Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

Spremljam le trg stanovanj v Ljubljani; ostalih delov Slovenije in cen zemlje ne upam komentirat.

Spostovani Slovenci,

A vidite kaj se dogaja po svetu? A veste, da se je realna rast vrednosti nepremicnin skoraj vsepovsod na svetu ze ustavila? A veste, da v dolgem nizu drzav vrednosti nepremicnine ze lep cas padajo? A veste, da se je pad cen nepremicnin zacel ze tudi v Hrvaski, kljub temu, da so cene v povprecju precej nizje kot v Sloveniji? A veste, da je po razmerju cen nepremicnin in povprecnih dohodkov, Ljubljana ze sedaj eno najdrazjih mest v Evropi? Do pred kratkim so prednjacile Baltske drzave, s tem da Estonija v preteklem letu zabelezila >20% padec cen. A veste, da ekonomska recesija pocasi zajema vse vecji del Evrope, da brezposelnost raste, pogoji kreditiranja se zaostrujejo, dohodki pa tezijo proti realni stagnaciji?

Kako lahko ze na osnovi zgoraj omenjenega nekdo se naprej pricakuje nadaljno rast povprecnih cen nepremicnin v Ljubljani ali Sloveniji na splosno? Seveda bodo cene padle. Nekje vec nekje manj. Nekje hitreje nekje pocasneje. In padale bodo vrsto let. Ko se s tem enkrat sprijaznimo, se je smiselno vprasati, kako bo to vplivalo na vas, posameznika, in narediti kar je pac v nasih moceh, da se ce nic drugega po nepotrebnem ne znajdemo v problemih.

Pustite ob strani strasti in razmislite o goli ekonomski realnost, ki je pred nami. Kriza, ki se kuha v razvitem zahodnem svetu, je nekaj kar se zgodi enkrat v zivljenju in bodite prepricani, da ko bo enkrat neurje zacelo divjati po Evropi, tudi v Sloveniji ne bo soncno.

Lep pozdrav!

Dragi prijatelj, vprašala bi te, kaj bi storil na mojem mestu.
Imam družino, stiskamo se kot podnajemniki v enosobnem stanovanju v Ljubljani. Če sedaj naberemo ves denar, ki ga imamo, si lahko kupimo svoje stanovanje. Potem bomo na nuli.
Vsepovsod piše kakšne krize bodo, to nas tudi malo zadržuje pri nakupu. Pa vendar, ali verjameš, da bodo v Ljubljani cene tako drastično padle? Morda v nekaj letih, ampak…ali naj se še tako dolgo stiskamo tu in plačujemo najemnino?
Res ne vem, kaj nam je storiti. Ne predstavljam si, da dava z možem ves najin našparan denar, ves denar mojih in njegovih staršev? Se bom potem tolkla po glavi?
Je kdo dovolj pameten in mi svetuje, kaj bi vi naredili v moji situaciji?

Veži ves ta silni denar o katerenm govoriš, pa bo od obresti za najemnino pa še kar precej bo ostalo…

@eh.: Več kot bo najemnikov, dražje bodo najemnine. 🙂

@bi te vprašala: Če si stanovanje lahko privoščiš, bi ga bilo verjetno dobro kupiti. Če si ga “ne moreš”, ostani v najemu. Sama moraš presodit ali ti več pomeni denar ali stanovanje. Malo za šalo: takrat ko vsi govorijo, da je nekaj hit, vključno z vaškimi pijančki, takrat je gotovo treba narediti nasprotno 🙂

Zelo malo je dobrih in dolgoročnih najemnikov…

Najemnikov je začuda res malo, samo je malo tudi ponudbe… Verjetno se bo to spremenilo… Osebno računam, da bo na račun manj prodaj več oddaj…

Cene – a zdej diskutiramo o tistih oglaševanih ali o dejanskih?

Ker dejanske cene, po katerih so bile (večinoma – povprečno) sklenjene prodajne pogodbe, vsaj po moji oceni niso več kot 10-15% prevelike (pač do zdaj ni bilo ponudbe novogradenj in smo imeli kar smo imeli – stare bloke)…

Zemljišča za stan.hišo bodo verjetno najbolj na udaru, ker so nerazumno visoke in se (vsaj oglaševane) nekje še kar višajo – Ne razumem. Tu bomo verjetno morali videti občutno nižanje, vendar ne pred novimi prostorskimi akti Občin (ker bo šele več ponudbe zbilo cene)

Poslovni prostori bodo doživeli vrtinec, ker bo veliko ponudbe, vendar mislim, da bodo na koncu pristali na istem povprečju kot so sedaj. Vmes bo čas za kak ugoden nakup, to bo pa to…

Stanovanje v centrih mest (zdej govorim o elitnih lokacijah) ne bodo veliko popravljali, lahko se zgodi kak posel pod tržno ceno. Ampak roko na srce, tudi sedaj se je kdaj – če je prodajalec potreboval denar hitro…

Stanovanja izven centrov mest – nihanja bodo večja, mogoče bodo celo srednjeročne nižje cene (20-30 %, nekje so namreč cene izenačene že z cenami v centru Ljubljane). Vendar pa dolgoročno ne bo velikih znižanj – ljudem v pokoju ni do tega, da bivajo v vrvežu mest, zato se bodo odseljevali v naravo.

All in All: Če imate denar lahko dostopen, bo v naslednjih 12 mesecih čas za ugoden nakup, če boste dovolj hitri in informirani (ne bodite prehitri in ne prezrite vseh detajlov predmeta nakupa).

Če mislite s kreditom kupovati svoje stanovanje ali stanovanje za svojo družino – vas bo na koncu stalo manj kot 5% manj, kot če bi kupili sedaj. Razlog je pa v tem, da bodo krediti dražji, dražji bodo stroški nakupa, rezervni sklad se bo povečal, adaptacije, investicije, ipd. Če pa vas bo ob mrzlih zimskih večerih, ko boste celo premoženje plačevali za ogrevanje, veselilo, da ste dali 15% manj za nepremičnino, kot je bila pred letom, potlej pa kar…

Tko da ne pričakovat nebes na zemlji in da boste za 50.000 EUR lahko kupili 150 m2 sredi prešernovega trga. Če ne drugače, bom to stanovanje jaz kupil 😀

// Vsi v tejle zgodbi pozabljate na nekaj drugega (vsaj zame pomembnega): Nepremičnina ni samo stanje, ugodnost, premoženje – je tudi strošek – vzdrževalni, mesečni, investicijski.

In ti stroški za stara stanovanja že leta rastejo. Do sedaj se to sicer še ni poznalo na ceni (kot rečeno, premalo ponudbe), vendar pa se bo to ob poplavi novih stanovanj poznalo… Tudi to imejte v mislih ob nakupu vašega “doma”.

Ti pa res nimaš kaj početi…

Če ne bi bilo študentov ne bi noben najemal te greznice in luknje, ki se oddajajo za ceno novih. In z gradnjo več študentskih domov bodo tud študenti manj najemal. Tako da potem bo šele kriza za tiste špekulante, ki mislijo živet od rente do konc življenja brez da bi kaj vlagali v stanovanje.

Tisti, ki ste v dilemi, kupiti ali ne, tudi sedaj nekje zivite, a ne?

DEJSTVA so naslednja:
– NAJEMNINE so NIZJE OD visine mesecnega obroka KREDITA za primerljivo stanovanje.
– RAST CEN v naslednjih letih ni za pricakovati, ravno obratno.

Kaj je v takem primeru BOLJSA ALTERNATIVA?
– Normalno, da je ugodneje placevanje NAJEMNINE. Ce zivite v premajhnem najemniskem stanovanju si pac najemite vecjega, se vedno vas bo prislo bistveno ceneje kot ce kupite vecje stanovanje.

Tisti, ki ste v dilemi, kupiti ali ne, tudi sedaj nekje zivite, a ne?

DEJSTVA so naslednja:
– NAJEMNINE so NIZJE OD visine mesecnega obroka KREDITA za primerljivo stanovanje.
– RAST CEN v naslednjih letih ni za pricakovati, ravno obratno.
quote]

In če ne rabiš kredita? Se potem vseeno bolj splača do nadaljnega plačevati najemnino in se v luknji slabo počutiti?

Si pač slabo izbral stanovanje…to se ni ravno za hvaliti…

@hočem!: pusti teoretike.

Ponujali so mi tudi približno isti letnik, 44 m2 za bežigradom za 107.000 EUR.

Pa da ne boste pametni tudi pred letom so moji prijatelji prodali stanovanje za 107.000 eur, 45m2, za Bežigradom staro 36 let. Torej ta cena sedaj ni nič bolj ugodna, kot pred letom dni. Važno je za koliko se proda ne koliko se oglašuje.
Cene v neposrednji bližini centra mesta bodo ostale take ali pa se bodo še rahlo dvignile. Če je pa novogradnja in manjša kvadratura potem pa sploh.

Tvoj izračun se izide, če do 35. leta parazitiraš pri starših, greš nato za 40 let na svoje in nato v dom. Ker nimaš premoženja večje vrednosti, na katerega bi se ti lahko usedel CSD oziroma bi na račun pričakovane dediščine del bivanja v domu plačali tvoji otroci, ti ga poravna država.
Če greš pa od doma pri 20, v 40 letih daš za najemnino toliko, kot če bi za vso vrednost stanovanja vzel kredit (govorimo o LJ). Pri 60 postaneš lastnik stanovanja, živiš 15 let brez najemnine in brez posojila, in greš nato v dom.

Metuljka:

Zal mi je, da v svojem razmiljanju ne vidis druge opcije kot vsezivljenski najem in vsezivljensko lastnistvo nepremicnine.

Kakorkoli ze, v manj kot treh letih bos skupaj z vecino spoznala tudi pomen casa nakupa. Celo na TV dnevniku bodo govorili o tem, kako mnogi zaletavi kupci iz meseca v mesec vse tezje vracajo rastoce obroke kredita za mocno preplacano nepremicnino. Vprasanje je samo ali bos poslusala zgodbo o sebi ali drugih…

massimo, ma ti si mi eden izmed unih, k so pol avtorji raznih mailov v stilu:

1) Če se vsi držimo tega maila in ne gremo v trgovine en dan, bojo trgovci ugotovil, da smo jim pomembni in da brez nas ne gre

2) Če bomo vsi skočili jutri točno ob 12h 1 m v zrak, bomo premaknili zemljino os za 0,01% kar je zadosti, da preprečimo globalno segrevanje za naslednjih 100 let

3) Če ločuješ odpadke, bodo otroci v afriki veseli…

4) Če pošlješ to še 15-tim, ti bo Microsoft podaril novega ferarija 😀

Ampak ti kr… 😀 Če ti rata si car 😀

Do takrat ima pa massimo novo idejo:

5) Gremo vsi živet na deponijo, da bojo zlobni lastniki nepremičnin videli, da morjo znižat cene, da nas dobijo nazaj v tople domeke…

😀
Pa kaj pol če vas bo par noči mal zeblo, sej pol ko prebolite pljučnico in vas tatretjič oropajo, pa prebutajo dvakrat, da ne čutite več svojega smradu, ni več tok hudo in vzames kot priloznost za zivljenje 😀

By Jezikalo 😛

Razkritje: Avtor živi doma pri starših, bo pa nekoč odšel od doma – ko bo massimo dosegel svoje in bodo najemnine primerne za plačo prve zaposlitve….

mene pa zanima, kako mislijo živet vsi tisti sedanji pametnjakovči, ki zagovarjajo najem, ko bo starejši.

Penzij ne bo, oziroma bodo minimalne.
Kdor misli, da bo s špekulrijam po raznih skladih imel kakšno resnejšo korsit, se je, upam počasi že streznil.

In če kdo misli, da bo čez recimo 20 ali 30 alio 40 let z nekaj sto evrov penzije lahko plačeval najemnino, pa vzdrževanje, pa še oskrbo, se hudo moti (no, ti imajo že sedaj hude težave) .

Pa dajte mal prebrat še, kaj se dogaja v AVstij in Nečiji-ko milijoni takih naivnežev na starl leta životarijo s par evri na dan (dobesedno)ker si takrat, ko bi si lahko, niso zagotovili lastnega bivališča.

In še enkrat-ločiti je treba špekulativne nakupe in nakup za lastno bivanje.

Gldee vzdrževanja:tudi sedanja stanovanja se gradijo daleč pod standardi, tako gled zasnove kot izvedbe. Vzdrževane pa že po par letih stane enako kot pri 20-30 let starih. Da ne govorim o izolaciji..ogrevanju..

Dobra alternativa pa je: ?
Okej, vem, nakup stanovanja v pravem trenutku. Osebno sem glede tega imela srečo. Ne znanje, srečo. Pa tudi znanje ti ne koristi kaj dosti, ker se stvari včasih zasučejo tudi mimo scenarija.

K teb pridem žvet, ker ti bo država nacionalizirala stanovanje, ker boš preveč brihten 😀

Pa upam, da dobr kuhaš, ker slabe hrane ne prenašam dobro…

Šalo na stran: Moja plača sedaj in čez 5 let upam, da ne bo primerljiva in zato si bom takrat ubodu eno lukno v kaki Vukojebini, če bom še tuki…

Če pa ne bom, se mi zdi pa zgrešena investicija…

Skladi: Itak stari, sam še minus pred njimi pobereš pa smo na konju…

V kaj pa ti varčuješ Borg? V ta forum….

[

V kaj pa ti varčuješ Borg? V ta forum….[/quote]

ne, ne ne skrbi. Sam nimam teh naložbenih problemov. Vsaj ne takih, da bi jih moral razreševati MON-ovci z buffetovskim kompleksom, haha

Tudi glede hrane pa ne skrbi – tudi tozadevno so zadeve urejene

No, še jaz čisto resno: sem prav presenečen nad vsebino in obsegom problemov, ki se diskutirajo na MON-u.
Sam sicer zadev ne jemeljem preveč resno, se mi pa zdi,da so nekateri res malce, no, nerodni..ali pa provocirajo

MON bi bil pa lahko zelo dobra naložba.
Samo da še uvedejo horoskope in zvezde in ta jajca–pa smo zmagali.
Saj veš, kozorogom ali bikom ali kravam ..priporočamo nakup delnic Krke, Gorenja (kot Kranjc..), haha

Jah, vidim, da maš vse naštudiran… 😀
Baraba preračunljiva…

Ne vem a je ljudem edini cilj v življenju nekej nalagat, kupit stanovanje in to je to ? In pol si lahko skoz v stanovanju in si srečen dokler ne umreš ? To pa je res izvirno.

Ni cilj. Ampak imam 31 let, v svojem življenju sem se selila 12 x. Imam dužino in sem še vedno podnajemnica. Moja največja želja je, da se enkrat že ustalimo, da si prostore kjer bivamo uredim po svojem okusu. Ne rečem, da bom tam živela do smrti. Sigurno pa se mi ne bo dalo čez 5 let že seliti in novega stanovanja spet urejati.

Najemniško stanovanje je samo najemniško stanovanje in nikoli ne bo dom. Ne moreš ga urediti tako kot bi hotel, ker jutri ti lahko najemodajalec odpove najemno pogodbo in jasno, da ne boš vlagal toliko v opremo in po svojem okusu kot bi, če bi bil lastnik saj veš, da če se boš preselil bo to v večini primerov zaradi lastne odločitve.
Nekomu dom pomeni več drugim manj. Tistim, ki je dovolj da zadovoljijo neke osnovne potrebe po bivanju je jasno, da sprejmejo to da so najemniki lažje kot tisti, ki jim dom pomeni več.
Ljudje smo različni in prav je tako.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close