Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek cerkvena razveza

cerkvena razveza

Prosim za nasvet. V septembru bom uradno ločena. Rada bi naredila tudi cerkveno razvezo. Ali ima katera izkušnje s tem. Kam se obrniti ipd. Hvala za odgovor. Tea

Kaj pa je bil vzrok za ločitev? Za cerveno razvezo je to važno vedet?

kolikor vem te cerkveno ne morejo razvezat oz. to “pravico” ima samo papez…

Mislim, da je tako: lahko se razvežeš, ampak cerkveno se ne moreš. Če bi se hotela še enkrat cerkveno poročiti, to ni mogoče.

Pred nedavnim je bil clanek na to temo objavljen v Sobotni prilogi Dela. V bistvu naj bi cerkvena locitev ne bila tako zakomplicirana. Razlog je lahko vsaka “napaka”, ki je bila PRED poroko skrita oziroma nepriznana. Npr. varanje, pijaca, skratka neka “deviantnost”. Zal sama clanka nisem brala, sem pa o njem slisala obsezno “obnovo”. Ce zelis lahko poskusim izvedeti, kdaj priblizno je bil ta prispevek objavljen. Se najlazje bi pa bilo iti v knjiznico in prebrskati stare priloge za kaka 2 meseca nazaj.

Vse se da, če imaš poznanstvo in pisariš škofu, papežu,…!!!!!!!!!!! Mislim, da moraš najprej dati prošnjo na cerkveni urad, škofu,…., zadjno odločitev ima papež (no ja, mislim, da njega ne obremenjujejo s takimi zadevami in ima on zato druge ljudi). Oni preučijo razloge za ločitev; baje morajo biti dobri; npr.:poroka iz prisile,…… nekje piše kakšni so razlogi, sem enkrat brala.

Da se razveljaviti cerkveno poroko!!! Poznam en primerek, ki so mu seveda ugodili, čeprav je bilo to za moje pojme skrajno bedasto – hodila sta okrog deset let, se poročila in na koncu je ona ugotovila, da on biksa naokrog z drugo. Potem so pa pisarili papežu in ne vem komu še, da je bila to poroka na željo staršev, iz prisile……bla, bla, bla. V glavnem so se spustili na nizki nivo,….. O tem sem pa seznanjena tudi zato, ker moj stric dela v Vatikanu in so ga seveda prosili naj jim pomaga,…… Res škoda besed!!!!!

Pa lep pozdrav!

Franc Rode (članek iz družine)
Ali je mogoča tudi cerkvena ločitev?

Na vaše vprašanje bi lahko odgovoril čisto kratko: Zakonska zveza, sklenjena v cerkvi, je nerazvezljiva. Dva, ki sta sklenila cerkveno poroko, sta vezana za vse življenje, kajti njuno zavezo potrjuje Bog sam. Razveza takega zakona in ponovna poroka v cerkvi torej nista mogoči.

Ni pa vselej gotovo, da so ob sklenitvi cerkvene poroke izpolnjeni vsi pogoji za to, da je poroka veljavna (svobodna privolitev, fizična in psihična sposobnost za zakonsko življenje itd.). Zato ima vsaka škofija sodišče, ki obravnava primere, ko se pojavi dvom o veljavno sklenjeni zakonski zvezi. Če cerkveno sodišče ugotovi, da niso bili izpolnjeni vsi pogoji, ki se zahtevajo za sklenitev zakona, potem izjavi, da prave poroke ni bilo. V tem primeru se moški in ženska lahko poročita, saj je v resnici to njuna prva poroka.

S tem sem na kratko odgovoril na vaše vprašanje. To pa mi daje priložnost, da spregovorim malo bolj na dolgo o krščanskem pojmovanju zakona, kar dejansko dopolnjuje in osvetljuje zgornji kratki odgovor.

Kaj pravi Jezus o zakonski zvezi med moškim in žensko? “Prišli so k njemu farizeji in da bi ga skušali, so mu rekli: ‘Ali je dovoljeno možu iz kateregakoli vzroka odsloviti ženo?’ Odgovoril je: ‘Ali niste brali, da ju je Stvarnik na začetku ustvaril kot moža in ženo in rekel: Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso. Tako nista več dva, ampak eno meso. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje’.” (Mt 19, 3-6).

Jezus pravi tole: Zakonska zveza ima svoj izvir v Bogu, ki je ustvaril moža in ženo, in ju napravil kot dopolnilo drug drugemu. Če je zakon sklenjen pravilno, potem je enost med njima nekaj, kar izhaja iz Boga samega. Dva postaneta eno telo. To, kar zadeva enega, zadeva drugega. Človek lahko razdira in ločuje, kar je sam združil; kar pa je združil Bog, tega človek ne more razdreti, kajti ta združitev človeka presega. Človek se lahko poroči ali ne, njegova stvar. Toda če to stori, Bog podari tej zvezi trdnost, ki presega zakonca. Ta višja, nadnaravna trdnost lahko daje zakonski zvezi gotovost, ki je vir sreče, miru in veselja. Lahko pa pomeni tudi začetek trpljenja, ki mu ni videti konca. Tako razumemo pomislek Jezusovih učencev: “Če je z možem in ženo tako, se ni dobro ženiti” (Mt 19,10). Poroka z eno žensko, brez možnosti ločitve, je v resnici velika avantura. Toda Jezus jim odvrne: “Ne dojamejo te besede vsi, temveč tisti, katerim je dano” (Mt 19, 11). Kdo so ti? To so ljudje s svobodnim srcem, ki je zanje Božja volja najvišje vodilo. Z milostjo, ki jim je dana, jo skušajo uresničevati v zakonskem življenju. Tako se človek dviga nad svojo naravo, ki je predvsem nagonska sila, nepredvidljiva, zavajajoča, zaslepljiva, nasilna in nestanovitna. In to, kar temelji zgolj na naravi, ima isti značaj nagonskosti, nepredvidljivosti, zaslepljenosti, nasilnosti in nestanovitnosti. Vsa svetovna književnost je v dobršni meri pripoved o nestanovitnosti človeškega srca.

Zakonska zveza, potrjena z zakramentom, pa ni podvržena samovolji nagona, ni odvisna od muhavosti srca, ker ima svojo trdnost od Boga. Dva človeka, kljub vsem svojim slabostim in omejenostim, lahko ustvarita trdno in lepo zakonsko skupnost, ker jima je to dano. Nedvomno je nerazvezljiv zakon v skladu z najglobljimi nagnjenji človeške narave in navsezadnje najprimernejši za zakonca, še bolj pa za otroke. Vendar je to mogoče samo v luči vere in s pomočjo Božje milosti. To pa človek doseže po vztrajnih naporih. Krščanski zakon je vedno sad mnogih žrtev, ki se obrestujejo z občutjem osebne uresničenosti in globoke zakonske sreče. To pa se ne doseže brez odpovedi in zmage nad slepo zahtevnostjo nagona in nestanovitnostjo srca, brez preseganja medsebojnih razočaranj in nenehnega vzajemnega odpuščanja.

To je na svoj način lepo izpovedal eden najbolj žlahtnih Slovencev, Pino Mlakar, ko je nedavno spregovoril o svoji soprogi Pii. “Najin odnos je bil zelo lep. Moram pa reči, da je bil rezultat vere, etičnega principa. Zvestoba je bila vodilo, ta pa je za vsak človeški individuum nekaj odločilnega. Če se za nekaj odločiš, se moraš odločiti z vso odgovornostjo. Temelj pa mora biti ljubezen, kajti drugi motivi so nevarni. Zato me skrbi poudarjeni materializem, ki tako rekoč spodbuja sedem poglavitnih grehov: napuh, lakomnost, nečistovanje, nevoščljivost, požrešnost, jezo in lenobo. To so bolezni našega sveta in tu tudi vidim vzroke za celo averzijo do krščanske vzgoje, ki izpostavlja etična načela in bolj moralno življenje.”

Tako zakon postaja več kot uresničenje ljubezni med možem in ženo. Postaja pot popolnosti in izziv k svetosti dveh bitij, ki ju je Bog združil.

Seveda ljubezen med fantom in dekletom sprva tega ne opazi, ker v svojih sanjah vidi vse lepo. Počasi pa se stvari spremenijo, ko opaža pri zakonskem tovarišu vsakdanje navade in pomanjkljivosti, hibe v značaju in umske ozkosti. Če tedaj kljub vsem razočaranjem sprejme svojega partnerja takega, kot je, če pred Bogom in z njegovo pomočjo skupaj nosita radosti in bolečine vsakdanjega življenja, tedaj se praviloma zgodi druga ljubezen, ki je prava skrivnost zakonske zveze. To je nekaj velikega, svetega in večnega, kot sad mnogih žrtev in odpovedi. Kot pravi sv. Pavel: “Ta skrivnost je velika, v Kristusu in Cerkvi” (Ef 5, 32).

Nina prosim za pomoč, če izveš številko dela mi prosim sporoči. Hvala

Kaj je vzrok, da si se poročila cerveno; če sedaj misliš zaprositi za cerkveno razvezo? To je zelo pomembno!!!
Možen vzrok, da ti razveljavijo cerkveno poroko je ta, da v času poroke nisi bila prisebna (kakšno potrdilo psihiatra pomaga);…. sicer pa je to dolgotrajen postopek, ki zahteva veliko vztrajnosti in pri tem moraš imeti nekoga, ki ve kako se takim rečem streže!!!
Mislim, da pride do razveze tudi, če so utemeljeni naslednji vzroki: tebi neznana preteklost partnerja; nasilje; posilstvo;……… Sama veš, kaj je vzrok!!!

Ne pomaga samo eni pismo v katerem napišeš, da si ….. ne vem, pač en razlog. Oni tvojo zvezo zelo dobro preučijo. Kam bi pa prišli, če bi vsak zahteval cerkveno razvezo in bi mu ugodili???

Ojla!

Vprašanje še postavi na tem forumu: , kjer sodelujejo duhovniki in oni ti bodo najbolje znali svetovati!
Pa veliko sreče!

Imam znanko, ki se je cerkveno ločila – zoprn, inkvizicijski postopek, zasliševanja… A razvezo je dobila, po parih letih sicer.
Ločitev zato,ker je on pač šel z drugo. In nobenih posebnih obskurnih razlogov ni bilo treba.

A kva zdaj bomo pa kar papeža klicarili, da prekliče tvoj zakon??????????? halo????????????? Zakva si se pa pol poročila? A nisi bla pri sebi – veš kak reče duhovnik: KAR BOG ZDRUŽI; TEGA NAJ ČLOVEK NE LOČI!!!! To je pa višek, da vsak misli na cerveno razvezo!!! Zakva se sploh poročate? Ni mi jasno!!!!

Napiši vsaj razlog, da bomo vedeli zakaj!!!!!!!!!!!!! Sicer pa vsi vemo, kaj pomeni, da e poročiš cerveno! A ne??? Mogoče tega ti nisi jemala resno?

Še enkrat se lahko cerkveno poročiš, če si vdova

Ne mi govorit, da so zakon razveljavili samo zato, ker je on šel z drugo!!!!!!!! Potem bi na tak način razveljavili vsak zakon – a ni skoraj pri vsakem zakonu razlog varanje????
Sigurno so bili upoštevani še drugi razlogi!!!

Veliko vztrajnosti in dobrih živcev ti želim, če boš vstopila v ta postopek! Vem, da je dolgotrajen in lahko v tebi prebudi veliko žalostnih spominov. Premisli zakaj si želiš cerveno razvezo in če je tvoje nadaljnje življenje odvisno od nje! Sicer pa – odločitev je tvoja!!!! In veliko sreče v življenju!

Da se, seveda se da!!!!!!!! Vendar moraš imeti nekoga, ki te stvari obvlada; polno potrpežljivosti; in tudi denarja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lp, ojčika

******Sigurno so bili upoštevani še drugi razlogi!!!******

Micka
Se razume, da je blo treba dat še kupček $$$$$$.

Ja, zakon so razveljavili, ker si je on našel drugo žensko, z njo začel živet in dobil otroka.

Mislim…kakšno razburjanje, da ne govorim o primitivnem nivoju izražanja.

Ne spomnim se, da bi kaj plačala, najbrž kaj za postopek. Tako kot na vsakem uradu.

Na srečo se je možno ločit, lepo vas prosim! Z vsako ceno skupaj…No, pa saj se sploh ne mislim spuščat v to, ker so mnenja ljudi itak že jasna. Cerkev s svojim zaostalim pogledom na stvari in njeni privrženci…Cel kup puhlic, ki nimajo zveze ne z življenjem, ne z ljubeznijo. Držanje ljudi v kletki in jim ne pustiti dihat – tako v razmišljanju o “poslednjih resnicah” kot v odnosih, povsod.

Pa saj se mi ne da sploh o tem še kaj globlje, nima smisla…škoda energije.
Če kdo potrebuje, da se ga obsoja, da se mu pridiga, da duhovno ne raste ampak samo slepo verjame totalnim bedarijam, naj pač to ima. Če kdo misli, da imajo tiste puhlice v cerkvi kaj zveze z bogom, naj. Mi je vseeno.

Važno, da jaz nisem v tem.

Ampak ja – definitvno se je ločila samo zaradi tega!

LP

Glede na to da sme iz te stroke lahko dam relavanten odgovor:

Cerkveni zakon je nerazvezljiv in neločljiv! Na drugi strani pa je res, da se lahko ugotavlja ničnost zakonske zveze. Temu se v civilnem pravu reče ločitev. Ker kanonsko pravo ne pozna izraza ločitev je potrebno iskati in ugotavljati razloge za ničnost zakonske zveze. Če se ugotovijo razlogi, ki so navedeno v kanonskem pravu kot ničnostni, potem je zakon razglašen kot ničen in “bivša zakonca” si lahko zopet po svoji vesti najdeta partnerja in z njima ponovno skleneta zakrament svetega zakona. Vloga za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze se naslovi na škofijski urad pristojne škofije. Postopek je skoraj identičen civilnemu postopku ločitve; nastopa branilec vezi, kateremu morajo biti predloženi razlogi za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze in če je primer na dovolj trdnih temeljih, potem je ponavadi rešen v kratkem času (npr. treh mesecih).

Tako, če katerega kaj dodatno zanima, pa naj vpraša!

LP

Spoštovana,

cerkvena ločitev je možna samo, če je vzrok ločitve življensko pomembna stvar, katera ti pred cerkveno poroko ni bila poznana oz. je bila s strani moža zamolčana (mož zamolčal da ne more imeti otrok…)
lp, metka

Ravno pred nekaj dnevi sem govorila z žensko, ki se je cerkveno razvezala in pravi, da ce sta oba za to, ni nobenega problema. Ona je kot razlog navedla, da je zanosila pred poroko in bila s tem prisiljena v poroko, da je bil otrok zakonski in ga je lahko krstila???!!!

To drži!

Ampak cerkveno te razvežejo res samo v primeru, da je prišlo do kakih takih “napak”…kot je napisala Nina.

pozdrav,,mal sem radovedna,,ne razumem zakaj je treba zdej cez to ceremonijo,,loci se pa je a ni tko?? jst vem ce bi se locila zakaj bi pol se mela tezave z razvezo(cerkveno) ne vem ni mi jasno zakaj to,,,edino ce bi se ti rada porocila se enkrat cerkveno,,,se pravi da si ti prevarala partnerja,,hm,,,nic kaj pohvalno kaj??? ce se motim pa kar povej pa navedi razlog drugic zakaj silis k temu da bomo vsi tle vedl!!!! p.s.vazno je da si locena a ni res,,kaj ma zdej se cerkev vezo?????:)

Punce hvala za odgovore. Podrobnosti ne bom razlagala, vam pa nič ne privoščim takega partnerja (ugrabitev lastnega otroka, fizično nasilje, …). Vsem vam, ki na netu provucirate pa tole: ne obsojate če ne veste podrobnosti!Še enkrat hvala vsem, ki ste mi poslali konkretne odgovore.

Zakaj sploh cerkvena razveza. Mislila sem, da se vsak, ki se poroči cerkveno, zaveda, da bo tako poročen za vse življenje, se pravi, da cerkvena razveza ni možna. In če zavestno stopiš v cerkveni zakon, potem tudi zavestno sprejmeš to dejstvo, ne glede na razlog, zakaj je šel zakon civilno narazen.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close