Čili in feferoni
Paprika tudi spada v isto druzino. Mislim, da so feferoni pepperoncini chilli peppers.
http://chilipeppermadness.com/chili-pepper-types.html#.VDkV78IcRlZ
Aha, torej gre za dve različni zadevi, rastlini iz različnih družin:
“Pri tej začimbi vlada popolna terminološka zmeda. Čili ni ne paprika ne poper. Tako paprika kot poper pripadata družini razhudovk, čili pa sodi v družino lilij. Res pa je, da plodovi po svoji obliki spominjajo na mini feferone. Po pekočem okusu pa tudi na poper. Čili je tudi po svojih zdravilnih učinkovinah veliko več kot paprika in poper, zato je veliko bolj priporočljiv od obeh.”
Mogoče še kdo ve, kje se lahko kupi svež čili?
Še enkrat vsem najlepša hvala in zelo lep dan!
Paprika tudi spada v isto druzino. Mislim, da so feferoni pepperoncini chilli peppers.
http://chilipeppermadness.com/chili-pepper-types.html#.VDkV78IcRlZ%5B/quote%5DSaj si mi všeč,ko zmeraj najdeš link…ampak tole je za mene moteče..mnenja nikoli strokovnega ne podaš..brez zamere..ampak od tebe sem pričakovala le večjo strokovnost…
Nisem agronom, da bi dala strokovno mnenje.
Moje laicno pa in je – zelo rada imam tako feferone kot tudi cili, tudi cebulo, vse pekoce jedi :))[/quote]..to je že boljše..:-))..si super ženska..nimam pritožb..ampak vedno najdeš link..zakoni so tako zapleteni..da jih marsikdo ne razume..mislim,da bi morala dati svoje “domače”mneje..ali odgovor..
..no zdaj bom pa jaz povedala razliko od feferona..in čilija..:-))..feferon ni primerjava čilija…:-))..bila pre enim letom v Tai Pei-ju..prinesla sem si sadike čilija..uporabljam jih doma..izredno so se razmožili..ampak,ni primerjava z feferoni..še zdaleč ne..Čili raste v drugačnih pogojih kot feferon..vem,ker so to preiskusila,en čisto majhen odmerek te uniči..umreš..zato s to začimbo moraš ravnati zelo previdno..čim s feronom ne,čeprav so tudi feferoni pekoči,tudi tukaj je smrtni odmerek usoden..Tako,da s takimi začimbami bodimo vsi previdni..
kadar poda svoje mnenje, iz njega diši po superiornosti, po tem, da se njej kaj takega ne more zgoditi in kako hudiča imamo lahko mi take probleme, ko pa je ona…njen kolega…nekdo, ki ga pozna…imel popolnoma drugačne izkušnje. In seveda njeno mnenje je edino merodajno in njene teorije popolnoma vedno držijo.
čedalje manj mi je ta ženska všeč. dvakrat sem prebrala njeno osebno mnenje v temah, kjer so (po mojem mnenju pisali obupani ljudje) in obakrat mi njen odgovor ni bil všeč. pogrešam sočutje, ni vse v linkih, včasih je več v lepi besedi ali osebni izkušnji.
kadar poda svoje mnenje, iz njega diši po superiornosti, po tem, da se njej kaj takega ne more zgoditi in kako hudiča imamo lahko mi take probleme, ko pa je ona…njen kolega…nekdo, ki ga pozna…imel popolnoma drugačne izkušnje. In seveda njeno mnenje je edino merodajno in njene teorije popolnoma vedno držijo.
čedalje manj mi je ta ženska všeč. dvakrat sem prebrala njeno osebno mnenje v temah, kjer so (po mojem mnenju pisali obupani ljudje) in obakrat mi njen odgovor ni bil všeč. pogrešam sočutje, ni vse v linkih, včasih je več v lepi besedi ali osebni izkušnji.[/quote]
Naslednjic me pa preskoci :))
Navajena sem, da tezave resujem drugace, ne na forumu, med neznanci in ne zdi se mi smiselno pisati in jokati tule, ko je kaj narobe, nihce ne more namesto mene spet v bolnico, nihce ne more namesto mene resiti tezave v sluzbi…. in ce o tem ne pisem, ne pomeni, da tezav tudi jaz nimam.
Amapk kot pravim, ce te motim, me preskoci.
Nisem agronom, da bi dala strokovno mnenje.
Moje laicno pa in je – zelo rada imam tako feferone kot tudi cili, tudi cebulo, vse pekoce jedi :))[/quote]..to je že boljše..:-))..si super ženska..nimam pritožb..ampak vedno najdeš link..zakoni so tako zapleteni..da jih marsikdo ne razume..mislim,da bi morala dati svoje “domače”mneje..ali odgovor..
..no zdaj bom pa jaz povedala razliko od feferona..in čilija..:-))..feferon ni primerjava čilija…:-))..bila pre enim letom v Tai Pei-ju..prinesla sem si sadike čilija..uporabljam jih doma..izredno so se razmožili..ampak,ni primerjava z feferoni..še zdaleč ne..Čili raste v drugačnih pogojih kot feferon..vem,ker so to preiskusila,en čisto majhen odmerek te uniči..umreš..zato s to začimbo moraš ravnati zelo previdno..čim s feronom ne,čeprav so tudi feferoni pekoči,tudi tukaj je smrtni odmerek usoden..Tako,da s takimi začimbami bodimo vsi previdni..[/quote]
O čem ti to? Odmerek česa te uniči? Čili ni strupen, če si to mislila.
..to je že boljše..:-))..si super ženska..nimam pritožb..ampak vedno najdeš link..zakoni so tako zapleteni..da jih marsikdo ne razume..mislim,da bi morala dati svoje “domače”mneje..ali odgovor..
..no zdaj bom pa jaz povedala razliko od feferona..in čilija..:-))..feferon ni primerjava čilija…:-))..bila pre enim letom v Tai Pei-ju..prinesla sem si sadike čilija..uporabljam jih doma..izredno so se razmožili..ampak,ni primerjava z feferoni..še zdaleč ne..Čili raste v drugačnih pogojih kot feferon..vem,ker so to preiskusila,en čisto majhen odmerek te uniči..umreš..zato s to začimbo moraš ravnati zelo previdno..čim s feronom ne,čeprav so tudi feferoni pekoči,tudi tukaj je smrtni odmerek usoden..Tako,da s takimi začimbami bodimo vsi previdni..[/quote]
O čem ti to? Odmerek česa te uniči? Čili ni strupen, če si to mislila.[/quote]če si poskusila to hrano.si živela v Tai Pei-ju…bi morala vedeti..in ne misli,da uporabljajo čilije v velikih količinah..poznam več vrst čilija.od rumenega,zelenega in modrega..ja verjetno ti ni marsikaj jasno..noben kuhar ne uporablja čilija velikih količinah..seveda ni strupan..strupen je,če ga daš čisto malo preveč..zato so tudi omejitve pri tej začimbi..pojej pekočo papriko,ki se jo pridela tudi doma..ampak paprika in čili..je velika razlika..so blage oblike čilija…pa vendarle previdnost ni odveč…v tujini se s čilijem “okuži” kar nekaj ljudi..in doza je smrtnosna..sicer si pa poglej kakšno stran..lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.