cimetovi piškoti
Evo en recept iz knjige Dr. Oetker… Meni sicer ne uspejo na tak način, kot bi morali (testo ni trdo), so pa zato res dobri (in predvsem zelo zelo sladki)…
3 beljake………..stepemo v trd sneg in dodamo
250 g sladkorja v prahu (so res res sladki – lahko daš precej manj)
1 vrečko vanilijevega sladkorja
3 kaplje esence grenkih mandeljev (jaz tega nimam, zato izpustim)
1 zravnano žličko zmletega cimeta
in polovico od 275-325 g (odvisno od velikosti jajc) neolupljenih zmletih mandeljev ali lešnikov.
Od preostale polovice mandeljev jih vgnetemo toliko, da se testo ne lepi več. Nato testo razvaljamo na delovni površini, ki smo jo postresli z mešanico zmletih mandeljev in sladkorja v prahu približno 1/2 cm debelo, izrežemo z modelčkom zvezdice in jih naložimo na pekač obložen s peki-papirjem. Zvezdice premažemo z beljakovim snegom in pečemo pri 130-150oC 20-30 minut. Ko vzamemo pecivo iz pečice, mora biti še nekoliko mehko.
To je originalen recept. eni testo nikakor ne uspe valjati, ampak ga polagam na pekač z žlico in se potem samo razleze. Na vsak kupček pa dam se polovico ali pa kar cel mandelj. Ti keksi pri nas vedno hitro izginejo, ker ima mama zelo rada mandelje, jaz pa cimet :)).
Lp, mishika
Penasto stepi 120g masla, 120 g sladkorja in 70 g rjavega sladkorja, dodaj 1 jajce, dobro stepi, vmesaj zmes 180 g moke, scepca soli in 1 zlicke pecilnega praska. Oblikuj kroglice in jih povaljaj v mesanici 2 zlic sladkorja in zlicke cimeta, daj na pekac dovolj narazen ker se malo razlezejo. Peci pri 170C 8-10 min, vzemi iz pecice vendar pusti na pekacu se 2-3 minute. Peceni izgledajo kot da so se vedno surovi, niso rjavi – razen zaradi cimeta, v notranjosti morajo biti se mehki.
dober tek
Hej,Mishika! Midve pa imava isto knjigo. Jaz imam vse iz te zbirke.
Nic ne bom pisala v rubriko,se pocutim tako sama tam.Bom pa se dodala
ingverjeve kocke,tako bova naredili pol pol.Primoz bo pa malo zalosten,ker tako malo pisemo v bazo receptov,se ti ne zdi? Pa tolk se je potrudil!
Ja ,valjanje.Jaz dam maso tako kot ti in hitro z modelckom oblikujem
zvezdice.
Si ti ze delala ingverjevo cokoladno pecivo.Pri nas so vsako leto za praznike. Saj mandlji,cimet in ingver…Pozdravcek Babi
Ingverjevo pecivo s cokolado( Jaz jim recem kocke,ker jih tako razrezem.)
Verjetno se izrazu “Jaz jim recem” malo cudite.Pravilneje bi bilo “pravim”. To je tipicen vnukov stavek.
Ko je bil se majhen,je rekel: Babi,je ze fire man Sam?Ti reces gasilec Samo.
Od tod sem to pobrala.
Testo
125g masla penasto zmesamo in mu med mesanjem postopoma dodajamo
200g zmletega sladkorja(jaz rjavega),zavitek vanilij.sl..2 cajni zlicki zmletega ingverja ( s svezim se nisem,vedno v prahu),4 jajca in lepo penasto mesamo,da se masa zgosti in naraste.
250 g moke(presejane z 3g-pec.praska),
250 g nastrgane cokolade pocasi s kuhalnico primesamo masi.
Na koncu dodamo testu se 200g sesekljanih rozin.
Testo enakomerno porazdelimo v namascen pekac ali peki papir in pecemo
pri 175-200 s.C 20 d0 25 minut. Se toplo polijem s cokoladnim prelivom:
150 g jedilne cokolade stopimo(dodam samo malo masla) in prelijem ali premazem. Ohlajeno razrezem na kvadrate 4×4 cm.Lahko okrasimo se s kandiranim sadjem(polovicke cesenj,marelice…)
V originalu prej ohladi, razreze,potem premaze s cokolado.Mislim,da je hitrejsa moja varianta. Res disi po ingverju.Delala sem tudi tako,da sem dodala se malo zmletih orehov ali mandeljnov.
Pozdrav babi
:))) Ne, nisem še delala ingverjevega peciva – bo pa letos na novo v novoletnem-programu, obljubim, ker se sliši čudovito :)). No, sicer pa letos tako vsi standardni keksi (razen obveznih vanille-kipferli) odpadejo – imam na tono dobrih novih receptov, ki jih bo treba preizkusiti.
Babi, kakšno pa imaš to testo za cimetove zvezdice? Moje je takšno, kot za kakšne beljakove-kokosove kekse, torej bolj kot trd sneg. V bistvu ni “testo”, kot bi naj bilo, zato pač valjanje odpade. Tudi v modelčku se ne bi obdržali, razen če bi jih v modelčku pekla (pa nimam dovolj kovinskih modelčkov). Ne vem – nekje ga kiksnem, pa mi ni jasno kje. Ampak glavno, da so za pojest :)).
Aja: te Dr.Oetkerjeve knjige so mi zelo všeč – je precej uporabnih receptov (tudi takih, ki jih ne srečaš vsak dan). Edino Tisti del s paljenim testom mi je tako smešen (tam, kjer so slikice) – moj postopek je precej bolj “pocast” in tudi nič ne čakam, da bi se kaj hladilo, pa razni vroči cmoki tudi ne nastajajo (je preveč pocasto vse skupaj).
Joj, še nekaj sem se spomnila… Pred leti sem nekje v Kopru, ko sem bila z dedekom in babico na obisku pri eni gospe, jedla tako čudovito pecivo… Mislim, da so to prašičja ušesca (se mi zdi…). Testo je bilo menda listnato, premazano z nečim sladkim (morda je bil celo med poleg), zavito in pečeno v pečici. Tisto pecivo je bilo takooo rahlo, da se je kar v ustih topilo. In predvsem zelo zelo dobro… A bi morda poznala to reč? Se vsekakor priporočam za recept…
Lp, mishika
Hej Mishika,
jaz imam doma recept za prašičja ušesca in so res iz listnatega testa. Enkrat sem brala recept in če se prav spomnim so res enostavna za naredit.
Recept ti pošljem v četrtek zjutraj, ko bom že doma (ali pa moooogggoče že v sredo zvečer- odvisno od ure, kdaj pridem)
Bo vredu, boš lahko počakala??!
LP
Zala
Vem vem, da so… :))))))))) Samo ti že na sliki ne izgledajo pol tako dobri, kot so bili tisti iz Kopra. Tisti so bili bolj… hmmm… sočni, bolj “polni”… ne vem, kako bi opisala. Sem mislila, da je morda kakšna mala primorska finta kje vmes 😉 :)))))))) – nikoli se ne ve…
Hvala vseeno, soseda :))
Lp, mishika
Malo brskam po netu, pa sem našla cimetove zvezdice!!!
Tudi naša hiša bo za božič dišala po cimetu in ingverju!
Ta vikend smo se že ogrevali, ko sem z otrokoma pekla cookije z dodatkom cimeta in medu. :-))
Hej,Mishika! Nasvet si ze dobila.Moje testo je malo gostejse.Ko ga nalagam na mesanico,ga tudi kar s prdti malo potlacim in izrezem zvezdico.
Zdaj pa vem eno vec z zgornjim nasvetom.Mogoce dam sama malo vec mandljev. Glavno,da je dobro.
Za zajcja usesa bom pa malo povprasala naokrog.Vem,da je pred mnogimi leti nasa bivsa soseda(Vojvodinka)delala nekaj podobnega s svinjskim salom.Mami se je zelo cudila,ker je za peciva uporabljala vedno maslo.
Prisostvovala sem razlagi,da je to salo najboljse rahljalo za peciva in res se v ustih kar topi,hkrati pa ima poln okus.Imela sem potem se priliko
jesti srbska peciva s salom.
Imas ti dr.Oetker knjigo ,kjer so recepti z razlicnih podrocij?
Jaz imam 9 knjig -vsaka drugo podrocje.
Imej lep dan Babi
Joj, zdaj pa vidim, da sem nekaj zamešala… Imamo samo eno Oetkerjevo knjigo (Kolači moj ponos), v njej pa so zbrani recepti za peciva iz različnih “test” (umešano testo, paljeno testo, biskvitno…). Sem pa mislila, da imamo še neke knjige s sredozemsko (oz. jugoslovansko) kuhinjo in še eno z… ne vem. Sta pa to knjigi od Vegete (sem vse pomešala, hehe).
Ja, se res priporočam za kako primorsko verzijo teh ušesc, prosim.
Lep pozdrav, mishika
Vceraj sem se malo iskala in za “usesca” nisem nasla nic posebnega. Sem pa tako kot babi pomislila da je verjetno razlika v testu. Posebno ce testo naredis sama namesto da ga kupis (obcutek imam da kvaliteta listnatega testa ni vec taka kot je bila). Mislim da je tole z mastjo (lahko je tudi rastlinska) dober trik, lahko ga zmesas tudi z maslom za boljsi okus.
Forum je zaprt za komentiranje.