cookies- zakaj?
Ojoj, tale recept je pa že na prvi pogled ”čist mim”.
Mnogo, mnogo preveč pecilnega praška in vsaj za pol preveč maščobe.
V knjigi iz katere jaz pečem kukije v večini receptov uporabljajo sodo bikarbono in to približno 1/2 žličke na cca. 350 g moke. Preveč je tudi soli.
Da pa ne bomo preveč debatirali, tukaj je osnovni recept za kukije. Ker je knjiga ameriška so sestavine v lončkih (cups) en lonček je 240 ml, kar približno ustreza lončku od jogurta.
2+1/2 lončka moke
1/2 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli
1 lonček rjavega sladkorja
1/4 lončka belega sladkorja
1 vanilin sladkor
125 g margarine (pol lončka) ali masla (zmehčanega)
2 jajci
2 lončka čokoladnih koščkov (ali en lonček čok. koščkov + en lonček grobo sesekljanih orehov)
1. Zmešaš moko, sodo in sol. Z električnim mešalnikom zmešaš sladkor, dodaj margarino in mešaj, da dobiš enakomerno pasto. Večkrat postrgaj strani posode. Dodaj jajci in mešaj le toliko časa, da dobiš enakomerno zmes. Segrej pečico na 180 stopinj.
2. Dodaj mešanico moke in čokoladne koščke ter orehe in mešaj le toliko časa, da je enakomerno zmešano.
3. Z žlico polagaj kupčke na NE namaščen pekač. (jaz ga pokrijem s peki papirjem). Peci 22-24 minut.
Evo en recept za pregrešno kalorične in pregrešno dobre čokoladne kekse (cookies?)…
200 g masla
300 g sladkorja v prahu
300 g mletih lešnikov
350 naribane jedilne čokolade (jaz jo kar v multipraktiku zmeljem…)
1 vanilijev sladkor
Vse sestavine zmešaš (v multipraktiku), testo pustiš stat nahladnem ca. 1/2 ure, oblikuješ kroglice (za oreh velike) – na originalnem receptu piše, da kroglice premažeš z beljakov: jaz jih nisem, pa je bilo vseeno ok. Pečeš na peki-papirju 20 min na 130oC (!!!). Meni so nastali taki lepi kupčki – dobri kot šus!!!
Hmmm… kaj naj rečem? Vsi me imajo za čudno, ker še zmeraj trdim, da meni nastanejo bolj kupčki kot pa “palačinke”. In da: to je sigurno originalen recept in v njem ni nobene moke.
Da se zadeva razleze je dokaj logično (zato meni ni jasno, zakaj edina dobim kupčke 😉 ) – bolj ali manj samo maslo in čokolada in kot “vezivo” lešniki… Cookies so vedno bolj ploščati (vsaj take se da kupiti), sicer gre za kekse. Če bi rade bolj kupčkaste kekse, potem samo dodajte moko (ne vem koliko) – na okusu se ne izgubi, cookiji postanejo bolj keksi, edina “napaka” je, da se ne stopijo takoj :)))). Niso pa z moko res nič manj okusni.
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.