Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem cene vinjet

cene vinjet

aja??
pri tisočih in tisočih tovornjakih, ki bodo vseeno stali in onesnaževali zrak ni vlada v to smer naredila prav nič

da ti ilustriram zadevo z mnenjem nekoga, ki naj bi bil strokovnjak

“A vignette is a crazy idea that encourages people to drive more in order to lower the cost per kilometer. What makes sense is a distance-based toll system.”[/quote]

Točno tako, ariadne.

pa kaj zdaj flancaš?

kaj imam proti Ljubljani? Kdo “stalno napada” Ljubljančane? Odgovarjala sem na tvoj zgornji post, ko praviš, da je življenje v Ljubljani tako grozno drago. No, v Kopru je ravno tako. A misliš, da vsi živimo v Zg. Kungoti, če nismo iz Ljubljane?

A zato vsi bežite iz Ljubljane? Prav imate, pri nas je vse zeeeelo poceni.

Cena letne vinjete bo okoli 120 eurov in se mi zdi dokaj vredu!

Povsod je bilo do sedaj napisano, da bo letna vinjeta stala 213€, tako da ne vem, odkod si sedaj potegnil teh 120€.

Tko po najnovejših izračunih bo vinjeta stala med 80 in 120 evrov, ne 213!
Tako, da se mi zdi to dokaj ugodno za vse nas!

Koliko se jaz vozim po avtocestah, bistveno preveč!! Kaj pa tiste za krajši čas?

Zdej pa ti ki vse verjameš vzemi svinčnik v roko, in izračunaj, koliko vinjet po 80€ bodo morali prodat, da bodo zaslužili 215miljonov € toliko jih namreč pokasirajo sedaj.

Pa mal primerjaj številom avtomobilov.

Za tiste, ki še vedno mislite, da imamo najdražje cestnine, si jih preračunajte še enkrat.
Od Gorice do Courmayerja (predor Mont-Blanc) zahtevajo Italijani za 593,2km avtoceste 36,10€ oz. 6,085 centa/km. Če se nekdo pelje od Šentilja do Vrtojbe pa Darsu za 219,90km avtocest plača 10,35€ oz. 4,706 centa/km.
(Viri izračunov: http://www.autostrade.it , http://www.dars.si )

Nerazumna raba avtoceste se z vinjeto spodbuja tako, da – karikirano – začnemo iz Celja vozit svojo pošto v ljubljanske nabiralnike samo zato, da bi čimbolj izkoristili kupljeno pravico vožnje po avtocesti. V končnem seštevku se zapravi več. Čeprav se vinjete povezujejo z govoricami o nekih kvazi-prihranki.
Po sedanjem sistemu porabim na cestninah približno 80€ letno, ko se enkrat na dva tedna peljem v Ljubljano (ali Maribor). Kakorkoli kombiniram, bi z nalepkami (po neuradnih informacijah o cenah) vedno vsaj podvojil ta strošek. Kje je tu prihranek?
Se bo kdo spomnil rečt, da se bom potem lahko več vozil. S takim razmišljanjem se začne neracionalna poraba, ker se začnemo vozit več, kot je to dejansko potrebno. In ker nisem v javni službi, temveč v gospodarstvu, neracionalnosti nimam rad. Je draga.

Edini pošteni sistem je zaprta mreža elektronskih portalov na vseh uvozih in izvozih, ki beležijo zaznavo elektronske tablice ali berejo registrsko tablico. Pogoj za liberalno uporabo takega sistema pa je, da se ne beleži časa vstopa in izstopa. Pri znanih razdaljah in znanih časih bi bilo zelo enostavno napravit povezavo direktno na prometno policijo, ki bi samo pošiljala položnice. Prepustimo BigBrotherja raje televiziji.

Da se vrnem na temo: Vinjete? Ne, hvala.

Skratka, jaz se bom do uvedbe elektronskega cestninjenja vozila po starih, navadnih cestah.
Za to, da grem v LJ in nazaj enkrat na mesec ali še bolj poredko, ne bom kupila dnevne vinjete (oz.15 dnevne, saj še ne vedo točno).
Če grem v MB, ne bom delala ovinka cca 40 km zato, da se bom lahko del poti peljala po avtocesti, krajša varianta o avtocesti niti sanja še ne, kaj šele, da bi jo imela:(
Na morje grem za več kot 15 dni in ne bom kupovala dveh vinjet, letna pa me pride več kot enkrat predraga. Ne porabim toliko.

Skratka, dokler sem plačevala, kar sem porabila, sem jo koristila, zdaj je ne bom več.

Največ vozil na obvoznici je neljubljančanov, tako da se tudi jaz strinjam s teboj, da jim zaračunamo to vožnjo…

jernej g-primerjaj se povprečno plačo

Plača nima veze, ceste povsod enako stanejo (recimo no). Primerjati je potrebno število kilometrov na število prebivalcev

New Report

Close