Najdi forum

cinque terre

Sicer smo že precej let redni gostje v Toskani, letos pa bi se s 4,5 in 9,5 letnikoma potepli do Cinque terre. Nastanjeni smo običajno v provinci Pisa, cca pol ure vožnje do Pise. Zanima me, če je kdo že bil z otroki v parku: kako se sploh pride do tja? Je bolje iti z vlakom npr. iz Pise ali z avtom in parkirati kje v bližini? Je sploh možno priti v sam park z avtom? Kaj je vredno pogledati? Se splača iti v vsako od vasic – koliko časa vzame en tak “površen” ogled ene vasice in katera vam je bila njabolj “wau”? Pri nas je tako, da npr. tamalega, še ne 5 letnika, zanima vsak kamen in vsaka “podrtija”, ta velikega pa sam res “hude” reči (npr. amfiteatri ali kake Da Vincijeve stvaritve) in je treba vse oglede prilagoditi tako, da sta zadovoljna oba otroka in midva tudi. Koliko so vstopnine in kako se plačujejo? Je karta enotna za cel park ali se plača vsako vasico posebej? Je karta časovno omejena? Kaj bi priporočili kot “nujen ogled” oz. kaj je na vas napravilo največji vtis? Skratka – vse o tem parku me zanima s poudarkom na tem, da bosta na ogledu tudi 2 otroka. Hvala že vnaprej vsem, ki se boste potrudili. Veseli bomo tudi kakega uporabnega linka v slov. :)), angl, nem ali ita jeziku 🙂

Midva sva tud spala bolj dol ob morju, blizu Viareggia.
Z avtom sva se zapeljala do vasic, na začetku ene parkirala in malo capljala okoli, šla potem še do ene druge z lušno plažico, kjer sva se malo kopala… Ne vem, o kakem parku sprašuješ in o vstopninah (vstop v vasice?), midva nisva nikjer nič plačala.
Sva bila pa pred par leti, septembra. Zdajle zna bit morda prav zaradi naših praznikov več gneče in zato morda problemi s parkiranjem.

Uporabne linke pa najdeš, če v google vtipkaš “cinque terre”…

Romantično, lepo, super. Od vasice di vasice pelje vlak, drugače pa se gre z ladjico in vidiš z morja vse vasice, nato greš po 2km dolgi poti Via dell amore, s seboj vzemi ključavnico z vašimi vgraviranimi imeni, da jo boš pritrdila na mreži sredi poti, kjer jih je ogromno, da ljubezen drži. Potem greš z ladjico nazaj.
http://5cinqueterre.wordpress.com/
http://www.alpetour.si/index.php?page=izleti&item=62&sifra=20100115&izvedba=8

Na morju malo piha, vzemi kape in vetrovke, pa udobne superge za hojo.

Hvala 🙂 , saj sem že nekaj brskala, pa ne najdem enega uporabnega voznega reda za vlake – morda ima kdo kak uporaben link?? A to vlaki ves čas vozijo? Cene vozovnic morda?

Koliko pa stane vožnja z ladjico in koliko traja npr, da si ogledaš cel park CT, vseh 5 vasic?

Aja, ne bomo šli zdaj za 1. maja, gremo vedno sredi junija 🙂

Tkole gre.

Pol pa naprej klikaš …

Tukajle http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=ad1ce14114bc9110VgnVCM10000080a3e90aRCRD je stran italijanskih železnic, FROM odtipkaš Riomaggiore (prva vasica), TO odtipkaš Monterosso (zadnja vasica), vlaki vozijo bolja ali manj vsako uro, od prve do zadnje vasice je 15 minut in 2 €.

Priporočam, da greste od Riomagiorra do Manarole kar peš, tam je lepo široka in varna pot, primerna tudi za 5-letnike, traja kake pol urice ležerne hoje. Med drugimi vasicami gre pa za večje razdalje, tudi vzponi so vmes, tako da za tako majhne otroke, če niso navajeni na hribe, niso primerne poti. Najbolje, da malo menjate peš / vlak / ladja. Za avte pa Cinque Terre niso najbolj primeren teren.

mi smo bili tam prav na dopustu, poleg tega parka in smo se z vlaki vozili cele dneve, to je res super zadeva, vlaki vozijo zelo pogosto, l vsi se ne ustavljajo v vsaki vasici.

vsaka vasica je po svoje super in čisto nekj posebnega.

Monteroso je razpotegnjena s čudovito plažo (za plačat) in kristalnim morjem
Vernaza ima nad vasico utrdbo s čudovitim razgledom, krasna vasica zelo drugačna od Monterose, z malo plažico kjer se splača okopat, ni za plačat, poguglaj in si poglej
Cornilia je edina ki ni ob morju, amapk meni najbolj čudovita, do nje vodi čez 200 stopnic, za otroke zelo zanmiv vzpon, vasica z dušo, sem pridejo samo tisti pravi popotniki … namreč 5terre so poznane po tem, da gre tu mimo cel kup bekpekerjev iz celega sveta in ravno v Cornelii je to najbolj vidno.
Manarola ima nore skale v morju, tam najpogumnejši skačejo iz 20 meterskih skal v globino, kjer je morje zelo globoko, ampak prostora med skalami je zelo malo, morje krasno za snorklat, tu je veliko prostora za kopanje, le dostop v vodo je mal težji
Riomaggiore pa je precej velik, v bistvu se vzpenja visoko, nič posebnega, to vasico brez težav preskočite.

te vasice so znane po limonah … limonina marmelada, limončelo, limonce na 100 načinov in vsaka vas ima svoj recept … prepotovali smo celo italijo, ampak take fokače kot jih imajo tukaj nismo jedli nikjer drugje, priporočam!

vlaki … proga čez 5terre je relacija Genova – Pisa,
v vasice z avtom ne moreš, opcija je, da parkirate v kateri od sosednjih vasi, tam pustite avto, potem pa na vlak ali ladjo, mi smo kampirali v Levantu.

če te še kaj zanima pa prašaj

Samo da ne boste prevec razocarani… Poplave lani novembra so odnesle dobrsen del zivljenja v vseh petih vasicah. Via d’amore je sicer odprta, ostale poti so zaprte (in hudo razrite). En mesec nazaj so sicer nekaj delali, ampak tega ne spravis nazaj v teh casih zlepa ne. Baje so v Vernazzi zdaj ene tri stvari odprte…

No, vsekakor, pojdite pogledat – ampak vam predlagam, da imate plan B če ne bo tam nič za počet.

PS: Z avtom se pride povsod, parkirisca so urejena.

Zanima me, če lahko parkiram v Riomaggioru potem pa se odpravim peš oz. z vlakom po vasicah? Je v Riomaggioru kakšen urejen parking in koliko je potem do samega “centra” (tistih hišk na pečini)?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close