čokoladna glazura
Hej, ker vem, da ste tukaj same strokovnjakinje se obračam na vas z dvema prošnjama.
1.) kako narediti glazuro iz čokolade, da se bo čokolada lepo strdila in se pri rezanju ne bo lomila in
2.) kako narediti glazuro iz čokoldae, da bo čokolada mehka in se bo pri rezanju še vedno lepo rezala (ne bo pa tekoča).
No, upam, da ste razumele moja dva vprašanja. 1x recepta za trdo kompaktno čokolado in 1x recept za mehko kompaktno čokolado.
Hvala vam za strokovne nasvete in recepte.
Lep večer.
Ko sem jo nazadnje delala, sem dala poleg jedilne čokolade še kokosovo mast, razmerje pa nekje 3:1.
Zelo sem zadovoljna, ker se da s takim prelivom res tanko obliti in je fino za kakšne piškote, da se ne naredi cel pac čokolade gor. Je pa res, da se je lomila pri rezanju, ker sem šla z njo torto oblivat. Ampak ni bilo kritično, tako da zaenkrat sem najbolj zadovoljna prav s takim prelivom!
(S smetano pa še nisem poskusila.)
Za obliv, ki je trden, vendar se ne lomi pri rezanju, se mi najbolje obnese jedilna čokolada in olje. V skodelico nalomim 10-15 dag čokolade, prelijem z 1 dl belega olja. V mikrovalovni počasi segrevam na majhni moči, res je važno, da se ne čokolada ne pregreje. V praksi zgleda tako, da se olje segreje, čokoladni koščki pa še vedno zgledajo celi. Potrebno je mešati, da se čokolada stopi že od toplote olja, vmes mogoče dam še malo pogreti, če je res treba. Ko sem včasih dala nazaj in pogrevala, da bi se stopila še čokolada, se mi je večkrat pregrelo, tako da se je čokolada skepila oz. nekako kristalizirala, neuporabno. Na pogled je tole z oljem neprivlačno, a ko se poveže, nastane krasen obliv. Ko oblivaš, je tekoče, tako da misliš, da se to nikoli ne bo strdilo. Brez skrbi, zagotovo se, sploh čez noč. Glazura je trdna, svetleča, gladka, pri rezanju z nožem se ne lomi. Brala sem priporočila profesionalnih slaščičarjev, da se čokoladi menda ne sme dodajati vode (tudi tiste v margarini ne), samo maščobo oz. olje.
Sicer pa lahko samo stopiš Gorenjkin čokoladni obliv, brez vseh dodatkov, vedno uspe, le malo dražje je.
Za tisto drugo varianto, čisto mehek, vendar ne tekoč obliv, pa zanima tudi mene. Mehek je kot maslo dolgo na sobni temperaturi, če se dodakneš s prstom, se pozna odtis. Mož obožuje sachar torto v eni slaščičarni ravno zaradi tega obliva, pa ga ne znam narediti 🙁 Najboljši približek je bil obliv, narejen iz čokolade in sladkorja v prahu, vendar ta se maže z nožem in ne obliva, tako da ni isto.
Slišala sem že za kokosovo mast, da je super za oblive. Za piškote, kjer se obliv ne sme prijemati na prste, uporabljam profesionalni obliv za piškote (trgovina pekarne Vrhnika, Črnuče-Ljubljana), žal res samo v 5 kg embalaži, vendar ga s sosedo podeliva. Samo stopiš brez vseh dodatkov, pomočiš, strdi se zelo hitro, piškoti se ne sprijemajo, obliv se topi šele nad 40°C, kar pomeni, da lahko stojijo poleti na mizi in da jih lahko držiš med prsti.
LP Mimi
Jaz pa dam v ponev najprej par žlic vode in malo žličko margerine. Ko se ta na zmernem ognju raztopi, dodam na koščke nalomljeno jedilno čokolado.
pazim, da se prehitro ne pregreje, zato vmes malo odmikam s štedilnika in stalno mešam. Ko je glazura gladka, prelijem torto ali kako drugo pecivo.
Veliko uspeha,
Marta
Forum je zaprt za komentiranje.