Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

Jaz sem povsem miren, je pa iz tvojega tona sklepati, da ti nisi. 😉 Nepremičnin se ne prodaja, ampak kupuje? Kot da bi poslušal reklamo kakšnega nepremičninskega dealerja, ki je bil do nedavnega vajen, da je imel 100 kupcev za eno nepremičnino, zdaj pa nima nobenega kupca za 100 nepremičnin. 😀 In zakaj je na tisoče stanovanj kar naenkrat na trgu, če se ne prodajajo? Poglej malo na http://www.nepremicnine.net, toliko stanovanj kot danes, se ni še nikoli naenkrat prodajalo. In ne boš verjel, vsak dan jih je več. 😀

@trancer: čisto miren sem. Zakaj pa ne bi bil? Zaradi tvojih napovedi? :)Smejem se tvojemu preroštvu. Natančno napovedovanje kdaj bo kaj koliko vredno. Moraš res imeti neke vrste stekleno kroglo.

Če bodo cene padle, bo treba pa še kaj kupit.

Ne rabi steklene kugle. Takšne so realne vrednosti stanovanj v Nemčiji, Avstriji in še kje. Pa imajo dohodke precej višje kot v Slo.

V Slovenije so se ljudeki navadili, da grejo cene nepremičninam lahko samo gor, podobno kot se je za borzo govorilo, da to lahko samo raste, sploh balkanska gospodarstva so tolk zaostala, da lahko grejo samo gor. 😉 Hladen tuš pa prihaja zdaj. Sicer pa ne vem zakaj bi ravno jaz moral biti nek prerok. A se vam homo slovenicusom ne zdi nič nelogičnega v tem, da pač ne moreš po jazbinšku kupit garsonjere za 8 tisoč evrov in jo čez 15 let prodati za 150 tisoč evrov. Folk misli, da je nekaj normalnega z eno prodajo mini stanovanjčka kar za penzijo zaslužit, hehehe. Dolgo časa je trajalo in to seveda ni bilo normalno, prav tako tudi vrednost ni bila realna, zdaj pa je balonček pač počil in bomo kmalu na realni vrednosti.

@trancer: samo globoko dihaj in vse bo v redu. Stanovanjčka (trancer copyright) bodo na “realni vrednosti” in tudi ti si boš enega lahko končno kupil. Do takrat pa zdrži. Mi smo s tabo. 🙂

Ja, morda pa res, kdo ve. Čeprav me zadnje čase bolj mikajo kakšne hiške na malce bolj odročnih lokacijah. 😉 Za precenjena stanovanja v Ljubljani mi je še kar vseeno. Je pa res, da je ponudba stanovanj vedno bogatejša, tako rekoč iz ure v uro in morda pa se naslednje leto res najde tudi v Ljubljani ali neposredni bližini kakšno stanovanje s funkcionalnim razporedom prostorov. Nova mi pa tako in tako niso všeč, ker se vse gradi v smislu “ena večja večnamenska soba s kuhinjo in jedilnico vred plus spalnica/spalnice”. Stara stanovanja so vsekakor imela večinoma za moj okus boljši razpored prostorov oz. bolje izkoriščeno kvadraturo. 😉

trancer
mislim, da boš ti še kar nekaj časa pri mameju in ateju :))))

Nisem pri ateku in mameku, živim že več kot 7 let solo, pač kot podnajemnik. 😉

@trancer: je videt na 100 km.

Nič ni narobe s tem. Če ne bi bilo jazbinškovega zakona, bi bila velika večina Slovencev danes podnajemnikov, kot je to običajno tudi v tujini. 😉 Tako pa danes velja, da si revež, če nimaš svoje nepremičnine. Jaz pa pravim, da moraš biti ali v stiski(pa ne denarni, ampak prostorski) ali pa res nerazgledan, da greš danes kupit stanovanje po pretiranih cenah, če je pa povsem jasno, da padajo in da bodo še bistveno bolj padle. 😉

Krentam, podobno, kot si zame rekel, da se mi vidi, da sem podnajemni, bi zate lahko rekel, da se ti na 1000 km vidi, da si v lastniškem stanovanju in se bojiš za vrednost svojega stanovanja. Če je res ali ne pa tako ni pomembno, daješ pač tak vtis.

nič ni narobe s tem, da je nekdo v najemu.

@trancer: Sem v lastniškem, nisem profitiral po Jazbinšku, pa me vseeno ne skrbi za vrednost stanovanja. To je adacta. Zame to ni samo naložba kot je npr. za uporabnika “naključni bralec”. Bolj me zaposlujejo (beri skrbijo) druge stvari, ki jih še moram narediti v življenju.

Ne boš verjel, tudi meni nakup stanovanja ni prioriteta v življenju. Bi rad še kaj drugega prej dosegel. V bistvu sploh nisem prepričan, če bi nepremičnino kdaj kupil. Razen, če bi imel dovolj dohodkov in premoženja, da se mi ne bi bilo potrebno do smrti zapufat. Zaenkrat nič ne kaže na to, kar pa ne pomeni, da sem revež. Zaslužim solidno, a vsa ta inflacija v zadnjem času vseeno ni pozitivno vplivala na moj standard. Nimam pa tudi nobenih prihrankov, ker pač nimam te sreče, da bi živel ves čas pri starših in jedel hrano iz domačega hladilnika ter ne plačeval nobenih stroškov kot marsikdo drug. Se pa ne pritožujem nad kruto usodo, pač pa ne morem mimo dejstva, da so nepremičnine v Sloveniji glede na standard močno precenjene, tudi cena je rastla z višjo letno stopnjo, kot je znašala gospodarska rast.

@trancer: sem živel tudi jaz 10 let v najemu, tako da vem, kako to gre. “Domač” hladilnik… pojma nimam kakšen sploh je. Ampak, če se hoče in stanovanje nekomu pomeni dobrino, ga bo kupil. Komur ne, ga ne bo. Recimo uporabnik “naključni bralec” raje vlaga in povečuje svoje premoženje.

krentam: Moj načrt je neskončno preprost. Z razliko v ceni in obračanjem denarja med tem zaslužiti cca 40.000 EUR. Kar pomeni, da računam na cca 25% padec. Se mi zdi, da nimam pretiranih pričakovanj. Zaenkrat zelo dobro kaže. Cene še padajo. Nejbrž nisem ravno tipičen Slovenec. Za pojme kot dom… se mi fučka. Saj ne rečem, da se mi ni bilo vsaj malo težko ločit od prejšnjega stanovanja, ki sem ga svoje čase s tako pozornostjo opremljal…, po drugi strani se pa vsaj nekaj dogaja.

no, krasno-za razliko od vseh tisih bedakov ki S(m)o pred 7 leti kupovali stanovanja po 2000 DEM meter, ki so sedaj vredna +2000€ meter.Donos je jasen, enako tudi tveganj..

Kako pa stoji tvoja investicja izpred 7 let? Si tudi ti zaslužil 100% in ohranil kapital ob enakem tveganju?In predvidevanju prihodnjih donosov?

A se bomo še mal o partizanih in domobrancih pogovorili?

Pa kdo pravi, da nakup stanovanja pred 5 ali več leti ni bil dobra poteza. Kar nekaj tu nas trdi le, da nakup letos ali konec lanskega leta ni bil dobra poteza. Vsaj za večino kupcev ne. Zame nek “nakup doma” po kakršni koli ceni res ni dober argument, če nato 30 let odplačuješ samomorilski kredit.

@naključni bralec: zdaj debatiramo o slani vodi. Ti izpostavljaš tistih par revežev, ki se je “samomorilsko zakreditiralo” za 30 let. Osebno ne poznam nobenega, ki je kupil stanovanje, in bi imel kredit za odplačevat še več kot 7 let. Jaz pravim, da samomorilsko zakreditirani sicer obstajajo, predvidevam pa, da jih je zelo malo. Niti jaz niti ti pa ne veva konkretnih podatkov, zato je brez veze filozofirat. Če pa veš preverjene številke, pa na dan z njimi.

P.S.: posebna kategorija so pa “samomorilsko zakreditirani” za avto. Ampak to je pa že bolj družbeno sprejemljivo v Sloveniji.

takrat je bila situacija podobna . Novinarji so težili, da so predraga, kakor strokovnjaki (ja tudi doktorji znanosti in profesorji) isto. In da se bo vse sesulo in balbalbla..

Pri čemer so vsi delali iste napake: ali so
-izhajali iz lastne situacije (takih poznam kar precej) in to razširjali kot splošno večno resnico ali
– so upoštevali prekratek časovni horizont ali
-pa preprosto niso poznali temeljih pravil delovanja in dinamike nepremičninskega trga

s čemer pa sploh ne trdim, da je sedanje stanje na trgu normalno in da ne bo možnosti ugodnih nakupov. Trdim le, da so ta nihanja na dolgi rok nepomembna.

Dejstvo in to večkrat empirično dokazano iz drugih trgov je, da po takih padcih cene ponovno zrastejo in praviloma znatno presežejo prvotno raven oz.raven cen, ki bi jo dosegle ob normalnih pogojih.

Edina resna grožnja našemu trgu je nenaden porast brezposelnosti (prve lastovke so že tu), ki bi povzročil nezmožnost plačevanja kreditov . Če pa pride to tega, se pa trg res lahko sesuje, to se pa strinjam.Ampak spet ne celoten, ampak samo določen tip nepremičnin.

Se vdam. 😀 Svojega mnenja nisem spremenil, drugih pa ne mislim več prepričevat. Tako in tako je vseeno, ker vpliva nima posemznik nobenega.

http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=1957

Tudi meni se ne da več. Vseeno še link na SURS. Tudi uradna statistika že zaznava padec cen. In to pred 3. četrtletjem 2008, ko se je padec šele začel dogajati oziroma pospeševati.

Seveda se vama ne da, ker ima blef pač svoje meje.

Kaj če bi prebrala, kako se ti podatki dobijo-recimo,da tu niso upoštevana nova stanovanja, oz.so samo delno?

In, če bi pogledala še malo v preteklost, bi videla, da so ti podatki še bolj zmedeni-nekje so vključene nepremičnine v sistemu DDV, nekje samo tiste z DPN..in zato so v preteklosti včasih poročali o divjanju cen(ker so vključili nova), drugič spet o zastoju (ker novih ni bilo zraven) .
In zato ti podatki tudi niso primerljivi. In ker je letos znatno manj transkacij, je zagotovo prišlo do statističnih anomalij.

Malo zdrave pameti in analitičnga pristopa je včasih koristno, kajne?Potem bi pa tudi lažje argumentirano debatirali o razvoji trga
Ja, vem, MON ni namenjen temu-tu gre za gostilniško debato..tudi po zaslugi administratorjev

No prav, cene bodo rasle 20% letno. Je to dovolj dober argument zate?

Osebno poznam 2 človeka, ki sta kupila stanovanje s popustom te dni. Eden se je zapufal za 30 let, drugi pa za 25. Eden je vzel 150 tisoč evrov kredita, drug okoli 30(prodal svoje staro stanovanje). Prvi ima nadopovrečno plačo, drugi precej podpovprečno. Prvi je iztržil 10% popusta na novogradnjo brez problema in zelo majhno aro, drugi je za staro stanovanje iztržil ca. 15% popusta, oba nakupa sta se vršila v zadnjem mesecu. Obema se mudi kupiti stanovanje in nimata časa čakati na nadaljni padec, ker imata pač družino. To je realnost glede padca cen v zadnjem času, kdor trdi, da do padca ni prišlo, laže sam sebi.

Aja, še to. Znanec, ki je kupil rabljeno stanovanje s 15% popusta, je dejansko dobil ta popust na že 10% popusta podlage, oz. je stanovanje kupil za 25% nižjo ceno od tiste, ki bi jo prodajalec še brez težav iztržil za to stanovanje lani ob takem času.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close