Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

Da ne bo pomote. Jaz svoje stanovanje imam. Podedovano, zal (ce lahko tako recem). Stari starsi so si ga pridelali z lastnimi zulji, Jazbinsek nima nic pri tem. In jaz sem itak eminenca v varcevanju. Financno sem samostojna prakticno od 1. letnika srednje sole. 8 let studija sem dala skozi samo s stipendijo in pri tem se privarcevala. Starsi so placevali samo najemnino (v Lj mi je uspelo zvrtati samsko sobo, t.j. mala garsonjera s souporabo kopalnice v nadstropju, v strogem centru za 200€). V Trstu pa sem za 100 kvadratov placevala (iz stipendije) 150€. Tako da ne ti to meni bluzit o varcevanju, ker si v primerjavi z mano verjetno totalen amater.

Ce ne stekas poante mojih postov, si jih se enkrat preberi. Vsaka stvar ima svojo ceno in svojo vrednost. In to s ta v primeru nepremicnin v Sloveniji dve totalno razlicni zadevi.In ce trop volkov tuli cena = vrednost, ovce pac verjamejo

In ne, ljudje nismo suznji svojih ceglov, ljudje smo njihove kurbe. In pametne kurbe si znajo dolociti fajn ceno, ta butaste pa zvodnik pretepa in jim pobere ves denar. Tako gre to na svetu. Jaz temu pravim naravna selekcija.

Par v povprečju zasluži 1914 €ur, kaj je matematika res tako težka?

200 takratnih DEM, ne 200 €. Se oproscam.

Ti si govoril da VSAK lahko privarcuje 800€ na mesec.

Moja matematika je zelo dobra, hvala za skrb.

Tvojih postov nisem komentiral, odgovoril sem le na tvoje komentarje o meni. Vseskozi samo pišem, da se z organiziranim varčevanjem da priti do stanovanja ob povprečnih dohodkih, ti pač praviš. da ne.

Po drugi strani pišeš da take izkušnje nimaš, ker si dobila stanovanje, jaz pa izkušnjo imam, ker sem si ga zaslužil – razlika je jasna vsakomur.

Slabo bereš, dobro poglej.

@dejatvo:

največ imajo tukaj gor za povedati tisti, ki v življenju še niso nič privarčevali. Tudi s povprečnimi prihodki, se da veliko privarčevati in marsikaj ustvariti in to pred 35 letom (goricjanka). Samo tisti se ponavadi ne kurčijo po forumih kaka krivica se dogaja ampak tačas delajo kaj bolj kreativnega.

Saj meni je vseeno, ali folk živi v najemu, pri mami ali pa kupuje stanovanja in podpira ceglarje. Zase vem, kaj mi ustreza.

@goricjanka: če je tako lepo pri Itaijanih, zakaj se pa potem ne preselitš ti tja? Pa še državljanstvo lahko menjaš spotoma. Z lepim se hvališ.

Ti pa res noces, oz. se mi zacenja dozdevat, da nisi sposoben dojeti poante mojega pisanja, ne?

a) Stanovanja v SLO defenitivno precenjena (za dokaze poglej par postov nazaj)
b) Povprecen Slovenec se mora za nakup tega precenjenega stanovanja dozivljenjsko zakreditirati
c) Ce si drznes sneti plasnice in pogledati okrog vogala vidis, da je drugje dugace in se ne pustis vec nategovati, oz lahko konkretno profitiras.

Kar pa se privilegiranosti tice… Ce ne bi dobila babicinega stanovanja, bi si pac lahko za neoderuski kredit kupila svoje (na varcevalnem racunu se je nabrala ze kar konkretna cifra), ampak DEFINITIVNO NE NA TEJ STRANI MEJE, oz. bi bila se kar nekaj let v najemu. Glede na to, da mi cegli bolj ali manj nic ne pomenijo, sluzba pa me itak nosi sem in tja (ja, eni smo pa kurbe tudi na poklicnem podrocju, gremo tja, kjer nas bolje placajo), familije pa nimam in je do nadaljnega tudi ne mislim imeti, si to lahko privoscim.

Ne ravno povprecna Slovenka

Še enkrat, tvojega pisanja nisem komentiral.

Ne, hvala, drzavljanstva ne mislim spreminjati. Ampak 100 m vzhodno ali zahodno meni nic ne pomeni, pa se “medmestni” avtobus za 1€ redno vozi. Sploh pa je itak pol zahodnih Goricanov Slovencev, tako da big deal. Slovenske sole, slovenski kulturni domovi, slovenski casopisi… A se zavedas, da je bilo pred 1. svetovno vojno je bilo v Trstu bistveno vec Slovencev kot v Ljubljani celotnega prebivalstva? Kaksne meje v glavi, betonski zid imate eni v glavi. Kako je ze pravi Svetlana Makarovic? Slovenceljni ali nekaj takega.

Sicer pa: prababica je bila Nemka, prapraprapradedek Rus, priimek imam Retoromanski, drzavljanjstvo slovensko, prepricanje evropsko.

Ti pa cepi lepo doma in voli SNS.

@goricjanka:

(zadnji off topic, ker je to tema o nepremičninah) niti Gorica niti Nova Gorica mi nista tuji, tudi zgodovino na tem področju poznam precej dobro, pa ‘h’ tudi.

Tudi zate velja, da preveč samozavesti škoduje.

Pri neplačanih gradbincih obisk z veleposlaništva

11 gradbenikov kočevskega podjetja Prenova stavka že tretji dan, saj že leto in pol niso prejeli plač. Obiskali so jih tudi z veleposlaništva BiH-a in Srbije, v četrtek pa naj bi prišel še inšpektor za delo.

Vir: http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/pri-neplacanih-gradbincih-obisk-z-veleposlanistva/224936

TheMan

Samozavest si lahko privoscim. Ne vem, pa ce bi se na tvojem mestu ravno hvalila z razgledanostjo. Sploh pa, iz stanovanja vidim cez mejo. Razgled ni bil izbran nakljucno. Nono in nona sta v mladosti pred fasizmom prebegnila v Jugoslavijo, po 2. svetovni vojni pa se nista mogla vrniti domov. Zato sta se tolazila z razgledom. Zadnja leta sem nono vozila gledat (zaplenjeno) rojstno hiso v Gradisko. Ni bil fajn obcutek.

Da se vrnem k temi. Cez dva tedna imam se en seliveni zur. Pa ugibajte za kaj gre…

hehe, kako res.

1. Najemnina, ki jo omenjaš, je totalno zgrešena, dodaj še kakih 50 do 100 EUR.
2. Kje je strošek vrtca za enega otroka, ki jih imata par zaradi takih prihodkov 200 EUR. Aja, verjetno ne bosta imela otroka, haha. Glede na tvoje razmišljanje res ne.
3. Stroški prehranjevanja so malce prenizki, zopet, kje je otrok (ja, splohn ga ni – ti “dejstvo/a” boš pa za mojo pokojnino prispeval, a ne?)
4. kje je zavarovanje (dodatno zdravstveno in ostalo)?
5. pa še bi se našli kakšni malenkostni stroški, ki nastajajo vsak mesec.
???

Ob tvoji predpostavkah:
– par brez otroka celih 10 let: samo sanjaj o tem, prej se razideta.
– najemnina: dodaj 50 do 100 EUR, razen če sta najemnika neke plesnjive luknje v polkleti.
– avto: dodaj vsaj 50 EUR, drugače je bolje biti brez avta.
– zabava: očitno se ne znata zabavati
– dopust: na balkonu polkletnega stanovanja
– oblačila in obutev: recimo, da imaš prav
– zavarovanja in ostali stroški, ki so pa jih nisi upošteval: dodaj 100 EUR.

Povzetek:
Par, ki ne bo imel otrok vsaj 10 let, bo privarčeval največ 550 EUR, če pa odmisli še namišljen avto, pa lahko privarčuje 700 EUR. To pa je po tvojem normalno življenje. Medtem bo varčeval 550€/mesec 10 let in vlagal ta sredstva z 10% letnim donosom (kar je odlično), v desetih letih bo privarčeval cca. 115.000€. Danes bi ta par lahko kupil starejše dvosobno stanovanje za 120.000€, čez deset let pa bo za tako stanovanje odštel 315.000EUR, če bi cene stanovanj letno rastle 10%. Če pa vzamemo, ko je bila med leti 2003 in 2006 v LJ povprečna letna stopnja rasti cen stanovanj celo 14,4 %, bi za tako stanovanje moral par čez deset let odšteti celo 450.000€. Razlika je več kot očitna.

Res se mi smiliš, da si se moral odreči veliko stvarem, da imaš danes svoje stanovanje. Ampak se mi mali ljudje še bolj smilijo, ko jih taki, kot si hočejo še tistega dostojanstva, ki ga imajo, oropati.

dovolj je dovolj

– poglej si podatke o povprečni starosti ob rojstvu otroka, potem pa razpravljaj.
– kot sem napisal je upoštevano, da v začetku pomagajo starši (ca 3 leta, kar je glede na statistične podatke normalno)
– velikost in kvaliteta avta je seveda lastna izbira, vendar mislim, da se da z 150 eur brez težav priti skozi
– zabava je odvisna od denarja? malo si pomešala pojme…
– če mi daš 1200 €ur za dopust na balkonu mojega stanovanja ti dam še 10% popusta…
– zajeto v nepredvidenih stroških

Glede na to, kako trdite v eni sapi, da bodo cene stanovanj padle, pa po drugi strani napovedujete 14% rast…nekaj ne gre skupaj. Dejstvo je da si par lahko ob zgornjih predpostavkah in ob 20 letnem kreditu v podobni višini kupi 3-4 sobno stanovanje v Ljubljani.

Jaz naj se ti nikar ne smilim, mi gre prav dobro, kar je razvidno iz mojega pisanja, nezadovoljstvo je slišati iz drugih ust.

Ropanje dostojanstva, ker želim pomagati? Res zanimiv pogled na zadeve.

za dejstvo/a!!!

Pa še kako se mi smiliš. Cele dneve visiš na tem forumu, saj takoj, ko nekdo kaj napiše, tudi odgovoriš.

Povprečna starost staršev ob rojstvu prvega otroka nima nobene korelacije glede tega. Koliko parov pa poznaš, da je že 10 let skupaj in nima otroka (pa pusti tistih nekaj promilov, ki jih ali ne more imeti ali jih noče imeti)? None.

Seveda jih ropate (ti in tebi podobni) še tistega dostojanstva, kar jim ga je ostalo. In to s tem, ko v teh časih, ki so izredno negotovi, natolcujete, da bi se ljudje zakreditirali, da bi reševali zgrešene investicije (beri požrešnost).

Jaz še vedno pravim, da je v tem času potrpežljivost na prvem mestu. Jaz se najbolj sprašujem, kje so sedaj tisti, ki so na veliko kupovali stanovanja, zakaj jih ne kupujejo več?

Nimam čisto nič proti, da tisti, ki imajo sredstva in kupujejo stanovanje/hišo in kupijo za svoje domovanje. Sam sem med njimi.

Tisti, ki pa vseskozi kupujejo nepremičnino, da bi mastno služili in jo po nekaj mesecih ali letih preprodali, pa bodo še kako najebali. Teh časov je konec. Hvala nekomu, da je povzročil krizo stoletja, da se pri nas stvari normalizirajo.

Še ena zadeva me bega. To pa, da bi radi nepremičninarji služili mastne dinarčke za malo dela. Delajte več in bolje pa boste vi tudi preživeli (na dolgi rok). Vsi bi kar radi obogateli čez noč. Only in Slovenia. Nepremičninarji bi najrwje videli, da sami kupijo eno nepremičnino za drobiž, prodali bi jo pa za milijon, pa še to bi jim bilo verjetno premalo.

Od kdaj je nepremičnina donosnejša od delnic. To se je zgodilo pri nas. V Lubljani je bila leta 2001 povprečna cena m2 stanovanja 950€, v letu 2004 je bila že 1.900€. Prej sem napisal, daje nadalje, vse do konca leta 2006 cena v poprečju letno rastla 14,4 %. To ni normalno. Nepremičnina je varna naložba, ki je tudi dokaj likvidna.

Ti si se pa odrekel vsega lepega, da si lahko lastnik take nepremičnine. Žalostno, res.

Proti taki argumentaciji sem ostal brez besed.

Svoje dosegel. Lepo se imej in upam, da boš držal besedo. 🙂 😉

Lep vikend

Dobro si ga zabil – po eni stvari naj bi bila nepremičnina dobra naložba, po drugi strani pa je naredil napako z njeno nabavo, revež ne ve kaj ga je zadelo.

… “dobro si ga A” je dejal “B” in oba sta zadovoljno odkorakala domov, kjer oba neskončno uživata in se “uporavičeno” smejita ceglarjem. Čakaj, pomota! V resnici sta odšla na luksuzno tritedensko križarjenje po sredozemlju, ki si ga uporabnika @dejstvo in @krentam ne moreta privoščiti ker menda delata samo za pufe. Kako sta lahko tako neumna, kako?!

Presenečen bi bil dragi A, kako je dejansko. Samo ti očitno misliš, da si edini, ki je sposoben kaj ustvariti.

[center]Nežnejšemu spolu čestitam ob Dnevu Žena.

Čestitke![/center]

V Vegradu, ki ima likvidnostne težave, trdijo, da cene stanovanj ne bodo spustili. Delavci naj bi plače za februar dobili do konca prihodnjega tedna.

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je danes sporočila, da ne bo znižala cen stanovanj. Trdi, da jih ne bo razprodala, ampak bo le poskrbela za atraktivne cene, s tem pa nepremičninski balon, ki naj bi povzročil množično nižanje cen stanovanj po vsej državi, ne bo počil.

Vegrad je po mnenju ekonomistov vsak dan bližje stečaju. “Če pogledate bilanco Vegrada vidite, da ob normalnih pogojih banka ne more financirati, kaj šele obnoviti nove kredite Vegradu”, meni ekonomist Maks Tajnikar. Tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik meni, da bi Vegrad moral ponuditi stanovanja po tržnih cenah. Tajnikar še meni, da bi se cena stanovanj morala gibati okoli 1700 oziroma 1800 evrov za kvadratni meter.

Podjetje 1700 zaposlenim dolguje tudi lanski regres, režijskim delavcem pa tudi del decembrskih plač. Konkretna pogajanja o tem se med vodstvom in sindikatom še niso nadaljevala, saj ima vodstvo druge prioritetne naloge, pojasnjuje Mastnak. Vodstvo se že nekaj časa z upniki, bankami in dobavitelji dnevno pogovarja glede prihodnosti družbe, ki ima od začetka februarja blokirane poslovne račune.

Zaprosili za državno pomoč

Velenjsko gradbeno podjetje je pred mesecem dni tudi zaprosilo gospodarsko ministrstvo za državno pomoč. “Na ministrstvu za gospodarstvo smo zahtevali dopolnitev vloge, ampak je še nismo prejeli,” je danes na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik ter dodal, da zato tudi še niso sprejeli nobenega ukrepa.

Lahovnik je ob tem menil, da morajo gradbena podjetja, ki so v likvidnostno težkem položaju, hkrati pa imajo v svojih zalogah zelo veliko število neprodanih stanovanj, najprej ta stanovanja ponuditi po tržnih cenah. “Cene stanovanj, ki se danes oglašujejo v Ljubljani, pa daleč presegajo cene, po katerih bi bila ta stanovanja lahko prodajljiva,” je dejal.

Minister je poleg tega ugotovil, da imajo mnoge banke hipoteke nad temi stanovanji. Če se bodo gospodarno obnašale, bodo tudi same poskrbele za dokončanje teh projektov, in če krediti ne bodo servisirani, jih bodo verjetno zasegle ter ponudile naprodaj po tržnih cenah, je napovedal.

Vir:http://24ur.com/novice/gospodarstvo/delavci-bodo-dobili-place.html

TheMan

Vegrad je praktično že hrustljavo zapečen. Menda je država dokončno odpovedala posel z novim študentskim naseljem za Bežigradom, ki ga je Vegrad hotel zgraditi za milostnih 3000 €/kvadrat. Platinaste kljuke, WTF?

Pa dober tek.

dober tek tudi tebi.

a mi lahko strokovnaki razložte, kakšen vpliv bi imelo 200 Vegradovih stanovanj na trg, ko se bodo čez ene 5-10 let, po koncu stečajnega postopka prodajala?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close