Ciabata, lepinja
Barb,hej!
Ne bom ti ravno v pomoc,ker sama se nisem delala.Moja soseda(iz Srbije) pa dela cudovite pogace,ki so kot ciabate ali lepinje.Samo ona ima poseben sistem.Testo,kot za pico da najprej v siroko ponev na plosco.Ko je zapeceno, obrne in zapece se z druge strani,da testo v bistvu dobi skorjico in ne more vec vzhajati.
Potem to do konca spece v pecici.Vcasih doda olive ,vcasih cesen ali cebulo.Je nizko in testo lepo luknjasto.Sem jedla pri njej in je za zimske vecere zelo dobro.
Sama pa se nisem naredila,ker delam za take priloznosti pituluce,ki jih imamo zelo radi. To je vse,kar vem. Lep pozdrav babi
Babi hvala, bom poskusila torej kar testo za pizzo in notri malce pražene čebulce zamešala, pa v ponvi in nato v pečici. Bomo videli kaj bo ratalo. Bom sporočila:)) Samo nekaj ne vem, koliko časa naj pečem še v pečici? Kakšnih 180, pa nekje 15-20 min?? To bi moralo zadostovati po mojem, da ne bo potem pretrdo?
LP Barb
Živjo!
Na Kulinarika.net je tale recept, ki ga žal še nisem sprobal, ga pa zelo hvalijo na tej strani:
Predtesto:
10 g svežega kvasa
2 dl mlačne vode
35 dag bele krušne moke
Testo:
15 g kvasa
4 dl mlačne vode
60 ml mlačnega mleka
50 dag bele moke
2 žlički soli
50 ml olivnega olja
1.Predtesto:
zamesiš iz navedenih sestavin, pokriješ z rahlo naoljeno plastično folijo (da se na površini ne zasuši) in pustiš vzhajati 15 ur.
2. testo:
v vodi razstopiš kvas, nato v to vmešaš predtesto – ko se malo razmehča, lahko uporabiš mešalec. Dodaš mleko, nato počasi vmešaš moko. Zmes (ki je precej tekoča) gneteš vsaj 15 minut. Potem vmešaš olivno olje in sol.
Pokriješ z naoljeno folijo in vzhajaš 2 uri.
Na pomokanem peki papirju oblikuješ tri podolgovate ciabatte (“copate”), ki jih spet vzhajaš pol ure. Potreseš z moko in pečeš slabe pol ure na 220 stopinjah.
Upam da sem kaj pomagal!
Andraž
Barb,mislim,da je Andrazev recept s kulinarike super.Ze to,da toliko casa vzhaja,
pripomore ,da je testo polnega okusa.In to je pri pravih lepinjah in ciabatah primarno.To,kar prodajajo pri nas,nima istega okusa kot prave bosanske lepinje ali italijanske ciabate,ki sem jih jedla v Toscani iz prave peci na drva.Ze veckrat sem tudi pri picah ugotovila,da so najboljse tiste,katerih testo zamesijo ze prejsnji vecer.
Soseda je odsotna,da bi jo povprasala za cas pecenja pogace.Mislim,da bi bilo 15 minut dovolj.Pa loncek z vodo daj v pecico,da se ne izsusi prevec.Ponev pa kar naolji in tudi v testo daj malo olivnega olja,ce bos poskusila pogaco.Ce se ne posreci,ne bos huda name !? Pozdravcek babi
Jaz sem pa zelo redko huda, babi, sploh pa ne takrat kadar se kdo trudi mi pomagat:))
Res hvala tebi in Andražu, bom naredila testo po Andraževo in ga spekla po Babičino na Andraževih stopinjah krajši čas. Jaz mislim, da mora uspeti!!
:))
Lep sončen dan vsem, mi gremo v živalski vrt, zvečer pa zamesim ciabato!
LP Barb
Forum je zaprt za komentiranje.