čičerika
Najbolje se je zateči h kuhinjam, ki čičerko na veliko uporabljajo.
Npr. bližnjevzhodna – humus: namaz iz čičerke (skuhano čičeriko spasiraš, dodaš tahini (sezamovo maslo, ki ga dobiš na oddelkih zdrave hrane), olivno olje in limonin sok, sol, poper);
npr. indijska: čana masala (prepražiš čebulo in česen, potreseš z garam masalo (začimbno mešanico, ki jo kupiš v trgovinah a la Jablana v BTC), dodaš žličko kurkume, soliš, popraš, lahko dodaš malo čilija v prahu, pasiran paradižnik, vmešaš kuhano čičeriko, malo zaliješ z vodo v kateri se je kuhala čičerika… če želiš bolj gosto masalo, del skuhane čičerike spasiraš in vmešaš v jed..
Ker čičerika napenja, jo kuhaš z lovorom oz. pred čebulo na maščobi prepražiš ščep asafetide (spet Jablana in podobno).
Italijani delajo iz nje pašto, podobno kot pašta fižol.
Lahko tudi v google vpišeš “chickpeas” in recepti se bodo vsuli…
Dobra je tudi kar kot priloga, namesto krompirja ali riža. Sama ima že dosti poln okus, zato sem jo samo malo zabelila. Zase sem jo naredila tudi že kot samostojno jed, priložila sem si samo nekaj kuhane zelenjave (za družino sem seveda morala še nekaj speči zraven).
Dobra je tudi v “močnih” solatah po vzoru fižolove: lahko samostojno, lahko dodaš naribano črno redkev, kuhana jajčka itd.
Dobra je tuli tale varianta: na olivnem olju prepražiš na listke narezan česen, malo posušenega rdečega čilija (ampak res malo) in nasekljan rožmarin; pražiš približno 3 min, toliko, da se sprostijo arome. Dodaš odcejeno čičerko in jo pražiš tako dolgo, da je vroča. Dodaš kuhane špagete. Preverjeno dobro.
čičerika je stročnica, ki se tako uporablja kot fižol ali soja. čez noč jo namočimo in skuhamo kot fižol. Lahko jo uporabljamo v solati, enolončnici namazih. Namaz iz čičerike:
1 lonček kuhane čičerike/ v ekonomu 1 uro/ 10 dag kislih kumaric, 2 stroka česna, 5 dag masla, 1 rio mare, sol , poper , popečeni kruh . V multipraktiku jo zmiksamo in ponudimo…
Forum je zaprt za komentiranje.