Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

Kako patetično. Za vsako objavo en nick, ki se ne pojavi nikoli več.

Vprašanje za administratorje, moderatorje, …: kaj če bi se ob vsakem prispevku prikazal tudi naslov IP in/ali del podpisa brskalnika?

Če misliš na DjD, je le okrajšava za dovolj je dovolj. Pa še lepo zgleda. Sigurno boljš kot CD in kr en tam alias kre… hehe

Informacija na Vegradovi strani ni napačna,saj cene pri posameznih stanovanjih dejansko vsebujejo ddv, vendar pa nobena od njih ni 1990 €ur ampak ustrezno višja.

Še vedno boljše kot sinek, ki mu je mama kupila stanovanje in se sedaj lahko kurči po forumu. Lako je tuđim kurcem gloginje mlatiti.

Mama bi bila razočarana, če bi videla umotvore svojega sinka. Nivo komunikacije na psu, zmerjanje, ego do neba. 😉 Še “mornarji” so bolj na nivoju.

kr en tam alias kre_ _n že ve, kako je, ko je mama razočarana. Se mi prav smiliš. “Kje pa mene čevelj žuli?” se je spraševal kre… .

No, trancer pa prizna kadar se zmoti in tokrat sem se očitno zmotil ter se lahko posipam s pepelom. Sem pa šel ta teden malo pogledat v živo te dvore in sem stopil tudi na gradbišče. Ja, je videt kar precej zanimanja za stanovanja po teh cenah, vendar po mojem opažanju predvsem za manjša eno- in dvosobna. Tista največja bodo težko prodali brez še dodatnega popusta. Pa nihče ne ve, če bo Vegrad dejansko splaval s prodajo 230 stanovanj, lahko se zgodi, da gre še vseeno v stečaj in to ni dobra novica za vse potencialne kupce, ki so ali še bodo položili aro. Prav tako bodo težave pri uveljavljanju garancije na skrite napake, ki jih v tem velikanskem objektu skoraj gotovo ne manjka.

Vegrad nima težav samo zaradi celovških, je še vse kaj drugega. Vprašanje, če bo splaval ali ne, problem je pa v tem, da je poleg teh 2000 zaposlenih na to vezanih še ogromno drugih podjetij. Podizvajalcem pa itak nikoli niso plačevali.

Če pa mene vprašate, s povprečno plačo, ki jo imava z mojim (od podjetja si zaenkrat ne izplačujemo nič, vse kar je profita, dobijo zaenkrat delavci) – pa je to mogoče za koga še nadpovprečna, si nebi šla kupovat stanovanja v Ljubljani, prvič, se da za ta denar zgradit hišo in ko imaš kredite, ti nič ne ostane za življenje, če se pa že moram, se pa sigurno nebi za eno brezvezno stanovanje sredi neke onesnažene luknje brez sonca.

Pošteno.

Se strinjam da je to še največji rizik in prav zaradi tega bo prodaja slabša.

Očitno Križanič bere ta forum, kjer sem ze skoraj eno leto nazaj napisal, da bo ta debilna vlada v navezi z ceglarsko mafijo našla način kako olupiti državljane za €.

Ker so stanovanja glede na mediano predraga se kreteni dogovarjajp za tole:

Križaničeva nepremičninska operacija

Kuje se nepremičninski sklad, ki naj bi rešil gradbince in banke pred neprodanimi stanovanji

Finančni minister Franc Križanič je tako potrdil, da obstajajo konkretna razmišljanja o reševanju precejšnje zaloge neprodanih stanovanj gradbincev in investitorjev, predvsem pa stanovanj, ki so ali še bodo končala v lasti bank. Neuradno naši viri iz nepremičninske panoge navajajo, da je protagonist zamisli prav minister Križanič in da se na ministrstvu aktivno ukvarjajo z možnimi zakonskimi rešitvami.

Dozdajšnji poskusi reševanja
O reševanju težav gradbenikov in bank je predsednik vlade Borut Pahor pred poletjem sklical poseben posvet, na katerem so se pogovarjali tudi o možnih pomočeh gradbenikom in bankam, ki so izpostavljeni do gradbenega in nepremičninskega sektorja. Drugega sestanka, ki naj bi sledil, do zdaj še ni bilo, se je pa pojavilo nekaj zamisli. Zamisel o državnem jamstvu za prodor gradbincev na tuje trge, zlasti v Libijo, je čedalje manj verjetna.

Zamisel, da bi država kupila večjo zalogo neprodanih stanovanj, o čemer je v jesenski volilni kampanji za lokalne volitve govorila gospodarska ministrica Darja Radić, ni naletela na množično odobravanje. Posebej je zamisel pred kratkim kritiziral guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in pozval, naj država ne deformira trga, ampak usposobi gospodarstvo, da bo učinkovito in bogato ter da si bodo ljudje lahko po normalnih cenah kupili stanovanja. A po naših virih je zamisel o omenjenem skladu še vedno živa, čeprav je uradno malo znanega.

Vloga države še ni povsem jasna
Kakšna naj bi bila vloga države v skladu?

•Za ustanovitev sklada bi bil bilo treba sprejeti poseben zakon ali vsaj spremeniti katerega od zdajšnjih.
•Najverjetneje bi republiški stanovanjski sklad, ki ga vodi Primož Pirc, na nepremičninski sklad prenesel neprodana stanovanja in hiše, ki jih ima zlasti zunaj večjih mest: v Pivki 24 hiš, 12 stanovanj v Vipavi, 13 stanovanj v Račah, 27 stanovanj na Jesenicah.
•Tudi država bi menda kupovala točke sklada kot naložbo.
•Za del stanovanj bi država lahko subvencionirala razliko med neprofitno in tržno najemnino.

In kaj je uradno znano?
O nepremičninskem skladu smo finančno ministrstvo (MF) vprašali že v torek. In sicer, v kateri fazi je zamisel, kako bi bil sklad zasnovan, kdo bi prenesel stanovanja v sklad in kakšna bi bila vloga republiškega stanovanjskega sklada, ali bi šlo izključno za (neprofitno) najemna stanovanja, ali bi točke sklada kotirale na borzi. Vprašali smo jih tudi, ali res proučujejo ukrepe, kako bi del depozitov, ki so se v banke natekli v času krize, usmerili v potrošnjo oziroma v druge naložbene oblike, kar naj bi pripomoglo h gospodarski rasti.

Z MF nismo dobili konkretnih odgovorov, v zvezi s skladom so nas naslovili na pristojno ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Včeraj smo z MOP dobili uradni odgovor. Pobuda o skladu, kjer bi nastopala trojica država-banke-gradbinci, do njih ni prišla. Vedo menda le za javni nepremičninski sklad, v katerega se bo s ciljem racionalizacije in gospodarnosti združilo vse nepremično premoženje državnih organov, s katerim zdaj nepovezano ravna okoli 500 upravljavcev. A tudi o tem menda več vedo na ministrstvu za javno upravo, kamor so nas napotili z MOP.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić Financam sicer že pol leta obljublja intervju o stanovanjski politiki. Te pravzaprav država sploh nima, saj se je letos iztekla veljavnost zadnje stanovanjske politike.

Skladu bolj naklonjene državne banke
Več bank smo včeraj povprašali zlasti, koliko stanovanj imajo v lasti zaradi unovčitev jamstev, ki so jih dali plačilno nesposobni gradbinci, kako ta stanovanja ta hip upravljajo – ali z njimi ustvarjajo dobiček -, ali podpirajo zamisel o ustanovitvi sklada, kje vidijo težave in kje prednosti. Na več bankah so nam potrdili, da zamisel še ni v taki fazi, da bi jo lahko komentirali, in da operativno še nič ne teče.

Iz pogovorov z bančniki sicer izhaja, da mnenja niso enotna, saj so banke različno obremenjene s stanovanji in različno izpostavljene do gradbincev. Ob tem nekatere banke v tuji lasti zamisel že označujejo kot poskus pomoči domačim državnim bankam, ki naj bi jim bila ustanovitev sklada v največjem interesu. Posebej NLB naj bi žulilo vprašanje Celovških dvorov.

Vir: http://www.finance.si/294012/Kri%BEani%E8eva-nepremi%E8ninska-operacija

if it looks like a bailout and smells like a bailout….

TheMan

Na srečo iz tega sklada ne bo nič, ker ni denarja v tej državi za nič. Prav tako ne bo nobene dokapitalizacije, ker toliko denarja enostavno ni, da bi se dalo NLB rešiti z državno pomočjo.

Da ni denarja, ne bi bil tako ziher. Bolj je sreča, da smo v EU, kjer je taka vrsta državne pomoči prepovedana. In Križanič & co. definitivno niso dovolj sposobni, da bi jim uspelo izigrati EU pravila. Ob poskusu jih pa lahko osebno zašpecamo v Strasbourg, he he.

Jaz imam pa še boljši predlog, kot ga ima KRIŽ (+), če že bere ta forum, kot pravijo nekateri. hehe. Vendar pa sigurno ni na strani določenih krogov.

Predlagam, da dajo gradbinci, nepremičninarji, investitorji ter ostali vsa stanovanja in ostale nepremičnine v neko agencijo ter jih ponudijo na dražbi. Nekaj mesecev si lahko ta stanovanja vsi ogledujejo, nato pa se začne z 1 € in višanje po 1000 € (govorim o ceni na enoto in ne o vseh enotah skupaj). Tako se bodo prodala vsa stanovanja (vsaj upam) in ostale nepremičnine po tržnih cenah (ponudba=povpraševanje).

Nato pa naj država, občine ipd. omogočijo investitorjem, gradbincem in ostalim, da kupujejo urejena zemljišča in gradijo po cenah, kot to počnejo v razvitih severozahodnih državah. Po takih cenah, ki si jih lahko prebivalci države privoščijo. Res ne vem od kod ideja, da se lahko z malo dela obogati. Tukaj tudi ne gre za visoko tehnologijo, ki dajejo hude donose. Samo poglejte, kak donos ima Google oz. kako maržo. Bo treba malce bolj rokave zavihat, pa bo dovolj dela, boljša zaposlenost, manjša frustracija družin, kar pripomore k boljši produktivnosti itd.

Prav neumno je že, da se moraš zakreditirati do grla, da kupiš manjše stanovanje, nato pa, ko že dosti odplačaš in želiš preiti na večje stanovanje, zgodbo ponoviti in se do konca življenja zakreditirati. Sramota, sužnjelastniška – suženj svoje lastnine. Kakšna žalost.

Upam, da bo še kdaj prebral ta forum in dobil kako pametno idejo. hehe

Kva zdej The Man??? Kje se uresničujejo tvoje napovedi po zastonj nepremičninah? Čakam, da kupim neki ugodnega in na pol zastonj, npr. neki takega, da bom dala za stanovanje tolk, kot marsikdo da za avto (vsakih 5 let!)…KDAJ??? Hvalabogu sem kupila nepremičnino lani aprila, super kredit, pa prodajalec je zelo lepo popustil…zdej ne bi več.

Hehe, počak še mal. Tudi meni gre čakanje že na lulico, samo drugega ti ne preostane. Mislim, da bo šlo vsaj za 30% dol, ko se sesuje bančni sistem, predvidoma spomladi naslednje leto. Po mojih informacijah.

No, punca, samo glej, da se ti ne bo treba vracati na forum in jokati… 😉

Spet preveč popil?

čez dve let bodo šle cene 30% gor, ne pa dol, ker bo zmanjkalo stanovanj.

Res je. Baje prodajalci ne popuščajo več toliko pri ceni kot prej. Se je že obrnilo.

V Kranju zraven Qlandie novogradnja 3 sobno stanovanje 64m2
150.000 eur.

Ceno so spustili samo za 3%.

Več se niso hoteli pogovarjat. Ali pa kupec ni imel dovolj pogajalskih sposobnosti.

Konkretni primer da cene osajajo na istih nivojih.

64 m2 se mi zdi malo kvadratov za 3-sobno. Sicer pa je pri novogradnjah je vse soba, tudi če meri 7m2.

Tisti, ki mora prodati bo spustil ceno kar je logično, če želi prodati. Tisti, ki pa mu ni treba pa ne bo in tudi ne bo prodajal stanovanja ampak bo počakal kar pomeni, da na njega zakon trga niti ne vpliva. Vse ostalo je pa nabijanje in merjenje kdo ima večjega, boljšega, daljšega, gledanje v kroglo itd. Gradenj bo manj kar pomeni, da bo spet čez čas povpraševanje naraslo in posledično postopoma tudi cene, spet bodo ceglarji zmagovali pa če se mi postavimo na glavo.

Drugače pa še vedno čakam ponudbo novogradnje 1500 EUR/m2, 50-55m2 kot je bilo obljubljeno.

Načakal se boš, Antonio. Cene zemljišč že spet rastejo.

Ce se nekdo zaradi stanja na trgu odloci pocakati s prodajo… potem trg nanj ocitno vpliva… 😉

Ce se nekdo zaradi stanja na trgu odloci pocakati s prodajo… potem trg nanj ocitno vpliva… ;)[/quote]

Če mu ni treba prodati potem mu ni treba znižati cene. Se strinjaš?

Ce se nekdo zaradi stanja na trgu odloci pocakati s prodajo… potem trg nanj ocitno vpliva… ;)[/quote]

Če mu ni treba prodati potem mu ni treba znižati cene. Se strinjaš?[/quote]
Trg cene niza i viza, pa ce se, ali tudi ne, odlocimo za transakcijo.

Drugace povedano..
Ce imas racun pri borzno posredniski hisi, imas trenutno stanje na racunu izrazeno po trenutnih cenah na trgu, pa ce prodajas ali ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close