COBISS
Že nekaj časa sledim forumu – bolj ali manj me sicer zanimajo samo določeni udeleženci oz. njihova mnenja – pa berem, da nekatere od vas zanima iskanje po COBISSU. In sem se malo pozabavala. Žal, tudi na moje presenečenje (sem knjižničarka), rezultat niti slučajno ni popoln. Bi rekla, da tudi v Nuku malo kombinirajo strojno z ročnim, da so prišli do pravega (!?) števila lani izdanih romanov v slovenščini. Če se bo kdo spravil k iskanju, je formula, ki da (seveda po mojem mnenju oz. znanju) najboljši približek:
Vzajemna baza podatkov – zavihek: ukazno iskanje – v okno pri Select vpišeš strašno formulo:
dc=821.163.6-31* and py=2009 and la=slv/mon
Razlaga: Prva postavka je udk za slovensko književnost in 31 za roman, ki je lahko družbeni, zgodovinski itd.,, zato tista *, ki “vključi” vse vrste romanov. Sledi letnica izida in slovenski jezik; če te postavke ni, zajame iskanje tudi vse prevedene slovenske romane. Zadnja stvar /mon (monografija) izloči članke o slovenskem romanu, žal pa ne tudi neknjižnega gradiva, saj ga COBISS prišteva med monografije, skupaj s knjigami.
Če se vi sprašujete, kako da se ne da iskati s pojmom “roman”, nas knjižnilčarje še bolj moti, da ne moreš z enim udarcem poiskati samo knjig oz. knjižnega gradiva.
Hvala, Neja5886! Tvoj odgovor se mi zdi veliko boljši od tistega, ki so mi ga naklonili iz Izuma. Kot smo se že večkrat pridušali, je tale Cobiss tudi za ljudi, ki se preganjamo po internetu že od prvega dne, ko je prišel v našo deželo, povrhu pa Cobiss uporabljamo skoraj vsak dan, nekakšna ogromna reč, od katere obvladamo le kakšno tisočinko. No, to vsaj velja zame.
Zdi se mi še, da razvrščanje knjig niha – najbrž v odvisnosti od razgledanosti/volje do preverjanja katalogizatorjev.
Že kopiram tale dragoceni nasvet!
Še enkrat hvala.