Crna Gora ladja ali vlak??
Poleti mislim malo kolesarit po Crni Gori, pa me zanima, ce obstaja kaksna ladijska povezava med Slovenijo in CG (lahko tudi iz Trsta ali Istre)
V primeru, da ladje ne vozi, greva z vlakom (ZG-BG-CG). Ker je v Beogradu 3,5 ure do naslednjega vlaka bi prisla prav tudi vsaka informacija ali se splaca ta cas izkoristiti za kaksen ogled, oziroma kje kaj dobrega poceni pojest.
Po sami CG je okvirno ze splanirano, ce pa ima kdo kolesarske izkusnje s to drzavo, pa se ne branim kaksnih pametnih nasvetov.
Hvala in LP
Vlak Beograd – Podgorica vozi celo večnost. Vlak je ponavadi nabit do zadnjega kotička. Žeparji so kar v akciji. Če pa že greste preko BG in boste tri ure čakali, vzemite taksi in se zapeljite na Kalemegdan. Vsekakor predlagam trajekt do Dubrovnika in potem s kolesom v Crno goro, ki je razen nekaj dolin pretezno zelo gorata zadeva z obilo prelazov v poleti zelo neznosni vrocini. Recimo pot iz Budve v notranjost gre od morja na 1000 m višine v od oka 15 km. Skratka en sam prelaz. Je pa vroooče. Drugače pa zelo lepa dežela.
Vlak BG-PG resda vozi zelo dolgo, je pa pokrajina fenomenalna. Te železniška proga je speljana resnično spektakularno. Hudi pogledi. Glede žeparjev slišim prvič, jaz nimam nikakršnih takšnih izkušenj.
Je pa nekaj, kar je vredno na tem mestu izpostaviti: Na železniški postaji v Podgorici zaposlene ženske, ki so na blagajni, po mojih izkušnjah, NIKOLI NE VRNEJO PRAVEGA ZNESKA!
Vedno (ene parkrat zame) vrnejo premalo.
Torej, vedno TAKOJ PRED NJIMI preštejte vrnjen denar. Ko jo boste opozorili, da znesek ni točen, vam bo razliko vrnila sama, brez da bi preštela koliko manjka!!!! In še, če kupujete več kart, vam LAHKO samo ENKRAT zaračuna ‘stanično uslugo’ in ne za vsako karto posebej. Se mi je enkrat zgodilo,ko mi je hotela zaračunati stanične usluge za vsako karto posebej in sem ji povedala, da tole ne bo šlo se je hotela kregat. Potem sem ji rekla, da bomo koga poklicali, pa je uslužbenka popustila in mi zaračunala le eno uslugo. Usluga postaje pa stane polovico evra!
Bodite pozorni! LP
Ta del BG-CG se res vlece, sicer pa bi midva sla z vlakom samo do kraja Bijelo Polje. Od tam naprej pa skolesi do Zabljaka, kjer je baje fajn krozna tura po Durmitorju, pa lepo Crno in se druga jezera. Zelja je tudi spust se po Tari, samo so hudo dragi.
Nato s kolesom do Niksica, mogoce celo Podgorice, bolj verjetno pa kar vlak Niksic-Bar.
Kolesarjenje na relaciji Bar – Budva – Kotor – Herceg -Novi ( kaksne so kaj ceste?, kultura soferjev?, kaj poleg Sv.Stefana se splaca se ogledat? ).
Na skrajnem jugu Hrvaske pa Prevlaka, dokler je se oaza miru.
Vracava se s trajektom Dubrovnik – Split in nato splet vlak do ZG.
Ce upostevam vas nasvet, da greva do Dubrovnika s trajektom se res izognem vlaku do CG, a potem imava 100km tecne voznje po “vrucini i brdima” na relaciji Dubrovnik – Trebinje – Niksic.
Dvakrat po ist poti pa tudi ni tako zanimivo, zato sem spraseval za ladjo, ki pa je verjetno bila le napacna informacija v moji podzavesti.
Hvala za iformacijo o uradnih in neuradnih zeparjih.
Pametni nasveti so se vedno dobrodosli. LP
Forum je zaprt za komentiranje.