čokoladna rolada
Poskusi s čokoladno kremo, ki so jo nekoč že predlagali (se mi trenutno ne da iskati kje je to bilo)… V sladki smetani (rastlinski) raztopiš čokolado (na ca. 1/2L smetane pride okoli 100-150 g čokolade – vsaj po mojem občutku), se pravi segrevaš vse skupaj na štedilniku, dokler se čokolada ne raztopi (ne sme pa vret!). Pustiš, da se ohladi in hladno samo zmiksaš. Dobro kot šus :)).
Recept za orehovo rulado
6 rumenjakov,10 dag sladkorja,ki ga zmiksam,da je v prahu,5 dag orehov ali mandeljnov,6 beljakov,pest boljsih drobtin(petit keksi- priblizno 5 dag) namocenih v rumu,naribana lupinica limone
Rumenjake in sladkor umesamo,da vse skupaj dobro naraste(jaz z elektr. mesalnikom kot za sneg),nato pridenemo zmlete orehe,.namocene drobtinice,skorjico limone in trd sneg iz beljakov ,zelo narahlo. To maso razprostremo za prst na debelo po nalahko pomascenem peki papirju,ki ga pogrnemo na dno pekaca.Pecemo v vroci pecici 5 do 10 minut.Jaz ponavadi kakih 8 minut.Od se vroce rulade odlocimo papir.ohlajeno pa namazemo najprej z dobro marelicno marmelado.Na to pa se poljubni nadev: cokoladna krema ali stepena sladka smetana s koscki jagod,marelic,pac odvisno od letnega casa.
Rulado zavijemo,denemo na hladno in sele pred uporabo zrezemo na malo posevne rezine.
Ker ne maram pecilnega praska,delam vedno po tem receptu.Naredim jo zvecer,,jo zavijem v staniol papir in drugi dan je perfektna.
Ali ves,kako jo zavijemo,da ne poka? Ko odlocis rulado od papirja,,jo polozis na rahlo vlazen prticek in jo zavijes s prtickom vred. Nato jo odvijes in namazes ter zavijes brez prticka.
Preprosto in zelo dobro.Ce bo kdo naredil po tem receptu,naj se oglasi,prosim.
Osmega marca se pocrkljajte in prezivite lep dan. Goga z Goriskega.
Samo en nasvet… Biskvitno testo se zelo preprosto naredi, ce najprej mocno stepes belljake s sladkorjem, podem dodas rumenjake in tu naprej miskas na najmanjsi stopnji. Nadalje sledijo tekocine, orehi, moka… Clovek si tako “prispara” umivanje vsaj ene posode :).
Tudi to, da sneg iz beljakov ne naraste, ce ti vanj uide malo rumenjaka ne drzi. Moram priznat, da sem nekaj “najlepsih” biskvitov naredila prav tako, da sem najprej umesala cela jajca (sicer je potem miksanje zelo dolgotrajno, preden dobi masa ustrezno konsistenco, ampak splaca se pocakat).
Samo kot predlogi pac…
Forum je zaprt za komentiranje.