crknu disk
Joj, men je crknu disk-sm nesla kišto na servis, pa so mi rekli da je šel disk….jas mam pa gor en kup stvari, ki bi jih rada dobila nazaj….so mi pa rekl, da se to da sam da košta 100 eur samo da mi povejo če je če šansa da mi rešjo (baje da disk rastavjo, pol pa dobijo ven podatke), no pol košta pa še ene 1000 eur…a se res ne da kej drgač-bl pocen pomagat,prosm fantje dejte mi povedat-LEPO PROSIM !!!!!
Res ne gre drgač. Še najlažje se to popravi če crkne kontroler od diska. Takrat se še da marsikaj naredit, sploh če imaš vsaj še en enak disk, z delujočim kontrolerjem. Vendar je to bolj izjema kot pravilo.
Se opravičujem ker ti ne morem pomagat, ampak ti bom bolj solil pametr. Ti je pa to lahko dobra lekcija za drugič. Vedno naredi vsaj še eno kopijo podtakov, brez katerih res ne moreš. Lahko je to kopija na zunanji USB disk ali pa na usb ključ če je podatkov manj. Cene, vsaj usb ključkov so pa krepko pod 100 EUR, kar pa tudi ni toliko če ti to prišpara kakšen glavobol.
Kot je rekel IT, odvisno kaj je crknilo. Vsekakor nič pisat po tem disku, ampak poskusit zalaufat kakšen HDD regenerator. Zadeva zna potrajat par dni, da pride čez in dostikrat se da rešit kar nekaj podatkov.
Reševanje je draga stvar in tudi 100€ za ‘štart’ da ti povedo če se bo sploh kaj dalo, ni pretirana cena.
Je pa že pokojni Tito govoril: backup, backup in še enkrat backup. Ali pa je govoril nekaj drugega 😉
Če je crknila elektronika (ne motor ali karkoli znotraj diska) se zadeva da elegantno rešit če imaš še en identičen model diska. Pač prestaviš ploščo z vezji z enega diska na drugega in mogoče zmagaš. Seveda je lažje priti do enakega diska v službi, kjer naročajo več enakih računalnikov kot pa doma.
GoranP, verjemi še s tako poškodovanega diska se da rešit podatke. Ampak vse za svojo ceno. Če daš v tujino (vem, da se tu najbližje nam ukvarja ena firma v italiji), je cena ca. 1k€ po gigabajtu rešenih podatkov (in ne nujno želenih podatkov).
Kar se tiče crknjene elektronike, v primeru da je samo to, potem je možnost obnovitve podatkov precej velika (lastne 15letne izkušnje). To te tudi najmanj pride, pač nekje stakneš en star disk z identično elektroniko (če iščeš, se skoraj vedno najde). Cena takega diska pa je po navadi sitnica.
na disku imam ogromno fotografij, ki so za mene zelo pomembne iz raznih popotovanj po svetu.Res je neodgovorno od mene, da jih nisem dala na CD, sem pač predolgo odlašala.Potem imam gor dosti pisarije, ki mi je tudi pomembna, pa celo predavanje v power pointu, ki sem ga delala sigurno 20 dni-montaža tudi seveda….sam nimam pa tolk dnarja, da bi zdej eni firmi dala 2000 eur za vse to.Hvala fantje, ker sodelujete,odgovarjate in se sploh trudite
Forum je zaprt za komentiranje.