Certifikat in Mozzila
Ej prjatu, hvala vseeno.
V Moji Mozzili v menuju Tools ni opcije Options. Sem pa že sama našla zadevco v Edit – Preferences – Privacy and Security – Certificates.
Problem je v tem, ker ne vem, kje v računalu (konkretno ime datoteke) imam shranjen certifikat, ki sem ga uporabljala v I. Explorerju. Očitno se ne da kar tako prenest oz. importirat.
Kakšne kratice imajo certifikati? *.???
Morda bom tako lažje našla?
No pa povejmo še enkrat nekaj o varnosti pri klikih in ostalih certifikatih, da ne bo bojazni o nepooblaščenih transakcijah v Švico ali Kajmanske otoke.
1. Certifikat izvozimo in ga posnamemo na prenosen medij (cd bo kar pravšnji, za vsak slučaj lahko naredimo 2 kopiji cdja, diskete pa znajo biti velikokrat muhaste)
2. Certifikat v brskalniku pobrišemo in ga ponovno uvozimo, pri tem pa izberemo opcijo, da se ga ne da izvozit (not exportable)
3. V primeru potrebe po ponovnem uvozu, imamo certifikat lepo shranjen na cdju(ki ga seveda ne hranimo v cd/dvd pogonu)
Tako smo varni pred raznimi Škulji in ostalo možno trojansko navlako, ki se nam lahko prikrade v računalo. Certifikata fizično v obliki datoteke ni na disku in nepridiprav ga tudi ne more izvozit iz našega brskala.
Večino ljudi nima strong key protection ker se jim pač ne ljubi 2x tipkati gesla. In tako certifikat preprosto izvoziš v datoteko brez vsakega gesla.
Kako?
Preko remote desktopa, preko trojanskih konjev ki simulirajo remote desktop in imajo vgrajen keylogger, da dobijo še vstopno geslo ipd.
Da ne slišiš nič o tem je čisto jasno, saj banke tega ne obešajo na veliki zvon in to raje kar zamolčijo, je pa res, da teh zlorab ni veliko, ker nekaj znanja za to vseeno rabiš, pa tudi vsak se ne spušča v to za tistih nekaj tisoč SIT, ki jih imajo ljudje na računih, ker so ponavadi itak tik nad limitom 🙂
Aja, še tole: bolj kot hackerjev in trojančkov se bojim NLB, na katero je vezana informatika GB, saj so mi tam že večkrat (kao nehote) poskušali pobrati cash. Enkrat so celo trdili, da mi več mesecev nazaj niso poknjižili čekov, ki jih že vrsto let ne uporabljam.
Morda zaradi takih limlnov na NLB tudi Škulja ni več med nami. On je premetaval od deklce nase in nazaj po nekaj tolarjev, pa so vsi zagnali vik in krik. Ko pa uporabniki iščejo velike zneske zaradi bančnih napak, banke in mediji modro molčijo in objavljajo medene izjave bančnih PR-ovcev.
Forum je zaprt za komentiranje.