čokoladna glazura
uporabiš pač čokolado, ki je za to namenjena (v trgovini jo imajo posebej, ponavadi tam, kjer so ostale stvari za pečenje – pecilni praški in podobno)
Jaz ne dodajam masla, dam pa zmeri zraven malce olja, navadnega – ker se potem čokoladna glazura ne lomi, ko jo vzameš iz hladilnika, ampak lahko še vedno lepo zarežeš vanjo.
Olje je prava stvar za dodajanje v glazuro, in sicer res kar veliko, če želiš, da se čokolada ne lomi. Včasih sem kar vlila (veliko, da se mi je vedno zdelo preveč) in je ratalo, včeraj sem nalašč merila. Na 20 dag jedilne čokolade sem dala dober dl olja, pa je bilo premalo, obliv se je lomil. Očitno bi morala dati kar 1:1, se pravi na 10 dag čokolade 1 dl olja. Tega obliva potem kar dovolj rata. Sicer pa tudi marsikateri recept pravi: … stopimo 15 dag čokolade in 15 dag margarine/masla.
Jaz imam samo slab občutek med pripravo, namreč da bomo jedli samo olje :-)). Vendar tako v oblivu pač je. V mikrovalovki se olje segreje, čokoladni koščki se samo zmehčajo in potonejo. Prav slabo in oljnato zgleda, brrr. Ko potem z žlico tole mešam, se čokolada do konca sama stopi od toplote olja, ponavadi ni treba niti dati nazaj v mikrovalovko (čim manj, tem bolje), lepo se zgosti, zgleda kot lepa okusna stopljena čokolada, lepo se obliva, v hladilniku se v nekaj urah (še najbolje čez noč) lepo strdi. Samo tisti pogled na čisto olje, v katerem so potopljeni čokoladni koščki, moram pozabiti.
Aja, pa obliv seveda nima nič okusa po olju, samo po dobri čokoladi.
Enako sem že delala z belo čokolado in gre lepo.
LP Mimi
Nas so pa na enem kuharskem tečaju učili, kako se naredi hladen preliv: v pečico (jaz dam kar v mikrovalovko, lahko pa daš v pečico štedilnika, ki je še topla, potem ko se je spekel biskvit) čokolado in margarino ali olje v razmerju 1:1. Torej, za en srednji pekač uporabim 10 dkg čokolade + 10 dkg margarine oz. cca 1 dcl olja (raje malenkost manj). Stopiš, od začetka zgleda prav neugledno, potem pa dobro dobro zmešaš (moraš res kar nekaj časa mešati, da postane čisto gladka zmes). Preizkušeno, vedno rata.
Forum je zaprt za komentiranje.