Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

@dovolj je dovolj

“”Še enkrat sem preletel forum in opazil, da sta dva, ki sta argumentirala svoja mnenja, prenehala z objavo svojih mnenj. I wonder why? “”

Sva že dva, ki se to sprašujeva. 😉

Kmalu nas bo še več…. 🙂

Zanimivo, kako ti počasi odpiram oči 😉 Kmalu boš videl veliko bolj jasno sliko. hehe

LP

@dovolj je dovolj:

se ti malce šališ ali se malce šališ?

Preveč samozavesti škoduje. Tudi tebi 🙂

Žaljivo? Nespoštljivo?

Verjetno niste mislili name, temveč koga drugega?

borg is watching you

Se ne vključuje preveč, ker dejstva sam govorijo.Cene rastejo.Obseg kreditiranja, torej nakupov tudi.seveda, trg se čist, ampak nova gradnja skoraj stoji. Povpraševanje obstoja in raste.
Zaključek je jasen.

sicer pa, nekateri so lani na osnovi nekaj transakcij sklepali o padcu cen, sedaj pa cen ob bistveno več transakcijah ne priznajo. No, trg dela svoje. Kupna moč, oz.plače rastejo še naprej in to je bistvo.
Pa nehajte že enkrat sanjariti o tem, da bodo tisti z minimalci kupovali stanovanja.Tudi tisti s povperečnimi jih bodo težko.Sploh ne v Ljubljani. Kapitalizem pač.

WTF???

A zivimo v isti drzavi?

Kupna moc raste? Ob najvecjem padcu BDP-ja v evropi?

Kupna moc je zrastla za misji kurac in se to samo javnem sektorju,kjer pa bodo ob nadeljevanju krize zaceli nizati place in rezati kadrovsko odvecne parazite…

Samo WTF?????

TheMan

Ja res se nam obeta lepa prihodnost…

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v zadnjem četrtletju na letni ravni zmanjšal za 5,5 odstotka, v celotnem lanskem letu pa je upadel za 7,8 odstotka.

Padec izvoza blaga in storitev
Glavni dejavnik padca BDP-ja je bil izvoz blaga in storitev, ki se je na letni ravni zmanjšal za 3,6 odstotka, v prejšnjih dveh trimesečjih pa za 16,3 odstotka oziroma 21,5 odstotka.

Znižal se je tudi uvoz blaga, in sicer za 8,5 odstotka, saldo menjave blaga in storitev s tujino na gospodarsko rast pa je tudi v zadnjem četrtletju vplival pozitivno, v višini 3,6 odstotne točke.

Slabo stanje na trgu dela
Padec povpraševanja je najbolj prizadel predelovalne dejavnosti, gradbeništvo in trgovino, obseg dodane vrednosti pa so povečale finančno posredništvo in javne storitve. V zadnjem četrtletju leta 2009 se je stanje na trgu dela slabšalo, saj se je medletni štiriodstotni upad zaposlenosti povečeval. Zaposlenost se je zmanjševala v gradbeništvu, predelovalnih dejavnostih in nekaterih tržnih storitvenih dejavnostih. V celem letu je bila za 2,2 odstotka nižja kot leta 2008.

VIR: http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/slovenski-bdp-lani-padel-za-7-8-odstotka/224729#comments

TheMan

Jeseni 2008 sem napisala, da kupujem stanovanje, pa da bomo videli. V kraju, kjer sem ga navsezadnje kupila (in se potem več kot eno leto spraševala, ali sem prav naredila), se cene niso bistveno spremenile. Stanovanja s pretirano ceno so še vedno v ponudbi, nekaj jih je izginilo, vendar ko sem preverila gursove strani, prodana niso bila. Ponudbe tipa, kot sem iskala jaz (enosobno stanovanje), je zelo malo in kar jo je, so cene vsaj cca 20 jurjev višje. Tako da zaenkrat mi nima bit kaj žal.

Pa še izkušnja prijateljice, ki je kupila večje stanovanje v okolici LJ nekaj mesecev pred mano in je prav tako mislila, da je udarila mimo. Še celo posojilo v švicarskih frankih je vzela. Kot kaže za zdaj, po skoraj dveh letih, ni bila napaka ne eno ne drugo. Cene se niso toliko spremenile, samo normalizirale (ona je kupila novogradnjo za cca 1.500 evrov kvadratni meter, kar je za to območje ugodna cena), obrok pa se ji je zmanjšal. V tem času (v slabih dveh letih) bi za najemnino dala cirka 10.000 evrov, tako da zaenkrat se računica izide.

Eno leto je očitno čisto premalo za občutne spremembe na trgu. Bomo videli zdaj, kaj bo povzročil Vegrad s svojim prepihom. Eni napovedujejo nič več kot blago sapico, drugi vihar.

Ne Vegrad, NLB je sedaj vprasanje. Celovski dvori so itak vsi pod hipoteko, tako da bo Vegrad plesal, tako kot bo banka zvizgala. Vegrad dejansko totalno v riri in nima niti ficka likvidnega kesa vec. Zaradi tega se bo vse skupaj verjetno zavleklo, ker bankam se dejansko splaca, da so stanovanja cim drazja. Za 100.000 kredita odplacas 230.000 €, za npr. 50.000 pa bistveno manj, ne.
To je verjetno glavni problem trenutno in v bliznji prihodnosti. Potem so problem se tista t.i. imenovana stanovanja, ki bodo v 10ih letih ze v totalnem razsulu. Ne vem kateri debil se bo zakreditiral za celo zivljenje za tisto sranje. Ne govorim kar tako, kvaliteta gradnje je dejansko pod vsakim sprejemljivim nivojem, da o funkcionalnosti ne govorimo. Insajderske informacije s strani nategnjenega podizvajalca. So jim hoteli poplacat dolg v stanovanjih pa je banka rekla NO GO.

Pa se nekaj.

Kr en tam & co. in jaz ocitno ne zivimo v isti drzavi. Dohodki rastejo, cene nepremicnin v so normalne, stanovanje si lahko privosci vsak, vsak lahko privarcuje… SANJA SVINJA KUKURUZ. Veste kaj, jaz imam privilegij, da lahko preverim stanje v tujini vsakodnevno. Samo skozi okno pogledam. In vsi (VSI) moji vrstniki, ki so si kupili stanovanje z lastnim denarjem oz. krediti so si ga kupili v Italiji. Tako sta prijateljica in njen fant na visku “balona” (konec 2008) kupila v najlepsem delu it. Gorice 3-sobno stanovanje za 90.000 € (10 minut pes do centra in 10 minut pes od SLO, kjer oba delata). Res da so bloki starejsi, vedar je bilo stanovanje par let pred tem obnovljeno do zadnjega cveka. Pa se obcina je takrat nudila stimulacije za mlade druzine (folk pod 40, ki kupuje prvo nepremicnino), tako da bodo v mislim da 10 letih dobili indirektno povrnjenih 15% vrednosti nakupa (oprostitev dolocenih davkov, nepovratna sredstva za okolju prijazno prenovo). Pa jih sploh ni zanimalo, ce sta Slovenca, Uzbekistanca ali Eskima, vazno, da sta po nakupu uredila stalno prebivalisce. Pa tudi nova stanovanja so cenejsa (oz. so do pred kratkim bila) kot v Novi Gorici. Zidajo jih pa jih SLO firme. Zanimivo, ne?
Da o Trstu ne govorimo. Konec 2008 je ena nepremicninska agencija delala reklamo s sloganom “Solidno ohranjeno dvosobno stanovanje s pogledom na morje za ceno garsonjere v Fuzinah”. Zanimivo, zanimivo. V tistem obdobju je bilo dejansko 100% poslov z nadstandardnimi stanovanji (in v Italiji nadstandard dejansko pomeni nadstandard) sklenjeno s Slovenci. In mnogi so bili “kontinentalci”, beri Ljubljancani. Saj obstaja avtocesta, ne… Ce bo slo tako naprej, bo Trst dejansko spet nas (oz. pol nas, pol pa kitajski).

Kako ze gre? Blagor ubogim na duhu…

P.S.: Pa ne mi govorit, da cene v Lj in okolici ne padajo. Vsakic, ko odprem nepremicnine ali bolho, mi stevilke govorijo drugace. Seveda pa je potrebno upostevati kriterije iskalca. Ce isces novo stanovanje/hiso s pozlacenimi straniscnimi skoljkami, potem verjetno res ne.

Da podizvajalcev ne plačujejo tudi na gradbišču za stadion na Stožicah, sta potrdila direktorja podjetja Leka transport Anton Plut in Miran Srčnik. Sta pa le dva izmed tisočih podizvajalcev, ki terjajo milijone od gradbenih velikanov.

Video:Iz 24UR: Varkos pred krizo uspešno podjetje

http://24ur.com/bin/tv/?media_id=60419586

TheMan

Gospodarska kriza še najbolj kaže zobe v gradbeništvu – v zares hudih težavah sta se znašla Gradis in Vegrad, ki se nad gladino poskušata obdržati s skrajnimi ukrepi.

Vegrad delavcem dolguje plače še za leto 2009
Vegrad ima poslovne račune blokirane že več kot mesec dni, zaposlenim pa dolguje še del izplačil za lani. Vodstvo družbe se je o tem pogajalo s sindikati, a so pogajanja bila pred dvema tednoma prekinjena in od takrat stojijo na mrtvi točki. Nadzorniki velenjske družbe so sicer prejšnji teden potrdili kratkoročne ukrepe, ki jih načrtuje uprava – kadrovsko reorganizacijo, dokončanje gradnje Celovških dvorov, deblokada bančnih računov in dogovori z bankami glede kreditiranja. Prav tako nameravajo začeti graditi nove študentske domove v Ljubljani in odprodati nepotrebno premoženje
.

Delavci Gradisa zahtevajo vsaj 50 evrov za hrano
Kot omenjeno, hude težave pestijo tudi celjski Gradis, ki je od decembra v prisilni poravnavi -delavcem namreč še vedno ni izplačal januarske plače, čeprav je uprava okoli 200 delavcem to obljubila. Denarja preprosto ni, pravijo. Delavci zato že ves teden ne delajo in od vodstva družbe zahtevajo, naj jim, če nima za njihove, že sicer nizke plače, izplača vsaj 50 evrov za prehrano. Da bodo lahko jedli, torej.

Skupne terjatve Gradisa, ki zaposluje okrog 200 delavcev, znašajo 61,7 milijona evrov, prijavilo pa jih je okoli 700 upnikov.

Najhuje se godi podizvajalcem
In ker so v težavah veliki, se svet sesuva tudi malim – podizvajalcem. Ti so zaradi plačilne nediscipline in celo insolventonsti nekaterih izvajalcev obupani. Razmere na nekaterih gradbiščih so nevzdržne, javnost pa je pretresel tudi samomor podjetnika Ivana Selinška, lastnika podjetja Vargos, ki je opravljalo podizvajalska dela pri gradnji novega stožiškega nogometnega stadiona. Na Grepu, ki stadion gradi, trdijo, da so mu poplačali vse obveznosti.

Podatki Agencije za javnopravne evidence (Ajpes) namreč kažejo, da je bilo januarja v Sloveniji v gradbeništvu 1.189 podjetij, ki niso poravnala vseh dospelih obveznosti. V gradbeništvu tako deluje skoraj četrtina oziroma 22,4 odstotka vseh podjetij z dolgovi v Sloveniji. V primerjavi z januarjem lani se je število gradbenih podjetij z neporavnanimi obveznostmi povečalo za 479, v primerjavi z decembrom lani pa se je zmanjšalo za 99.

VIR: http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/kriza-razkrila-pravo-bedo-gradbenistva/225035

Ja res se obetajo boljsi casi za gradbenike…

TheMan

@krentam, @dejstvo/a, @olala in @borg!!!

Upam, da se po vseh teh srce parajočih dogodkih ne boste več oglasili na kateremkoli forumčku. Vi in vam podobnim so dnevi šteti. Ljudje vas bodo slej kot prej tudi spregledali. Nič drugega ne znate početi kot žaliti, lagati, zavajati ipd. Norčevanje iz ljudi, kar počnete, ne vodi do boljših časov in konstruktivne debate.

Sram vas bodi! dovolj je dovolj

En popravek na moj prejsnji post, ker se eni zelo radi obesajo na peto decimalko. Tisti podatki za Trst veljajo za 1. polletje 2008. Ceprav se cene od takrat cisto nic spremenile.
Kar se Gorice tice, sem pa malo udarila mimo. Subvencije so za bilokoga pod 40 let, ne samo za mlade druzine. Nudi jih pa dezelna vlada, ne obcina. Pa en fant mi je sicer vceraj zatrjeval, da tistih 15% dobis direkt v roke, ampak meni se vseeno zdi da gre za nepovratna sredstva za prenovo.

Ce ima kdo se vedno probleme z realnostjo, gre lahko na zelo poucni izlet na immobiliare.it
– kliknes VENDITA
– pod regione kliknes FRIULI VENEZIA GIULIA
– pod provincia kliknes GORIZIA ali TRIESTE
– pod comuni zopet kliknes GORIZIA ali TRIESTE
– località pustis pri miru
– pod tipologia kliknes appartamento

Potem pa gres pogledat recimo na renes.si in se samo cudis…

Se ti ne zdi, da čisto malček preveč resno jemlješ tole nedolžno forumsko razpravo, ki ne more vplivati na razplet dogodkov, ma kaj na razplet dogodkov, niti na kakega naivnega posameznika ne?

Točno sem vedela za ceno Vegradovih stanovanj, preden je bilo omenjeno kjerkoli, mogoče so jo zdaj že javno objavili, ne vem 🙂 Smešno je to, da vem iz gradbenih krogov definitivno še za cenejša stanovanje v LJ. In jih ne bodo prodali.

Kaj misli iz vsega tega bit, vsekakor se stanovanja več ne morejo pordajat za to ceno, očitno. Jaz imam nekaj svojih nepremičnin in jih prodajam po normalnih oziorma dokaj nizkih cenah, pa se ne proda. Tako, da to, da cene ne bodo padle to sploh ne more bit.

Kar se tiče tega, ko je nekdo omenil, da lahko kupiš stanovanje s povprečnimi dohodki – kje vi živite? Kako luknjo ja, ni problem – ampak kupit stanovanje, najmanj tri, štiri sobno, za družino, to je nekaj drugega. Sama sicer gradim hišo in imam recimo, da malo več kot povprečne dohodke, s samo plačo, bi se lahko za stanovanje pod nosom obrisala, na področju kjer sem izšolana pa kjer so plače (naj bi bile) celo malo nad povprečjem. Hiša bo mene prišla ceneje kot pa pride dvosobno stanovanje v LJ. Če se nebi znašla drugače, ne vem kako bi.

Obtoževanje brez osnove ne vodi nikamor, na tak način izgubiš še tisto verodostojnosti, ki je je ostalo.

800 €ur varčevanja na 10 let potem kredit za 20 let in rezultat je?

Hm, koliko ze je povprecna placa v drzavi? 900€ neto?

Ne, zadnji podatek je 957,14 €ur.

odgovor je dokaj enostaven: “30 let suženjstva (stanovanja in kreditov)”.

Še vedno nisi napisal, kako si prišel do 800 EUR/mesec privarčevanih sredstev???

Pa saj je napisa. Do 40 leta parazitiras zastonj pri starsih, potem pa lepo kupis s privrcevanim denarjem. Nobenih kreditov. Svoboda! Potem pocasi zacnes razmislat o druzini in imas otroke pri 50ih.

” Súženjstvo je družbena ureditev, v kateri je posameznik – suženj – lastnina drugega posameznika – gospodarja (v antiki sužnja sploh niso imeli za človeka). Suženjstvo je nastalo po vojaških pohodih, ko so ujetnike uporabili kot delovno silo. Suženj je imel status stvari in je bil tako brez pravic; lastnik ga je lahko ubil brez razloga.”

250 najemnina (čeprav v začetku možnost še pri starših)
150 stroški stanovanje
180 prehrana
150 avto
100 oblačila
100 zabava
100 dopust
84 nepredvideno

Draga moja, vsak ima svoj pogled na življenje. Napisal sem ti recept, kako je mogoče priti do stanovanja, lahko pa še naprej jokaš in upaš da bo priletelo z neba.

Meni je pač na zgoraj opisani način uspelo, najbolje pa je to popljuvati in reči, da ni možno.

Skupaj znese 1114€. IMHO se da precej skrciti tiste cifre pri obleki, zabavi in dopustu? 250€ najemnine v Lj? Kaj studentski apartma to? Saj vem (lastne izkusnje – lahko se bistveno manj), da obstajajo luknje za to ceno, ampak pri 30+ bi si clovek poleg postelje zelel tudi lastno kopalnico, moznost obiskov, in moznost kuhanja. Wow, kaksne luksuzne zahteve.

In kaj si pravzaprav hotel povedati? Da imas 2000€ place?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close