Ceski knedliki-kruhovi cmoki
Dobro jutro poznavalcem!
V svojih knjigah imam pod ceski cmoki opisane navadne kruhove cmoke,kot jih delamo Slovenci.
Ko sem bila v gosteh na Ceskem,,je gostiteljica naredila tako,da je v kvaseno testo narezala staro zemljico in vse skupaj pustila vzhajati.Nato je oblikovala klobaso,,jo zavila v prtic in dala v krop kot mi struklje.Kuhano je narezala na posevne rezine.Zelo rahlo in dobro.Nisem bila ves cas prisotna in bi rada vedela za natancen recept,ker je gospa ze pokojna. Bi mi lahko kdo pomagal?
Hvala in lep dan babi
Jaz jih pa pripravljam nekoliko drugače:
Star kruh (lahko je tudi svež) narežem na kockice (pa ne premajhne), nato pa jih zalijem z nekaj hladnega mleka.
Na olju prepražim narezano čebulo, nato pa čebulo skupaj z oljem, na katerem se je pekla stresem na namočeni kruh, dodam eno jajce, žlico vegete in nekaj žlic moke. Vse skupaj pregnetem, oblikujem v žogice in jih dam za 15 minut pokuhati v vrelo vodo.
Je pa res, da vedno delam “na približno” in nimam meric, da bi lahko govorila količinsko.
Mimika
Cmoki po češko
Poraba: 30 dag moke, 30 dag kruha, približno 10 dag maščobe, malo čebule, zeleni peteršilj, 2 jajci, skodelica mleka in 1 dag kvasa
Izdelava: Iz moke, mleka, vzhajanega kvasa, enega jajca, žličke maščobe in malo soli zamesimo kvašeno testo, star bel kruh ali žemlje pa narežemo na kocke.
Na maščobi pražimo drobno zrezano čebulo, in še preden zarumeni, stresemo poleg narezani kruh. Nekaj časa pražimo, nato ohladimo, ubijemo v maso 1 jajce, dodamo sesekljanega peteršilja in vse to pomešamo s kvašenim testom. Ko je masa gladka, oblikujemo iz nje štruco, debelo kot zapestje, jo pustimo, da na pomokani deski vzhaja, nato pa jo v malo osoljenem kropu pokrito počasi kuhamo. (Če je kozica premajhna, narediš dve štruci). Kuhano poberemo iz kropa, razrežemo na rezine in po svoje zabelimo.
Upam Babi, da je recept tisti, ki ga imaš v spominu; prepisala sem ga iz kuharske knjige mojstra Ivačiča. Lep pozdrav!
Draga Mimika,lep pozdrav!
Tudi jaz delam tako kot ti,le da preden namocim kocke kruha v mleku,,jih popecem na olju z malo pancete( ali pa ne )in cebuli ali poru,da postanejo hrustljave.Nadaljni postopek pa je enak.Vcasih jih ze kuhane potresem z naribanim sirom in dam se malo v pecico,otroci imajo radi hrustljavo.So dobri.
Ampak ceski so narezane kocke zemljic v kvasenem testu,rahli in okusni.Jejo jih s svinjsko pecenko in dusenim zeljem.To je ze skoraj narodna jed.Zato me zelo jezi,da so v vseh nasih kuharicah ceski cmoki opisani na moj ali tvoj nacin.
Lepa hvala za dobro misel in lep vecer babi
Draga Mitka,prav lep pozdrav!
Sem prav vesela,da si se oglasila.Ivaciceve knjige pa nimam.Da,to je tisto ta pravo.Ves,ce nimam natancnih navidil,se dela raje ne lotim.Moje kuharske knjige so vse popackane,ker jih za osnovni recept vedno rabim,potem sele uporabim svoje zamisli in variacije.V nedeljo bom naredila ceske knedlike,o njih ze dolgo sanjam.Zraven bo duseno zelje in verjetno pecen piscanec.Imam goste,ki imajo radi meso.
Se enkrat hvala in lep vecer babi
Pozdravljene! Verjetno ste ze vse na pocitnicah.Samo,da vam sporocim.”Ceski knedliki” po Ivacicevem receptu so krasno uspeli,mogoce sem dala malenkost kvasa vec.Namesto piscanca sem spekla dve svinjski ribici(mi recemo ombolo).
V knjigi pise “zarebernicni del”,pri govedu pljucna pecenka.
To je tisti del mesa,ki je okrogel,na koncu se zozi in je brez zilic in mascobe.
Naravna omaka z zelenjavo,zelisci in zacimbami(svez ingver,zeleni poper,korencek,cebula ,por,cesen,petersilj,rezina limone,slan filet,brinove jagode……) je bila tudi zelo okusna..
Ce kdo prebere,lep preostanek dneva babi
Draga Babi, sem vesela, da je bil recept pravi. Zadnjič si omenila, da boš zraven naredila tudi dušeno zelje, vendar kot vidim si naredila naravno omako. Zato nisem nič zamudila, ker nisem še zanj napisala recepta, vendar iz drugega vira, iz kuharske knjige “Madžarska kuhinja”. Ne dvomim, da ga ne bi tudi ti kakšnega imela, morda je pa tale malo poseben in ti ga pošiljam. In še Madžarska je bližje Češki pa se bo zraven prilegal.
Dušeno zelje
3/4 kg-1kg zelja, 6 dag masti, kumina, 1-2 kocki sladkorja, kis
Belo ali rdeče zelje tanko zrežemo in solimo. Zelje pustimo 1/4 ure v soli, potem ga dobro stisnemo in damo v vročo mast. Dodamo 1-2 kocki sladkorja in po okusu kisa. Dušimo ga do mehkega. Tudi nekaj zrn kumine lahko damo v zelje.
Ko zelje dušimo, ga zalivamo z vinom. Belo zelje zalivamo z belim vinom, rdeče pa z rdečim vinom. Gotovemu zelju lahko primešamo 10-15 dag dušenih šampinjonov ali gobanov.
Nič pretresljivo posebnega, meni so edino šampinjoni ali gobani zraven nekaj novega. In še to: Madžari kuhajo z mastjo, mi pa z oljem, vsaj jaz.
Lepo pozdravljena!
Forum je zaprt za komentiranje.