Najdi forum

Crn kruh

Kaksen teden nazaj sem v Sovenskih Novicah zasledila clanek o crnem kruhu. Menda je skodljiv in povzroca oz pospesuje avtoimunske bolezni, bolezni crevesja itd. Morda kdo kaj vec ve o tem?

LP,

Jana

Najbrž ni nič bolj škodljiv kot bel kruh, to pa zato , ker na žalost vsi kruhi vsebujejo razne emulgatorje za podaljševanje trajanja, svežine, med njimi so tudi barvila za črn kruh. Kruh iz temne moke namreč ni nikoli tak kot v trgovinah, skoraj ni razlike med belim. Tu gre le za drugo vrsto pšenice. Tako se mu samo reče črn kruh, nebi smel pa zato imeti tudi skoraj črne barve. Prijateljica iz inštituta za varovanje zdravja, ki dela pri analizah slovenskih živil, je povedala, da je edini kruh, ki bi mu lahko še tako rekli, kruh, tisti, ki ga pečejo v pekarni Por. Ne uporabljajo nobenih aditivov in barvil, kruh je pečen v krušni peči na drva!
Kruh pa je tudi škrobno živilo, ki telo sluzi, zato čim manj posegajte po njem, pa če je še tako dobrega okusa. Telesu naredi veliko škode – žal, ker tudi imam tudi sama rada okus sveže pečenih žemljic.

Srečno, Lala

Črn kruh je zanič!

To govorijo za vse stvari. Enkrat je škodljiva ena stvar, potem druga. Potem je zopet tista prva koristna.
Če bi se držali vsega, kar je že pisalo, da je škodljivo, potem ne bi jedli ničesar.

Črn kruh prav gotovo ni škodljiv… Po logiki tudi bel ni škodljiv, le prazen je, do konca osiromašen. Kot zelo zelo vodena kava.
Res pa je, da v kruh dodajajo razne dodatke: da je bolj mehek, dalj časa svež, bolj puhast ipd. Res je tudi, da “črn” kruh barvajo, saj imajo ljudje predstavo, da mora biti črn kruh temno rjave barve in takšnega raje kupujejo. Vendar to barvilo je običajno kar karamela, ki k sreči ni nič škodljiva, uporabljajo pa jo zato, ker je poceni. Gre le za zavajanje kupcev, saj je bela moka precej cenejša od prave črne moke, v veliki pekarni se seveda pozna, po kakšni ceni kupujejo moko. Kupci pa, saj veste, v povprečju nismo pripravljeni plačati dvakrat več za to, da je kruh črn.
Imam prijatelja peka, ki v veliki pekarni že leta in leta peče kruh. Sam pravi, da je zanj še najboljša navadna “socialna” polbela štruca, ker tam zaradi nizke cene res nič ne čarajo. Od črnih kruhov pravi, da bi kupil samo Jelenovega, ker je res pečen iz moke tipa 850. Dragače lahko na policah vedno pogledate: nekje mora pisati, iz katere moke je kruh – če je tip 850 ali višji, je res črn, četudi na pogled zgleda svetel; če piše tip 500 in je temne barve, je bel kruh s karamelo.
Ljudje smo ob kruhu preživeli tisočletja, zato je škodljivo vse kaj drugega v našem svetu – kot pa kruh.

Barva za črn kruh ni karamela ampak kava, drugače pa v večini primerov barvila.

Lala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close