Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Cimetov sladoled

Cimetov sladoled

Živjo vsem skupaj!

Včeraj sem v Munchnu prvič jedla cimetov sladoled…joj, kako je to dobro!!! NO, zdaj sem se odločila da ga naredim doma (le zakaj drugega sem pa lani kupila strojček??! :))
Že enkrat prej sem videla tale recept spodaj, pa si ga nisem upala udejanit, ker me je bilo malo strah kako bo izpadlo. Zdej vem, da je okus božanski….pa vseeno….če bi pogledate recept:

in še ena, kako izgleda:

No, kar me moti, je tistih 12 rumenjakov v receptu. Glede na 3 skodelice mleka + 1 skoldelco smetane se mi zdi to malo preveč.
Kaj pravite, po svojih izkušnjah pomožnosti, koliko rumenjakov zadostuje za to količino mleka+smetane (4 skodelice = 1 liter) ???

Babi, v tvojem receptu za čokoladni mousse si napisala da adš na 1 liter mleka 5 celih jajc….in potem to uporabljaš tudi za sladoled…kaj to kremo (ohlajeno seveda) potem zliješ v strojček za sladoled?
Pa še nekaj: ali smetano segrvaš z mlekom in potem vse vroče prilivaš spenjenim jajčkom s sladkorjem?? Ali pa mogoče stepeno smetano na koncu primešaš jajčni kremi in potem to daš v strojček??

LP, zala

Hej,Zala!
Ce uporabljam isti recept kot za mousse,zlijem smetano kar v mleko in dodajam jajcni masi.Samo enkrat sem dodala na koncu ze stepeno smetano,pa se ne obnese. Ne ponovi moje napake.Ohlajeno gre v strojcek.

Tudi meni se zdi 12 rumenjakov malo veliko,ampak v tem tvojem receptu ni nic beljakov;ce pomislim,bo potem kar prav. Bo bogat sladoled. Jaz prvic vedno delam po osnovnem receptu,potem pa poskusam po svoje.

Uzivaj v delu in sladkanju Babi

Hojla Babi!

Hvala za navodila kako in kaj. Ja rumenjakov je res veliko, zato sem milslila da bi dala recimo 5 jajc, tako kot ti v tvojem receptu. Seveda bi tudi jaz dala cela jajca, z beljaki vred. Samo to me še zanima, kdaj točno dodaš beljake? ALi jih stepaš s kaj sladkorja??

Hvala in lahko noč, Zala

Na koncu;rahlo stepem z malo sladkorja od skupne kolicine.Sneg naj ne bo trd kot za mousse. Lp

Kaj pa tale recept – samo za primerjavo:

Cinnamon icecream

3 cups heavy cream
1 1/2 cups whole milk
2 vanilla beans, split lengthwise
1 cup plus 2 tablespoons sugar
6 egg yolks
2 1/2 teaspoon cinnamon
Combine cream and milk in a large sauce pan. Scrape in seeds from vanilla beans; add beans. Bring just to simmer. Whisk sugar and yolks in large bowl to blend. Gradually whisk in hot cream mixture. Return mixture to same saucepan. Stir over medium-low heat until custard thickens and leaves path on back of spoon when finger is drawn across, about 6 min. (do not boil). Strain into large bowl. Whisk in ground cinnamon. Chill until cold, about 3 hours.
Transfer custard to ice cream maker and process according to manufacturer’s instructions. Transfer ice cream to a covered container and freeze until firm. (Can be made 3 days ahead. Keep frozen).

Lep teden želim.
d.

Nimam nobenih pametnih nasvetov, se mi pa grozno cedijo sline. Obožujem cimet, zato me zanima ali je katera že v Ljubljani naletela na cimetov sladoled in kje.

lp

Sonce rumeno, kje si pa kaj danes?? Tu na koroškem te ni kaj videt, imamo sam dež in meglo 🙂

Havla še za tale recept, se mi zdi da bom res dala največ 6 rumenjakov, če ne celo kar 5. Za beljake se pa še nisem odločila ali naj jih dam zraven ali ne…..bom še mlao preštudirala vso stvar, preden se je lotim.
Kje pa si dobila ta recept v angleščini??

LP, zala

Daj kar samo rumenjake,ne bos falila. Iz beljakov pa naredi kaksne mandljeve makrone in jih nadrobi na sladoled(ali pa ploscice).
You will be in charge!! :))) Babi

Jaz sem ga jedla na Vrhniki, v slaščičarni pri hotelu Mantova

lp, Mojca

Hja, Sonce včasih malo počiva ;-)). Pri nas je tudi danes tako turobno vreme, da bi človek kar nazaj po kouter zlezel ;-)). No, pa ne bo nič, smo že precej zalaufali v službi, želje pa potisnili na stran.
En lep pozdrav na Koroško, pa naj ti čim prej spet posije sonček (meni se v teh zoprnih dneh ne da nič s sladoledi eksperimentirati, je vse skupaj ostalo pri dveh poskusih pred kakšnim mesecem ;-)) ).

Recept je iz tele strani:

So sladoledi razdeljeni po različnih vrstah.

Sporoči kako ti je uspel cimetov sladoled (takega bi pa jaz tudi jedla).

d.

V Lj ga imajo v Trenovem v slaščičarni Anika, Ančka, nekaj takega. Je v tisti “umetniški ulici” poleg trnovske cerkve. Menda imajo vse sladolede božanske, toda jaz sem vedno jedla samo cimetovega 😀

Živjo!
popoldne sem se spravila delat ta sladoled…..in že lepo stepam rumanjake in sladkor, segrevat sem dala mleko, smetana pa je izginila! Pa vem da sem jo še imela v haldilniku, groza!
Sedaj popoldne sem jo šla kupit, prej pač nisme imela možnosti. Stepla sem 5 rumenjakov z 250g (1 skodelica) sladkorja in počasi prilivala vroče mleko – 1 liter – s cimetom. Potem sem še malo mešala na nizki temperaturi da s ej zgostilo. Uporabila sem pač cel liter mleka namesto 700mL mleka in 300mL smetane, ker mora razmerje tekočin ostati enako.
Krema se je malo zgostila, ampak kjub vsemu nje ven nastal tak bolj redek puding. Sedaj se hladi v hladilniku, smetana pa stoji zraven!
Prosim prosim, svetujte mi kaj naj naredim s to smetano zdaj. Rada bi, da bi bil sladoled okusen. Ali naj jo kar takšno kot je enostavno zlijem v cimetovo maso, ali anj jo prej mogoče stepem in dodam v maso in šele nato vse skupaj v strojček za sladoled?
Ali pa naj cimetovo maso zmešam s tekočo smetano, in še enkart vse skupaj segrejem (in držim pesti da se bo zgostilo) in potem znova ohladim?
Kakršen koli predlog bo dobrodošel, s tem sladoledom pa bom nadaljevala jutri popoldne…..

LP, zala

Jaz bi na tvojem mestu to, kar si dobila, pustila tako, kot je… nekaj bo zagotovo uspelo iz tega in se jutri rajši lotila vsega od začetka.
Kakorkoli se boš odločila, čimveč uspeha!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej,Zala!
Ni mi jasno,kaj te moti.Masa za sladoled je vedno tekoca,strjuje se v strojcku. Jaz bi tisto smetano dala kar tekoco zraven;ce je mase prevec,bi delala dvakrat. Lp Babi

Uspelo mi jeeeeee!!!!! 🙂
Mislim da je bil že res čas da mi uspe en pošten sladoled, boljši kot iz slaščičarne! Jajčno maso, ki sem jp naredila že včeraj, sem čez noč hladila v hladilniku. Danes sem ji, pred sem jo dala v strojček, dodala čisto narahlo stepeno sladko smetano (samo tolilko da je malo kompaktna in se ji poveča volumen) in 3 dcl mleka – ne me spraševat zakaj še mleko ampka zdelo sem mi je da bo OK in sem ga pač dala 😉 Premešala sem v enakomerno maso in vlila v delujoč strojček. Po dobrih 30 minutah je bil sladoled narejen, odličen seveda, zdaj pa sem ga še dala mamlo v zmrzovalnik da bo še boj kompakten. Popoldne se bosta mami in oči že lahko sladkala ob kavici, jaz pa sem se ga že najedla (nisme mogla dočakat da bi se čisto strdil) :)))))

Babi, motila me je redka krema…..no, ne vem…pričakovala sem res bolj gosto, ker sem prvič delala po tem receptu. Ampak nastalo je super!!!!!!! Joj, sem zadovoljna! 🙂

LP, zala

Hej,Zala! saj tebi vedno uspe;na en ali drug nacin.Domaci sladoledi so res dobri.Bos videla jogurtov z dodatkom sadja.Jogurtov s cimetom bi bil tudi dober za tiste,ki se otepamo kalorij.Lani sem prepisala kar nekaj receptov.
Lep dan

Zala,se to: Si pogledala post” ledene kocke”?Mogoce bos kaj pogruntala in pomagala.

Babi, ravnokar sem tam odgovorila 🙂
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close