ČRNA REDKEV
ČRNA REDKEV je odlično živilo za zdravje ŽOLČA, očisti črevo,odvaja vodo iz telesa…..in še kaj.
Jaz iz črne redkve iztisnem sok, ki ga potem zmešam z medom in ga pijem po žlicah tri dni, potem pa zopet čez nekaj časa kuro ponovim.Črno redkev naredim včasih tudi v solati skupaj s kuhanim fižolom v zrnju.
Kako pa kaj vi pripravlajte to čudežno zdravilo??
Ali pa je sploh ne pripravljate, ker potem cela hiša SMRDI še dva dni.Jaz jo grem lupit in rezat kar na teraso,hihihihihhi…
pripravim jo podobno- v solati s fizolom. meni ne smrdi,je pa res,da ima mocan specificen vonj. z medom sem vcasih pripravljala redkev za hcero/ko je bila se majhna/. v repo sem izdolbla luknjo, vanjo zlila malo medu in pustila stati cez noc. to naj bi bilo cudezno zdravilo proti kaslju,prehladu…
me pa prav zanima,kako bi se jo lahko se pripravilo! lp petra
Tudi jaz jo pripravljam s fižolom in obveznim bučnim oljem. Mi je zelo všeč, ampak moj želodec jo pa ne mara preveč. Ampak včasih si pa ne morem kaj, da jo ne bi pripravila.
Všeč mi je tudi solata iz naribane redkve in korenja. Pa še lepo pisano zgleda.
Za izdolbeno in polnjeno z medom za zdravilo sem že slišala, izkušenj s tem pa nimam.
Potem mi pa zmanjka idej.
Pozdrav!
Pri nas imamo najraje črno redkev s fižolom, v solati. Po pravici – prav nič mi ne smrdi, obratno! Imam pa nekaj receptov in jih tule posredujem.
Črna redkev s kislo smetano
60 dag črne redkve, 10 dag kisle smetane
Dobro oprano surovo redkev olupimo, naribamo, jo solimo, premešamo in polijemo s kislo smetano.
Črna redkev z jabolki
4 črne redkve, 1 jabolko, 10 rdečih redkvic, sol, olje, 1 žlička limoninega kisa
Črno redkev operemo, olupimo, naribamo, osolimo in zmešamo z oljem. Na to naribamo oprano jabolko, pokapamo z limoninim sokom, zmešamo in ponudimo.
Črna redkev s posebno salamo
60 dag črne redkve, 40 dag posebne salame, 4 žlice olja, sol, poper
Dobro oprano surovo redkev olupimo, drobno naribamo, solimo, zabelimo in vmešamo na kocke ali na lističe narezano posebno salamo.
Črna redkev s kislimi kumaricami
1 črna redkev, 10 dag zelja, 2 kisli kumarici, 1 žlica sesekljane čebule, 1 žlica zrezanega drobnjaka, majoneza po okusu, kis, sol
Očiščeno redkev naribamo. Zelje operemo in zrežemo na rezance. Kumarici sesekljamo. Vse zmešamo, solimo, malo okisamo in prelijemo z majonezo.
Črna redkev z bučnim oljem
80 dag črne redke, 4 žlice bučnega olja, sol, kis
Naribano olupljeno redkev osolimo, ji prilijemo bučnega olja in kisa po okusu.
Črna redkev z jajci
4 črne redkve, 4 trdo kuhana jajca, 3 žlice olja, kis, sol, poper, pest sesekljanega peteršilja
Redkev naribamo, zmešamo z oljem, kisom, soljo in poprom ter prelijemo po potrebi tolikovode, da je zmes kašasta. V trdo skuhana jajca še vroča narežemo na rezine, jih damo v solatno skledo in prelijemo s pripravljeno redkvijo, potresemo s peteršiljem.
Redkev z olivami
50 dag redkve, 8 dag oliv, 4 žlice olja, 1 žlička naribane čebule, peteršilj, kis, sol
Redkev olupimo, naribamo, posolimo, premešamo s čebulo, prelijemo z oljem in okisamo. Na koncu okrasimo z olivami.
Mešana solata
3 srednje debele redkve, 2 rdeči pesi, 2 kisli jabolki, 5 žlic olja, sadni kis, sol
Oprano in očiščeno redkev, peso ter jabolki drobno naribamo, solimo, prelijemo z oljem, kisom, premešamo in ponudimo.
Pikantni preliv – za 1 osebo
3/4 skodelice naribane redkve, 1/4 skodelice nasekljane kreše, 3 žlice majoneze
Vse sestavine premešamo in pred uporabo damo za pol ure v hladilnik. S tem prelivom lahko prelijemo trdo kuhana jajca ali pa pripravimo krompirjevo solato.
Meni je začelo kar po črni redkvi tule okrog računalnika dišat, prav zljubilo se mi jo je. – Je pa res zdravilna, izboljšuje presnovo, dobra je za boljše delovanje jeter, nekateri verjamejo, da topi žolčne kamne (kar pa jaz ne verjamem).
Vsem lep pozdrav.
No, jaz sem pa z redkvijo malo eksperimentirala po svoje. Našim je bilo všeč. 🙂
Paprike polnjene z redkvijo:
Rdeče (lahko tudi zelene) paprike prepolovimo in malo posolimo. V ponvi segrejemo žličko olja in dodamo dodamo na kockice narezane redkvice in bučke. Solimo, popramo ali še kako dodatno začinimo, pač po okusu. Približno 10 minut narahlo pokuhavamo, da je redkvica skoraj zmehčana. Vode ne rabimo doliti, saj je dovolj spustijo bučke. S pripravljeno zmesjo napolnimo polovice paprik, ki jih damo v pečico na 200- 220 za 10 minut. Potem dodamo še skuto. Povečamo temperaturo na 240 in počakamo še približno 10 minut. Jed bi morala biti s tem gotova. Morda nekoliko več priprav, ampak v bistvu preprosta, zdrava in okusna jed 🙂
NI NIČ KOMPLICIRANO , SAMO NARIBAŠ = OBVEZNO DOMAČO ČRNO REDKEV ,POSOLIŠ, POLIJEŠ Z OLJEM, DODAŠ MALO KISA, PREMEŠAŠ, ODREŽEŠ KOS KRUHA, POLOŽIŠ NA MIZO, VZAMEŠ VILICE, PRISTAVIŠ STOL, SE VSEDEŠ K MIZI IN ZAČNEŠ JESTI IN TO JE TO.
JE PA NEKAJ NA TEM, KOLIKOR SI NARIBAL/A ČRNR REDKVE, TOLIKO JE POJEŠ!
Forum je zaprt za komentiranje.