Cokolada…
Sicer sem ze malo brskala vendar se vseeno potrebujem nasvet. Pekla bom cokoldano torto – cokoladen biskvit in nadev, do tu mi je vse jasno. Ustavi se pri socnosti torte. Ponavadi delam sadne in za socnost poskrbi kompot. Kaj pa pri cokoladni torti. Nekaj sem brala o mleku, sladkorju in rumu. Kaksna so razmerja. Ali rum res pase notri? sama sem razmisljala da bi pripravila mocan kakav in bi s tem navlazila torto?
Vse ideje dobrodosle.
Moja nona (in po njenih navodilih jaz) je vedno navlazila cokoladno torto s tekocino, ki jo je dobila iz 2-3 zlic ruma, zmesanih s priblizno 2 dcl vode. Pa je ful dobro pasalo k cokoladi.
Drugi trik, ki ga je naredila, je bil, da je pod vrhnjo plast kreme namazala na debelo marelicno marmelado. Kar je tudi ful dobro slo zraven.
Hej,ce delam torto s cokoladno kremo,naredim po receptu,ki je brez moke,samo orehi,malo v rumu namocenih drobtinic in malo naribane jedilne cokolade.Seveda jajcka in sladkor tudi. Pred nadevom iz cikoladne kreme,ki jo naredim na pari ,namazem tudi jaz z dobro domaco marelcno marmelado,kjer se cuti se kak koscek marelice.Lahko malo razdredceno s kapljo alkohola.Moja ni pregosta. Namazem zvecer in cez noc se lepo navlazi.Sicer ze orehi poskrbijo za vlaznost biskvita.
Sorodniki iz Italije pa zlasti za odrasle vedno navlazijo testo z maraskinom.Ce je potem namazana z visnjevo marmrlado,je super.
Take so moje izkusnje. Lep dan Babi
Oj,
jaz pa pri čokoladni torti za vlažnost biskvita poskrbim z mlekom kateremu dodam malce likerja Carolans, po okusu, zelo pa paše na biskvit če delaš torto z smetano in višnjami. Pač rada eksperimentiram in sem enkrat ko nisem imela ruma pač poskusila s Carolansom. Poskusi če ga imaš mogoče ti bo všeč.
LP, Andreja
Mi lahko zaupas tale recept z orehi. Sicer mislim, da ga imam, vendar imam v spominu rolado. Vem, da je kar hitro pecen, ne vem pa koliko casa bi bilo potrebno peci za torto fi 26, za dvakrat prerezat. In ce sem prav razumela da socnost samo marmelada? Jaz imam doma breskov dzem – koscki plus sok, kar bi sicer malo zmiksala – bi bilo to uredu?
Lahko zaupas se kako je s kremo?
Jaz sem mislila sladko smetano + jedilno cokolado.
Ula,evo me!
Sicer sem videla,da si mislila narediti celo cokoladno torto,tudi testo.No, se bos sama odlocila.Rada delam z orehi,ker je socna.
Orehova torta s cokoladnim nadevom
18dag zmletega sladkorja (nekaj od tega prihrani za sneg)
8 jajc
15 dag orehov
5 dag piskotnih drobtin namocenih v dobri zlici ruma(jaz dam Petit)
2 tablici jedilne naribane cokolade(dva podolgovata kosa od cele cokolade)
mascoba in moka za model
Rumenjake mesamo s sladkorjem,da res dobro naraste,se zgosti in postane svetlorumeno( v receptu pol ure,z el.mesalcem manj).Nato jim dodamo zmlete orehe(lahko nekaj nasekljanih,da sem pa tja zacutis),naribano cokolado(tudi tu lahko kak koscek),drobtine in res trd sneg vseh 8 beljakov.Nekaj sladkorja prihrani od skupne kolicine,da ga vmesas v sneg(to prepreci upad ze pecenega testa).Sneg umesaj s kuhalnico narahlo,od spodaj navzgor,nikar v vodoravnih krogih.
Vlijes v namascen in pomokan tortni model(tak,ki se obod odpre).
Peces v predgreti pecici pri temperaturi 170-190 s C 35 do 50 minut.
To je odvisno od pecice.
Ce uporabljas ventilatorsko pa 150-160.Poskusi s palcko. Ko je peceno,pusti se malo pri odprih vratih;pomaga,da se biskvit ne sesede.
Mlajse na tem forumu naredijo prej sneg in potem vmesajo rumenjake in vse ostalo.Tudi vodo dodajo.Se pripravljam ,da bom enkrat poskusila tako;ampak navada je zelezna srajca.
Jaz delam pac tako(po receptu) od nekdaj.Sicer ti ze ves,kako delas biskvit.
Mogoce bi rada dala v testo vec cokolade.Potem pa ne vem razmerja orehi,drobtine,cokolada.
Cokoladna krema
Jaz jo porabim tudi za zgornji namaz in okrog.Se lepo strdi.Cokoladne glazure nimam prevec rada.
15 dag mletega sladkorja + vanilija
3 jajca
20 dag surovega masla
15 dag cokolade
2 zlici ruma
V loncku razzvrkljamo cela jajca in sladkor z vanilijo.(jaz z el.mesalcem z metlicko za smetano na nizji hitrosti) Loncek damo v vroco vodo in zvrkljamo zmes dalje,da se zgosti in naraste(ne sme biti pregosto).
Tako kremo damo hladit v mrzlo vodo in jo medtem veckrat premesamo.
Posebej gladko umesamo maslo(prej ga imej izven hladilnika)ter mu dodamo zmehcano cokolado(posodico s cokolado imam v vroci vodi).
To zmes dobro premesamo in ji po malem dodajamo ohlajeno kremo.
Na koncu zacinimo kremo z rumom.
Alternativa je tudi,da namesto masla umesas stepeno sladko smetano.
Res dobro ohlajeno torto enkrat prerezem,lahko tudi dvakrat.Namazem z marmelado,nato s kremo,ki jo imam do uporabe v hladilniku.
Je kompaktna in se lepo maze.
Lani sem za Novo leto po vrhu namazala s kremo,posula Z Van houtten
pravim kakavom v prahu;izrezala v papirju stilizirane(eni kraki daljsi,ozji…) zvezde,pokrila in posula s sladkorjem v prahu.Izpadla je zelo lepa praznicna torta,bele zvezde na temnem ozadju.
Torto namazem zvecer,jo pustim v hladilniku in naslednji dan samo se okrasek po vrhu.
Ti lahko naredis cokoladno glazuro,ce si tako navajena.
Ko postrezem,dam zraven se malo stepene sladke smetane.
Lahko pa namazes marmelada,smetana,krema.
Isti biskvit lahko napolnis z marmelado, smetano in polovickami jagod.Po vrhu in okrog namazes tudi s smetano in okrasis s polovickami jagod na obodu ali naredis z njimi obliko srca,kot sem mami za zadnji rojstni dan.
Potem je to bela torta.
Jaz ne uporabljam kupljenih slag pen ali zelejev.Do sedaj je vedno izpadlo dovolj kompaktno.
To je torta stare sole,saj stejem ze nekaj let.Mlajse poznate pa druge finte in tako je prav.
Lep pozdrav Babi
BAbi, praviš da ne maraš čokoladnih glazur – amogoče zaradi tega ker nikoli ni takšna in tako lepo mazava kot si želiš?
Če ja, potem imam en nasvet. tudi jaz sem imela ta problem, vse do ltedaj, ko sem dobila en super duper recept za Sacher torto – piše, da je “original rezept aus dem Haus Sacher”. tam je en res krasen recept za čokoladno glazuro, ki se nikoli ne lomi, le točno moraš slediti navodilom.
25 dag slad. v prahu
1/8 l vode
30 dag čokolade jedilne
v vrelo vodo daš zmlet sladkor, počakaš da zavre in na živahnem ognju kuhaš 4-5 min. Medtem v posebnikozici stopiš čokoladno z žlico ali dvema vode in jo po končanem kuhanju sladkorja vanj previdno vmešaš z metlico, in mešeš dokler da ni lepo enakomerna in homogena masa. Počakaš kakšno minutko in nato poliješ po torti na krožniku – klar pogumno vliješ nanjo, ker se sama izredno lepo razporedi. Toda tu moraš delati kar hitro, saj se glazura strdi.
Še ena dobra stran, če ti je kaj ostane, jo samo pogreješ in zopet je takšna kot bi jo sveže skuhala. Primerna je za dekoriranje česarkoli, za čez sladoled, res za vse!
mene še ni nikdar razočarala – ne torta, ne glazura. Ravno ta vikend bom pekla to Sacher torto, ker je bratova najljubša sladica, pa še rojstni dan ima!
Priporočam! (če koga zanima recept za torto, napišem tudi tega)
LP Zala
Zala,hej! Ravno zdaj sem koncala pisati ,kako si pridna.
Hvala za zaupan recept.Te torte res se nisem delala.Jo imam pa v svoji knjigi in tudi glazuro.Enkrat sem se s tem trudila,pa sem verjetno res prepocasi vlivala in potem se je vse tako hitro trdilo.
Sem pa videla,da ima Gorenjka sedaj posebno cokolado prav za glazurneprelive.
Vidis,to je ena tistih fint vas mladih, o katerih sem pisala v zgornjrm postu. Ze vidim,kako bo brat uzival.
Ko je moja hcerka nekoc nesla kos torte,ki sem jo zgoraj opisala ,svojemu trnerju,je rekel,da tort sicer ne je,da pa je spremenil svoje mnenje,ko je mojo pojedel. :))) Lahko noc Babi
Hehe, Babi, da ves, da nas je tudi nekaj mlajsih, ki delamo biskvit po navodilih stare sole. Jaz se vedno lotim zadeve na isti nacin kot ti, tako da dodam beljakov sneg na koncu in ga vmesam le z zlico in ne z mikserjem. Poglej moj post pod “crni kolac”. Sem ugotovila, da mi tako nastane najbolj rahel biskvit… 🙂
Recept Sacher tote za oli in vse osatle, ki želite v nebesa (ali pa v pekel, ker je pregrešno dobra 🙂
Edino jaz študiram da bi ta vikend naredila tako da bi čokolado zmehčala skupaj z prb. 0,75 – 1 dcl mleka in to potem dodala k rumenjakovi masi. to torto me je vedno malo strah delat, ker se mi zdi da tista stopljena čokolada nenko obteži vse skupaj. Ampak potem uspe, ta vikend pa res delam tako kot sem rekla.
Dober tek in uspešno peko.
LP Zala
Zanimiv predlog, vendar cokoladna krema ostane – ker so to zelje drugih :o)
in moram priznat, da mi pri kostanjevi kremi nekaj ne gre skupaj, bi jo morala najprej probat.
No sem se pa se vseeno nekaj spomnila: glede kreme namrec – smetana je verjetno kaka alpska? ne rastlinska.
Sicer pa orehi so kupljeni, cokolada tudi, ter petit piskotki, jutri popoldan pecemo in delamo okraske – pekarna Piskotkarija
lep vecer se naprej
Forum je zaprt za komentiranje.