čokoladni ježki
Moja prijateljica naredi krasne čokoladne ježke, velike in res oblikovane kot ježki. Vsakič mi je povedala recept, vsakič sem si obljubila, da jih naredim. Pa potem vedno izpadejo čokoladne kroglice, tiste majhne in močne, bolj kot bonboni.
Njeni ježki pa gredo takole. Speče en pleh najbolj navadnega biskvita (4 jajca, 20 dag moke, 1 pecilni, 20 dag sladkorja). Biskvit nadrobi v skledo in obilno napoji z mešanico, ki jo naredi iz vrečke začimb za punč. V Šparu in tudi v Merkatorju imajo Kotany vrečko “Začimbe za punč” (videla sem jo pri čajih in ne pri začimbah!). Menda naredi točno po tistih navodilih, pride 1/2 litra ali še več tekočine. Biskvit se krasno napoji, tako da so ježki zelo sočni. Ta tekočina mora biti temnejše barve, ker se potem tudi biskvit obarva. Oblikuje jih v dlani, za pest mase, položi v papirnato košarico, spredaj potegne malo ven za smrček, zloži na pladenj, malo jih oblije s čokolado, s stopljeno čokolado vsakemu kapne za smrček, s stopljeno rdečo marmelado pa za očke. Izgleda krasno, večbarvno, ona pa pravi: ah, to gre tako hitro.
Ko bom velika, bom naredila te ježke. Pozdrav, Mimi
jst delam ježke tkle: zmelješ lešnike, mandlje, albert kekse, naribaš mlečno čokolado, temno čokolado, dodaš mal kakva v prahu, rum, kokosovo moko, čist mal mleka da je bol morko, vse skupi zmešaš in oblikuješ z dlanmi v kroglice.
Povaljaš v kokos moki ali čokoladnih mrvicah in to je to
vedno zginejo v trenutku
Sama pa ježke delam nekoliko drugače.Najprej se iz krhkega testa spečejo podloge.Spečeš še en pladenj biskvita(najbolje že en dan prej)Nato pa skuhaš maso podobno pudingu,ki pa jo pomešaš z na kocke narezanim biskvitom.Ko se ta masa ohladi pa si pomagam z zajemalko za sladoled in na piškotne podloge oblikujem ježke.V te ježke nato zapičim čim več mandljevih palčk, na koncu pa še oblijem s čokolado.Naredim jim še oči, včasih pa se še malo poigram z marcipanom,tako da jim naredim listke z dreves, pa mogoče majhno hruško.To pa je že igračkanje:))))Doma imam tudi slikane, če te zanima kakšni zgledajo, so pa ti ježki zelo dobri.
Jaz bi rekla, da je s temi ježki kot s torto. Če delaš v nedeljo, je ponedeljek sploh prva možnost za ponuditi, brez problema pa lahko tudi v torek.
Glede na to, da ni nobene kreme ali smetane, bi verjetno šlo tudi v sredo… Zanesljivih podatkov ni, saj poskusne osebe niso zdržale, da bi kakšnega pustile od nedelje do srede… Pozdrav, Mimi
Oh, Eja, ko ne preberem vsega hkrati dovolj pozorno. Najprej sem razumela, da skuhaš puding, v resnici praviš “masa, podobna pudingu”. Ali lahko napišeš bolj točno, kakšna masa je to, kako to narediš?
Piškotno podlago verjetno izrežeš v ovalne oblike, ali ne? Potem naneseš to maso iz biskvitnih koščkov in tistega “pudinga”, ki vse skupaj veže. Mandljeve palčke, čokoladni obliv, očke. Super.
Hvala, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.