cene stanovanj čez kako leto
Ja resnica je ponavadi nekje na sredi, nekateri trdijo da cene ne bodo padle, drugi govorijo o padcih nad 50%. Če pogledam primer kolegice, ki je konec 2007 kupila 22 let staro stanovanje v Črnučah po 2800€/m2, tam pa se trenutno prodajajo (oglašujejo) ta stanovanja po cca 2000€/m2, tukaj že lahko govorimo o najmanj 30% padcu.
V tem primeru smo potem bliže ceni iz leta 2001 (če s 100% nižjo ceno misliš 50% nižje cene-odstotki nekaterim res ne grejo:)), kot pa tisti iz leta 2007… da inflacije niti ne omenjam!
Poročilo GURS za 2. četrtletje 2009: Na slovenskem trgu so realizirane pogodbene cene na m2 netto uporabne površine za rabljena stanovanja v 2. kvartalu 2009 padle v povprečju za 2%, v letošnjem letu že za 7%, v primerjavi z 2. kvartalom preteklega leta pa za 13%. V Ljubljani so v primerjavi s prejšnjim kvartalom padle za 5%, letos že za 10% in v zadnjih 12 mesecih kar za 16%. V Mariboru so ostale v 2. četrtletju praktično nespremenjene (+1%), od začetka leta so padle za 6%, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 9%. Zelo podobno je bilo tudi gibanje cen v Celju.
Vse lepo po napovedih.
Se strinjam, padanje cen se umirja ter pričakujem porast cen do konca leta.[/quote]
Na podlagi katerih kazalnikov?
Sicer pa odvisno od kraja. Za vzhodno Slo mislim, da se bodo cene stabilizirale na današnjih nivojih, Ljubljana z okolico pa bo šla še kakih 10% dol, nato se bodo cene stabilizirale. Kake bistvene rasti pa v naslednjih nekaj letih ne bo.
Nariši si graf, pa boš videl kam pes taco moli…[/quote]
Se ne strinjam. Nepremičnisski trgi, vsaj tako napihnjeni kot je Ljubljanski, se ne obnašajo tako. Sploh če upoštevaš, da ob že neprodanih novih stanovanjih v naslednjih mesecih prihaja še cca 2.000 novih stanovanj na trg. Kdo ima prav bova pa videla februarja 2010, ko bo objavljeno poročilo za II. polletje 2009.
Ceglarji se vedno upajo na bozjo intervencijo…
Tudi Križanič in njegovi prebliski o jamstveni shemi ne bodo rešili Ljubljanskega trga…
Vse po napovedih,se vidimo na 2000€ na m2,potem pa se malenkost manj.
Vem da upanje umira zadnje ,vendar ceglarjem zaradi njihovega odnosa do denarja,dela,marz in zabitosti privoscim propad in potem lepo na zavod za zaposlovanje…
Ze tako ste se na racun naivnih kupcev debelili cca. 10let in niste navajeni resnega dela,tako da tudi ko boste na zavodu za zaposlovanje,bo za vas isto.
Me zanima koliko nepremicninskih agencij bo prezivelo do novega leta?
In koliko investitorjev bo jokalo po tv-ju ,ko bodo banke proti koncu leta delale bilance in bodo prisiljene zaplenit vse te silne hipoteke…
Cas bo pokazal svoje,tokrat dela v korist kupcev!
THEMAN
V tej debati ostajam samo kot protiutez vam zabitim ceglarjem!
Sigurno te pece ker sem imel zopet prav,kot vsakic do sedaj.
Le mirno olala,nismo niti na polovici korekcije cen.
Cas dela v prid kupcev in pa delovnih,varčnih ljudi.
Vse se bo postavilo na svoje mesto,samo ti olala bos se vedno imel neargumentirane komentarje in pa provokacije.
Mi gre kar na smeh ker vidim kako te stiska v zelodcu za svoje preplacane cegle.
THEMAN
To imas prav,nikjer nisi napisal niti ene pametne stvari.
Mlatis prazno slamo,provociras,jes drek…
Ampak dosti o tebi.
http://24ur.com/novice/gospodarstvo/zupan-svetuje-ne-kupujte-stanovanj-do-konca-leta.html
Hm…
Kljub vsem trudu nasih nepremicninarjev,investitorjev,ceglarjev…
Ali so ljudje res spoznali da jih strizejo kot ovce…
Se dalec je dno…
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/rabljena-stanovanja-se-cenejsa/210868
malo morgen. zabeleženih je 20% transakcij izpred 2 let. in na tej osnovi sklepat o cenah je neprofesionalno. in gurs je to tudi povedal, samo polpismeni bralc tega ne bodo nikoli razumeli
Mimogrede-cene se pa počasi že dvigujejo.
Pri novih, ki so grajeni po aktualnih tržnih pogjih, pa itak ni sprememb
Pa ne mi zdej spet semedelske ven vlečt..
A se ti hecaš, da se cene dvigujejo?
Torej podatki gursa so neprofesionalni in naj raje verjamemo pavšalni oceni anonimne osebe na forumu, ki še vedno živi v iluziji pričakovanj o nevzdržni rasti nepremičnin.
Sam kupujem stanovanje v okolici Ljubljane. S to sago sem začel pred enim letom, ko sem se že skoraj odločil za 85m2 stanovanje za 200k€, trenutno se to stanovanje še vedno prodaja in sicer za 150k€ (oglaševana cena), pa se ga ne upam kupiti, ker vidim da je ponudbe po taki ceni iz dneva v dan več in sem siguren, da bo stanovanje čez pol leta vredno še par 10k€ manj.
Torej ponudbe je vse več, kupna moč se znižuje, pribitki za kredite pa so 3x večji, kot pred krizo. OK bom raje hitro kupil, da ne zamudim dna:)
Od cene, ki jo ima v evidencah gurs, se plača davek.
Kako radi pa na sončni strani alp plačujemo davke, je pa tudi znano.
Torej – podatki gursa so po vsej verjetnosti še bolj mimo, kot oglaševane cene – le da v drugo smer.
Verjamem edinole podatkom, kjer za ceno izvem iz prve roke. Takih pa skoraj ni, ker trg bolj ali manj stoji. No, vem za en primerek – 55 m2 v BS3 je šlo za 150.000€. In ti bi za ta denar 85 kvadratov?
Hahaha.
Ne jaz bi rad 80m2 za 130k, sicer ne v LJ ampak nekje v okolici.
Če je nekdo v BS3 pred kratkim kupil stanovanje za 150k€, verjetno ni med najbolj inteligentnimi, da ne rečem še kaj hujšega. Upam da je zraven dobil vsaj parkirno mesto.
Kolega je v Šiški kupil popolnoma prenovljeno stanovanje (75m2) z vso opremo za 155k€.
In ponudbe kot tale http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?detail=5302265 me nekako spodbujajo na nadaljnje čakanje:)
Zacetek konca…
http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14;nep=1;posr=1;detail=5302265
Le kje je dno…
Cas bo pokazal svoje…
TheMan
Forum je zaprt za komentiranje.