cene stanovanj čez kako leto
Vsekakor mislim, da v državi v kateri živimo je to optimum – ko pa bo javna uprava zaposlovala pol manj ljudi, pa bo narejen prvi korak k boljšemu stanju…
Če ti tukaj ni všeč, pojdi tja kjer je boljše…[/quote]
Ne vem, če je to optimum… 😉 Je še veliko prostora za izboljšave. 🙂 Se pa absolutno strinjam, da je javna uprava prevelika.
Drugače pa sem fleksibilna in če razmere ne bodo boljše, je dejansko velika verjetnost, da odidem ven.
Ljudje so razvajeni. Študirajo do 25 leta, potem bi pa kar v dveh letih imeli radi 4 sobno stanovanje v centru Ljubljane ali pa hišo na obrobju. Brez dela, brez varčevanja, potovanja in dober avto seveda vključeni.
Tako ne gre, dragi moji. Bio treba pljunit v roke in malo manj gledat, kaj imajo sosedje. Stanovanje se lahko privarčuje, tudi v Ljubljani. Manjše celo brez kredita. Če je uspelo meni, lahko še komu drugemu. Samo varčevati je treba in se odpovedati luksuzu za nekaj časa.
Ampak ne: za vse so krivi drugi, kajne?
Če ti želiš svoje delo in življenje usmeriti samo v varčevanje in kredit za nepremičnino, me nič ne moti. Moti me samo, da bi morala sama zaradi razmerja dohodek/cena storiti isto. In kaj je sploh “luksuz”? “Odvečnega” denarja ne rabiš samo za hrano, obleko, potovanja, kot praviš, in magari tudi za samoplačniško zdravljenje, če želiš še živ kdaj priti na vrsto (čeprav že plačuješ zavarovanje), temveč je treba v tisto nepremičnino tudi vlagati sredstva, da ti popolnoma ne propade, vrhu vsega bo pa v teh razmerah vrednost s časom še padla. Poleg tega je treba računati še na kakšne druge izdatke, ki se znatno povečajo recimo v primeru, če imaš družino. In predvsem v tem primeru za dostojno življenje eno “manjše stanovanje” pač ne zadostuje. Sama namreč vidim standard države tudi v kakovosti bivanja.
@a.,mene tudi ne moti, če ti storiš z denarjem kar ti je volja. Moti me, da pišeš neumnosti po forumu, da se do nepremičnine ne da. Seveda se da, tudi v Ljubljani in brez 10+ letnih kreditov. V dveh, pa sploh kupiš lahko marsikaj.
Če pa hočeš 4 otroke in hišo z 200m2 + površine, bo pa treba ‘malce’ iz Ljubljane ali pa se skeširat. Druge možnosti ne vidim.
Ne moreš kar počez praviti, da se da – ljudje imamo namreč različne prihodke (!).
Se mi pa zdi neumno se skeširati za eno luknjo. Osebno poznam primer iz glavnega mesta ene zvezne države v ZDA, kjer so (še pred recesijo) kupili konkretno hišo s konkretno zemlje okoli v lepi zeleni soseki za vsega 200000 USD. In kakšno hišo lahko dobiš v Ljubljani za to ceno? Pa ne sedaj nakladati o kvaliteti gradnje. Tudi če bi dodal še 100000 USD, torej 50 % cene, bi bila cena še vedno nižja od večine hiš v Ljubljani (pa ne samo v Ljubljani, tudi v okolici najdeš take cene!). Da ne omenim, da so dohodki/kupna moč pač veliko večji kot pri nas. Zato se mi zdi zelo neumestno govoriti, kako lahko je v Sloveniji priti do nepremičnine, ko vidiš, da je drugje povsem drugačna pesem. Sicer pa ni treba primerjati ZDA, lahko se pogleda že v Avstrijo.
Ne moreš gledat samo prihodke in ceno nepremičnin. Meni se zdi kvaliteta bivanja v SLO precej višja kot npr. v ZDA.
– usedem se v avto in sem v eni uri ali na morju ali na Krvavcu smučam ali na Rogli tečem na smučkah
-študira lahko vsak
-zdravstveno zavarovanje je na solidnem nivoju
-socialno varnost je visoko
-ponoči se lahko brez skrbi sprehajam po mestu
…..
To je cena ki jo plačujemo vsi davkoplačevalci za to kar imamo.
Vsak pa ima danes možnost da gre živet drugam kjer so nepremičnine cenejše.
Krentam in dejstva. Kako zelo si želim, da bi se lahko strinjala z vama. Ampak se na podlagi svojih izkušenj žal ne morem. Hudimana, saj ne poznam NIKOGAR, ampak res nikogar, ki bi si pri 30+ lahko SAM, brez pomoči staršev & co, kupil dostojno stanovanje. Ja, in govorim o Ljubljani. Tudi sama tega doslej nisem zmogla, pa se nikakor nimam za nesposobno.
Kar se tiče ceglarjev je pa zanimivo, da je to v SLO pač zelo velik krog ljudi.
Tudi današnja mladina bo v trenutku ko bo kupila stanovanje (ne glede po kateri ceni 1000eur/ ali 3000eur/m2) postala tako imenovani ceglar.
Ker nikomur ni v interesu da je njegovo imetje- nepremičnina zmeraj manj vredna. Torej nas je večina za to da grejo cene gor.
Za krepak padec cen nepremičnin pa bi bilo treba spremeniti pravila hipoteke. To pomeni da če imaš hipotekarno posojilo in če pade vrednost nepremičnine pod vrednost hipoteke se enostavno izseliš in banki daš ključe. Tako je npr. v ZDA. Brez nadaljnih obveznosti.
Pri nas pa seveda banka tega rizika ne prevzame ampak moraš vrnit kar si si sposodil ne glede na to a cena nepremičnine pade.
Si že kdaj bil/bila v ZDA? Sama sem bila in nimam takih slabih izkušenj. Tako sem hodila sama tudi ob enajstih, polnoči zvečer po mestu. V eni uri si z letalom lahko precej daleč v drugi zvezni državi s prelepimi, dobro urejenimi parki. Lahko izbiraš (!) zavarovalnico oziroma če boš sploh zavarovan. Ker obstajajo v ZDA pač tudi ljudje, ki se gredo tak riziko brez zavarovanja, statistika pač pokaže to, kar se pri nas na veliko trobi o ZDA v javnih občilih. Poleg tega lahko vsaj dobiš zdravstveno oskrbo na zelo visokem nivoju, pri nas pa (obvezno!) plačuješ zavarovanje, na koncu se moraš pa (da ne bi prej podlegel…) še vseeno iti samoplačništvo. Da ne omenim, da določenih storitev pri nas ni ali pa so pač slabše (kar poglej recimo tisti primer dečka, ki so mu pri nas hoteli narediti amputacijo, v Nemčiji pa so uspeli z zdravljenjem…). Da pa lahko študira vsak, tudi ni nujno “dobro.” Tako se zmanjšuje kvaliteta študija (in študentov), poleg tega pa se mnogo “študentom” fučka za študij, ker itak nimajo nobenih obveznosti, če ne doštudirajo ali vlečejo študij v nedogled. Če pa boš za študij plačeval, se boš potrudil in tudi upravičeno zahteval kvaliteto študija. In v ZDA dajejo tudi posojila za študij, ki jih potem po končanem izobraževanju odplačaš. Sicer moram reči, da bi bila sama za eno srednjo pot, kjer država v sorazmerju z uspehom povrne stroške izobraževanja na univerzi. Sicer pa tudi v ZDA obstajajo štipendije, ki jih dajejo med drugim tudi univerze same. Poleg tega obstajajo tudi (kolikor vem, zastonj) državni kolidži, ki so načeloma na nekoliko nižjem nivoju, vendar neko izobrazbo vseeno lahko pridobiš. Da živiš v socialni državi, je sicer dobro, vendar pa me jezi, če se moram iti neko prisiljeno solidarnost in od svojih dohodkov recimo dajati ljudem, ki so konec koncev celo premožnejši od mene (ali potvorba podatkov ali pa recimo lastništvo nepremičnine, ki je lahko vredna toliko, kot bom jaz zaslužila v celem življenju).
@a.: če ti kaj ne ustreza, se pač preseli drugam. Nihče ti ne brani.
Če nimaš dovolj velike plače, povečaj prihodke kako drugače. Ali pa ne sanjaj o stanovanju. Govoriš, kot bi vsak moral imeti svojo nepremičnino. Pa svojega Mercedesa S tudi (to željo dodajam jaz).
Malo se skuliraj, pa bo. Sicer pa po TheMan-ovih napovedih bo sedaj vse napol zastonj. Tudi ti si boš lahko kupila svoje dostojno stanovanje.
Ime tedna (sramota desetletja) : http://24ur.com/bin/tv/?media_id=60416549
Priporocam ogled: prispevek o Hildi Tovšak(vegrad)
TheMan
Sam že ves čas klatiš neumnosti na forumu. Mislim, da nisi preveč vesel, da sem napisal, da si neumen. Vzdrži se takega pisanja. Zato se je The Man odločil, da ne bo odnehal s provokacijami. Še dejstva, ki jih objavlja, tebi in podobnim niso dovolj.
Bi te prosil, da stopiš malce na ulico in se razgledaš, kako stvari stojijo in ne gledaj samo skozi Okna (Windows) v Svet.
Tudi tebi ni marsikaj jasno, a ne?
Kot prvo, nisem slovenček, sem »sa juga«, tudi če si uporabil frazo slovenček kot sinonim za »faušarijo«. Kot drugo, sem visokoizobražen z nadpovprečnim prihodkom (dva jurja bruto). Kot tretje, sem (so)lastnik stanovanja in v njem tudi živimo. Stanovanje sva s sopotnico že lep čas nazaj kupila. Toliko o tvojih dejstvih “dejstvo”.
Ves čas pa spremljam, kaj se dogaja na nepremičninskem trgu in mi je venomer šlo na bruhanje. Tudi danes mi gre še vedno na bruhanje. Kakšnih podlih zvijač se gredo določeni krogi (banke, državniki, gradbinci, nepremičninarji ipd.), je zelo zastrašujoče za našo družbo.
Še to. Imava prijatelje, ki so tudi izobraženi z nadpovprečnimi prihodki, pa se še nočejo odločiti za nakup stanovanja, ker so raje najemniki, kot da bi kupili predrage nepremičnine. Zato sem tudi napisal, da ljudje nočejo postati sužnji štirih sten in zato se mi poraja vprašanje, kako razmišljajo šele tisti, ki nimajo toliko sreče in takih prihodkov. Kam gre naše gospodarstvo, se pa ne bom spuščal. Skratka, slika ni rožnata.
Podpiram The Man-a. Good, Better, The Man
in
podpiram malega človeka.
hehe,
dovolj je dovolj
No vidiš, to kar sem napisal, si mi s svojim primerom potrdil. Me veseli, da se strinjaš z mano, čeprav mogoče nerad.
[/quote]
Se opravičujem za nesporazum. Stanovanje sva kupila s pomočjo staršev. 🙂 Če tega privilegija ne bi imela, bi bila še danes najemnika.
Ti in krentam (če nista slučajno ista oseba) pa s svojimi žaljivkami in “baba rekla, baba kazala” dejstvi ne bosta ustvarila pozitivnega mnenja glede nepremičninskega trga, temveč ravno obratno.
dovolj je dovolj
No ja, sta pač v življenju raje zapravljala kot pa da bi kaj naredila, nekaterim pač starši vse dajo, čeprav to ni skladno z mojo filozofijo. Dejstvo je, da si je s povprečnimi plačami možno kupiti nepremičnino (tudi v Lj) ob normalnem življenju.
Pazi : ne govorim, da so nepremičnine predrage ali prepoceni, samo da so dosegljive za povprečnega zaposlenega prebivalca.
stara pesem.
Nekateri pač raje zapravljajo za bedarije in druge prepričujejo, kako je vse predrago in se ne splača kupovati. Če pa kaj starši dajo, potem pa ni več predrago in gredo takoj v nakup nepremičnine. Veliko jih je v realnem življenju in glej glej glej, tudi na spletu jih ne manjka.
Če pa napišeš kaj, kar nekomu ni po nosu, takoj pišeš pa neumnosti. Tudi OK. Pa čisto off topic: dva jurja bruto res ni neka hudo nadpovprečna plača. Za hudo sploh in oh izobraženega in sposobnega pa sploh ne.
Prav tak odziv sem pričakoval. Me nista razočarala.
Prosim, da razložiš pomen besede “bedarija” preden jo uporabiš (upam, da s to besedo ne misliš na izlete v naravo, potovanja ipd.) Seveda ni predrago, če ti starši prispevajo:). Sam stanovanja sigurno ne bi mogel kupiti. Koliko pa je takih srečnežev, na žalost vedno manj. Jih ni toliko, kot si jih ti predstavljaš in jih hočeš prikazati.
Predvsem me moti tvoj (beri od krentam, dejstvo, olala,…) način izražanja. Žaljivo, nespoštljivo in za vas bi se lahko reklo, da je vaša inteligenca na nivoju 5-letnika, naduteža ipd. (besede, ki ste jih sami pisali).
Poleg tega iz vsake stvari (muhe) narediš slona. Nikoli in nikjer nisem zapisal, da imam hudo nadpovprečno plačo. Moja plača je nad povprečno (zaradi krize, se je v našem podjetju tudi znižala – pa ni bilo potrebe, le izgovor), zato sem tudi napisal, da je nadpovprečna. Tudi nikoli in nikjer nisem napisal, da sem hudo sploh in oh sposoben. Sam bom uporabil besede z neke podelitve: Zgrožen sem nad danšnjimi vrednotami, kot so prevare in laži. Zato nisem sposoben in nikoli ne bom uspel, saj ne znam krasti, ne lagati.
Prosim te, če mi razložiš, kaj pomeni izraz povprečno zaposlen prebivalec, ki meni ni znan?
Če mi pa lahko utemeljiš, kako so nepremičnine dosegljive za povprečnega zaposlenega prebivalca 🙂 (brez pomoči sosrodnikov ali države), te bom pustil pri miru. Hvala.
Nisi mi pojasnil izraza povprečno zaposlen prebivalec. Verjetno zato, ker ne obstaja, a ne?
Najprej govoriš o povprečnem zaposlenem prebivalcu, kar za mene pomeni EDNINA, sedaj pa omenjaš PAR.
Te bom vprašal, koliko lahko ta par privarčuje na mesec? Me prav zanima, kakšne prihodke boš upošteval, sploh pa, kaj se bo pojavilo na odhodkovni strani.
Iz tega se bo dalo sklepati, kaj je zate normalno. Nikjer tega nisi pojasnil. Pišete, da ljudje zapravljajo za bedarije, pa jih ne pojasnite. Pišete o normalnem, pa tega ne pojasnite. Same prazne floskule.
Prej sem že napisal in pozval, da utemeljite svoja pisanja. Zopet vas pozivam, utemeljite, pa dam mir. Hvala.
@dovolj je dovolj :
nič boljši nisi od mene, pa čeprav se sedaj delaš reveža, napadenega. Predvidevaš, neosnovano. Stanovanja mi niso kupili starši, ampak sem ga privarčeval in kupil sam. Zato pa lahko rečem, da se da.
Kar se tiče žaljenja in nadutosti: preberi še 1x moje prispevke in tvoje. Kateri so bolj žaljivi, kaj misliš?
Bedarije hočeš? No, par bedarij: potovanja (ker si jih ravno omenil), novi avtomobili, “gadgets”.
Citiram, kar si napisal:
“”Kot drugo, sem visokoizobražen z nadpovprečnim prihodkom (dva jurja bruto). “”
“”Še to. Imava prijatelje, ki so tudi izobraženi z nadpovprečnimi prihodki, pa se še nočejo odločiti za nakup stanovanja, ker so raje najemniki, kot da bi kupili predrage nepremičnine. “”
Na to je letelo moje pisanje o “dveh jurjih bruto”. Upam, da si s pojasnili zadovoljen.
Tukaj govoriš o ednini in ne paru. Pa vseeno, naj ti bo.
Se mi je kar zdelo. Od tebe sem pričakoval točno to, le golo številko, brez utemeljitve. Sedaj pa pojdi in poglej, kolikšen je prag revščine, kolikšno minimalno neto plačo so si delavci izborili, ki bi naj odražala košarico dobrin za preživetje, zgolj za preživetje. Ali je to zate normalno? Očitno.
Ko sem te ponovno povprašal, kaj pomeni ta tvoj izraz povprečno zaposlen prebivalec, mi odgovoriš slednje:
Pa še kako je pomemebna, saj pojasnjuje tvoj nivo komuniciranja (brez osnov, brez znanja, samo neko klobasanje ipd.) in žaljenja. Si pozabil??? Naj te spomnim, kaj si zame napisal, ko sem se prvič oglasil na forumu:
Nisem ne revež, niti se ne počutim napadenega.Ob enem praviš, da sem isti kot ti, in da predvidevam neosnovano. Torej zase praviš, da neosnovano pišeš in zgolj predvidevaš. Zase pa jaz tega ne trdim in tudi ne bom. Ti pa piši zame kar hočeš, samo v isti koš me ne dajaj.
Bravo ti, vsaka ti čast. Tega je le malo ljudi zmožnih. Resno mislim. Vendar si se moral hudo odrekati in hkrati zelo trpeti, ko si varčeval. Zato pa pravim, da ljudje nočemo biti sužnji štirih sten, kreditov ipd. Sploh je moralo biti hudo, ker nočeš priznati, da je nepremičninski balon še vedno prenapihnjen. Upam in želim le, da nisi kupoval na vrhu ledene gore z namenom preprodaje in zaslužka? Ne razume te pa, zakaj si toliko želiš, da bi ljudje postali sužnji lastnega stanovanja? Ali jim ne privoščiš boljšega?
Sem prebral. Menim, da se te je prijelo, kar sem napisal. Ni lepo brati takih stvari o sebi, a ne? Zato sem to tudi napisal. Upam, da od sedaj naprej ne boš več toliko žaljiv do ljudi, ko podajo svoje mnenje. Argumentiraj svoje mnenje in ne žali ter ne mlati praznih floskul. Škoda, da ti ni že nekdo prej tega napisal.
Jaz menim, da potovanja niso bedarije. Tebe je razumeti, da se naj človek enostavno zapre v stanovanje za čas dopusta in gleda v steno. Res pa je, da ni potrebno leteti v bussiness class-u, uporabljati taxi službo, najemati najbolj drage sobe itd. Se pa strinjam, da je bedarija zapravljanje za nove avtomobile in za razne aparate, ki jih ne potrebujemo, sploh pa dragih (z zelo uveljavljeno blagovno znamko). Dodal pa bi še: kupovanje obutev in oblačil blagovnih znamk, prehranjevanje v restavracijah, pijančevanje v barih, prevoz na delo z lastnim vozilom, če obstaja javni prevoz itd.
Tudi sam sem ti odgovoril glede tega in za te …, ki si jih izrekel, nisem zahteval pojasnila, saj ni potreben.
Še enkrat sem preletel forum in opazil, da sta dva, ki sta argumentirala svoja mnenja, prenehala z objavo svojih mnenj. I wonder why?
Forum je zaprt za komentiranje.