno drugače! Tudi narod je zelo izigran.