Najdi forum

ČILI

Kje lahko kupim sveži čili?

Pravkar sem gledala oddajo o Jamiju slavnemu kuharju in me je zelo navdušila solata (topla) iz lignjev in rukulo.

Ima kdo napisan recept?

lp

Nekatere izmed njegovih receptov najdeš tudi na netu…Jaz sem našla tistega za polento s parmezanom, pa moram reči, da sem se je danes najedla kot že dolgo ne (res okusno). No, solate z rukolo in lignji nisem našla. Je pa nekaj podobnega to (če je prav):

Warm salad of roasted squash, prosciutto and pecorino
This is one of those easy salads with a twist. You may have tried a Parma ham, rocket and Parmesan salad with a little balsamic, but by adding warm roasted squash and trying it with Pecorino, which is slightly smoother than Parmesan, it’s a real pleasure and even feels a bit posh.

Serves 4

1 butternut squash
olive oil
sea salt and freshly ground black pepper
1 small dried red chilli
1 heaped teaspoon coriander seeds
20 slices prosciutto or Parma ham
4 handfuls of rocket
6 tablespoons extra virgin olive oil
4 tablespoons balsamic vinegar
1 small block of Pecorino or Parmesan cheese

Preheat your over to 190°C/375°F/gas 5. Carefully cut your butternut squash in half, keeping the seeds intact. Remove the two ends and discard them. Cut each half into quarters and lay in a roasting tray. Rub with a little olive oil. In a pestle and mortar pound up a flat teaspoon each of salt, pepper and your chilli and coriander seeds. Scatter this over the squash. Roast the squash for half an hour or until soft and golden. Allow to cool a little.

Lay your prosciutto on 4 plates – let it hang over the rim of the plates and encourage it to twist and turn so it doesn’t look neat and flat. Tear up your warm squash and put it in and around the ham. Sprinkle over the seeds and the rocket. Drizzle over the olive oil and balsamic, add a tiny pinch of salt and pepper, and use a vegetable peeler to shave over the Pecorino. Easily done.

Eksi, jaz sem si zadevo zapomnila tako:
Kupil je štiri velike lignje (za vsako osebo po enega), na njih je z nožem zarezal mrežo, spomnilo me je na kožico pri odojku, ha, ha. Skratka, lignje je potem pekel na žaru brez maščobe, posolil in popopral. Vzel je bel bižol iz pločevinke, ga popražil na olivnem olju, začinil z limoninim sokom. Za polivko je sesekljal rdeče čilije, jih v skodelici zmešal z olivnim oljem in spet limoninim sokom. Pečene tople lignje je narezal, na rukolo stresel pripravljen fižol, narezane lignje in vse prelil s pripravljenim prelivom iz čilijem.Na hitro je solato premešal in postregel.

Upam, da sem se vsega spomnila…..tudi meni se je zdelo zanimivo, zato sem bolj poslušala……….pa dober tek! Zanima pa me , če ste gledali prejšnjo nedeljo, ko je delal prav tako toplo solato, le da ji je dodal popečeno rdečo čebulo, panceto, pinjole, navrh je naribal parmezan…….skratka, super, samo ni rekel, katero solato je uporabil. Meni se je zdelo kot regrat, ne kot rukola, je možno, da je bil regrat????????

Namesto svežih čilijev (ki jih jaz pri nas še nisem srečala) lahko uporabite feferone.

Js sm na trgu nekajkrat videl da imajo tudi sveže čilije. Drugače pa kakšne mini pekoče feferone bi blo tu vredi za uporabit po moje.

LP Oliver

Kdo od bralcev mi lahko odstopi ali vsaj pove kje bi lahko dobil vsaj po en čili oz. papriko: japaleno, habanero, tabasco, cascabelle, ptičje oko, guajillo. Ali pa vsaj seme, da bi jih drugo leto poskušal vzgojiti sam.

Pozdrav

Božo Verbič

Živjo,
vse vrste čilijev lahko dobiš(kupiš) na relaciji KRANJ-BRNIK-ob cesti so veliki napisi-paradižnik,jagode,buče čili-zaviješ desno in nato l včez gozd.
Lastnika sta zelo prijazna in gospod mimgrede pove še kakšen recept.Zelenjava je sproti nabrana in je odlična.Tudi cene so OK.
Priporočam

čilije, suhe čilije, pekoče omake, osnovo za salso, semena čilijev vse to lahko dobiš v spletni trgovini:

http://www.kupicili.si/

lp

Pozdravček,
jaz bi vam samo na dušo položila, da ne pečete na olivnem olju, kot je napisano v receptu, ker ga ni slabšega! Hladno stiskano olivno olje je zdravo, ker je HLADNO stiskano! Torej vse dobre učinkovine obdrži ravno zato, ker ga ne izpostavijo toploti. Pravilno je shranjen v temni posodi, ker nanj svetloba slabo vpliva, še posebej direktno sonce. In potem to uporabiti za peko!? Slabo! Bolje je npr. nekaj popeči in nato ko se že da na krožnik malo politi olja po jedi.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close