česnova juha
Sama ponavadi pripravim kremno česnovo juho in sicer:
Na olivnem olju prepražim moko (2-3 žlice) s 1/2 glavice fino zdrobljenega česna. Ko vse lepo zarumeni dodam 1 liter mleka (polnomastno 3,2!!!)
Dodam še mešanico mediteranskih začimb (bazilika, majaron, timijan, origano) ter suh grobo melti česen, malo soli in popra. Ko se juha zgosti jo odstavim z ognja. Če se noče zgostiti dodaj malo sladke smetane.
Kot dodatek naj omenim, da še dodam v juho na kocke popečen polnozrnati kruh, ki sme ga prej popražila na maslu ali olivnem olju.
Kruh potreseš, ko naliješ juho v krožnike!!!
Dober tek!
Nika
Še predlog k Nikinemu receptu – mi pa kruha ne narežemo na koščke, pač pa v pečici pod žarom popečemo cele rezine kruha, potem pa kruh v globok krožnik (1 rezina na krožnik), gor naribamo sir (po možnosti gauda, se dobro stopi, kdaj pa kdaj pa poleg tega zdrobim še malo gorgonzole), potem pa vse zalijemo z vročo juho.
Po juhi si privoščimo koruzno zlivanko in zeleno solato, pa je celo kosilo…
T.
Hej,mackica!
Citiram iz francoske kuharske knjige,ki jo je napisal tetin moz ,fr.kuhar prav za manj spretne kuharice;s tem ne mislim tebe.Sama jo naredim pogosteje kot cebulno,ki je tudi izvrstna .Upam,da bo ta pravo!Prevajam vse.
Cesnova gratinirana juha
Trik:Cesne kuhaj res nezno,torej pri minimalni temperaturi.
Za 5 oseb:300g vecjih cesnovih strokov,100g masla,30g bele moke,3l
juhe(Tu sta omenjena bouillon in consomme’- razlika? consomme’je bolj
povretek juhe,izrazitejse;vsaj mislim.),150g grojer sira,popeceni kruhki
Kolicine so velike.Med kuhanjem se tekocina zmanjsa.Za manj oseb,pac sorazmerno manj.
Ne,to ni juha,ki bi jo naredili na brzino,kot bi kdo mislil.Da bo res dobra,se mora kuhati pocasi.
Cesnove stroke narezite na kolobarcke (jaz po podolzni strani,da so vecji) in jih na sibkem ognju rahlo dusite s100g masla.To delajte nezno,da cesen pocasi upada,ne da bi se prismodil.
Biti mora rumankasto.Ce jih boste res mesali,bo uspeh tu. Potem jih malo poprasite z moko in hitro mesajte,da tudi moka zarumeni.Zalijte z juho in hitro mesajte,da se ne naredijo grudice.Solite,popoprajte in pustite kuhati 50 d0 60 minut.
Ponavadi postrezemo tako,da v ognjevarno posodo vlijemo juho,nanjo
nalozimo popecene kruhke,ki jih oblozimo z na tanke lamele narezan sir(ali nariban),obicajno grojer.Damo se malo v vroco pecico,da sir zarumeni.
Nic posebno tezkega;res je trik v skrbnem in pocasnem kuhanju.
Lahko porcije damo v glinene posodice za vsakega posebej.
Francozi malo uporabljajo parmezan,raje grojer ali emental,ker so bolj topljivi.
V mercatorjevi trgovini dobim krasne kruhke za take juhe:
PANMOVISO CRUSTINI popecene na olivnem olju (brez ali z disavnicami
( rozmarin,kadulja).Meni so vsec ,ce nimam ostankov kruha.
ITALIAN SOUP CROUTONS
SALAD CROUTONS
MINI BRUSCHETTE (za juho uporabljam te,ker so tanke vecje okrogle rezine,ostali dve pa kocke).
Ce sem ti kako pomagala,sem vesela. Lep dan Babi
Živjo!
Jaz pa prakticiram bolj preprosto juhico in skuhana je v 10 minutah.
Na olju-(če imaš olivno) popraži približno 5-6 ( za 2 osebi) sesekljanih strokov česna za toliko časa, da malo zadiši. Zaliješ z vodo, dodaš vegeto in kuhaš toliko časa, da se česen zmehča (približno deset minut). Za dodatek je lahko, kar ti srce poželi. Jaz vedno uporabljam zlate kroglice.
Pri kuhi lahko uporabiš več ali manj česna odvisno, kako močen okus želiš.
Dober tek.
Forum je zaprt za komentiranje.