češnjev štrudel
Evo, češnje sem izkoščičila, pripravljene imam tudi orehe, zdaj me pa zanima, kako vi delate štrudel. A date še kaj drugega vmes ali je to to? In kako debelo testo naj imam? Kadar delam jabolčnega ali skutinega, naredim testo zelo tanko, zdaj se pa bojim, da ne bo razpadlo vse skupaj, če bodo češnje toliko soka spustile… Koliko pa cukram? A katera češnje zmeša med skuto?
Torej, s predlogi na dan…
jaz uporabim češnje s peškami, pa nikoli orehov. dam malo drobtinic. testo razvaljam toliko, da ga enkrat obrnem – torej sploh ne na tanko. pri vseh štrudilih delam isto. sadja ne mešam med skuto, če že dam skuto, jo samo potresem po sadju. ali pa namažem najprej skuto, pa potem zgoraj potresem sadje.
Če se bojiš da bo pretanko testo, ga daj v dveh plasteh, vmes pa namaži ali s kislo smetano, ali z stopljenim maslom.
Nadev bo odličen, če zmešaš skuto (v skuto daj kakšen rumenjak (1-3) in sneg iz beljakov) in češnje (jaz bi jih razkoščičila), sladkaš po okusu, tudi mlete orehe lahko posuješ po nadevu.
Če daš samo češnje in sladkor in je nadev premoker, ga posuješ z dorbtinami.
Pri nas se to počne tako: testo pokapljamo z maslom, premažemo s kislo smetano, potresemo izkoščičene češnje in približno dve žlici sladkorja (količina sladkorja je seveda odvisna od velikosti testa). Kar se tiče lepote češnjevega zavitka, podobno je tudi z borovničevim, je ta običajno obratno sorazmerna z okusnostjo: bolj je razpadajoč, okusnejši je. Torej, kar pogumno.
mami
Evo, ratal je!!! Dala sem skuto, kislo smetano in dve jajci ter s tem namazala testo, potem pa še potresla s pocukranimi češnjami. Kljub temu da je testo spet tanko (drugačnega ne znam narest), ni pacast. Po mojem ga bo kmalu zmanjkalo. Še dobro, da imam računalnik v prvem nadstropju in ne zraven kuhinje…
Hvala za nasvete!!!
Forum je zaprt za komentiranje.