čokoladni obliv
V posodo dam na dno malo mleka – toliko, da pokrije dno, nato pa nekaj margarine (ali maslo) in jedilno čokolado. Vedno dam po občutku, ne tehtam. Potem pa na majhnem ognju segrevam, da se raztopi. Ko je nekaj že raztopljeno, začnem mešati in še naprej počasi segrevam. Ko, vidiš, da se je vse lepo raztopilo, da več ni kakšnih koščov ali bunkic v zmesi, je gotovo.
Jaz s tem premažem razna biskvitna peciva in pred kratkim se mi je zgodilo, da me je celo ena kuharica vprašala, kako sem naredila ta obliv, ker njej nikoli tako ne uspe. Za poskusit je.
Jedilno cokolado razlomim, dodam jedilno olje (tega lahko na koncu se dodas, ce je potrebno) in po zelji oz. potrebi sladkor v prahu. Vse skupaj segrevam v pecici na okoli 80°C, dokler se cokolada ne raztopi. Nikoli pa ne dodajam mleka, masla, margarine ali smetane. Koliko olja natancno dam, ne bi vedela, ker ga vlijem na priblizno – recimo na enih 200 g cokolade okoli 3-4 velike zlice. Kot receno lahko olje na koncu se dodas.
Tak obliv se lepo razlije in ga je krasno mazati. Ostane se nekaj casa v dokaj tekocem stanju, ampak se ne razliva (razen, ce nisi dodala prevec olja). Ce zelis se lepo barvo cokolade (ne mat), potem jo lahko segrejes samo do nekje 35-40°C, ampak to potem traaaaja in traaaaja… 🙂
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.