citronska kilsina
Ali veste da citronska kislina baje povzroca raka.Njena oznaka je E 330. Najdete jo v sokovih, se zlasti v malinovcih .
Kaj menite na to? Ali jo vi uporabljate ali ne? Vem, da potem skoraj nic ne bi jedli in pili, ker je se veliko drugih E-jev, ki baje tudi povzrocajo raka. Kaj jeste in pijete, ali gledate na te E-je ko kupujete hrano?
Jaz sem res zaskrbljena, ker ne vem komu naj se verjamem, zakaj javnost nic ne opozarja na te stvari?
Hvala za vsa mnenja, ki mi jih boste naklonili in lep pozdrav!
Citronska kislina NE povzroča raka. To je neumnost, ki se s pomočjo interneta širi po svetu in straši ljudi, izhaja pa iz napake, ki jo je nekoč naredil nek nepoznavalec bioloških procesov. Citronska kislina je namreč intermediat v takoimenovanem Krebsovem ciklu, ki poteka tudi v človeškem telesu (aerobni del glikolize). In ker Krebs v nemščini pomeni rak, je nekdo sklepal, da je citronska kislina rakotvorna. Edina “nevarnost” citronske kisline je lahko to, da pri uporabi zelo velike količine bolj koncentriranih raztopin citronske kisline le ta lahko načne zobno sklenino, ker je pač kislina. Ampak poudarjam, od ene limonade se to ne zgodi.
Premislite, če bi bila citronska kislina res kancerogena, ali bi ljudje res tako z veseljem jedli limone?
Ja imaš prav. Če bi ljudje malo gledali na te E-je potem bi pili samo … VODO!
Če ti je mar za svoje zdravje, potem malo začni gledati kaj piše na embalažah. Mislim, da boš hitro ugotovila, da pol stvari ne razumeš in se boš vprašala kaj zaboga je to za en drek kar jemo. Če se že ne moreš odpovedati vsem editivom začni počasi in reduciraj tisto kar se ti zdi najbolj umetno.
In zakaj javnost nič ne opozarja na te stvari? MIslim, da je odgovor kot na dlani. Če bi bili o tem bolj obveščeni, potem nebi jedli nič. Ne bi pili teh sokov, sirupov itd. Torej to pomeni velik padec proizvodnje teh sokov, oz. vseh sokov, oz. padec prodaje vse prehrambene industrije!!!!!!!!
Razširila bi se bio prehrana, kar pa našim strokovnjakom, politikom, vojski (ki izdeluje te konzervanse in aditive) in zdravnikom (ki živijo od prodaje zdravil) niti slučajno nebi bilo všeč.
Zlasti pa še posebej zdravnikom. Kajti če bi jedli le sadje in svežo zelenjavo potem bi bili vsi zdravi in nebi potrebovali zdravil itd.
To je samo moja vizija :))))
Kupujem in jem tisto, kar mi paše in kar mi je všeč. Če bi gledala na vse te E-je ter razne druge (domnevno) škodljive dodatke, potem bi res pila lahko samo še vodo (hvalabogu jo imamo pri nas dovolj).
In ta kao BIO hrana – larifari. Prvič: nikjer ne piše, da je hrana res pridelana na bio način. In drugič: tudi če je pridelana brez umetnih gnojil in škropiv, je že itak sama zemlja in ozračje tako onesnaženo, da je konec koncev isti šmorn, kot če kupiš solato pri šiptarju. Da ne govorim, da je 5x cenejše.
Zrak je onesnažen z ne vem čim vse, leta 1986 so s pardnevno zamudo javnost obvestili o nesreči v Černobilu (da smo vmes lahko že fajn “pokasirali” sevanje), jaz se bom pa sekirala zaradi E-jev. Lepo vas prosim!
Forum je zaprt za komentiranje.