Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

Ne vidim povezave med kupovanjem stanovanja in pomanjkanjem spodnjih hlač. Če me lahko razsvetliš.
Vsekakor, če te bo tako podrobno zanimalo, ti pa lahko čez eno leto poročam tudi o svojih spodnjih hlačkah. 🙂

Tudi sama kupujem stanovanje. V vseh člankih piše, kako so se cene ustavile oz tudi znižale. Ampak mojemu tipu stanovanja (ki jih ogledujem in nameravam kupiti) je v zadnjem letu letu cena zrastla za 10.,15.000E. Da se razumemo-isto območje, isti tip stanovanj enake kvadrature, isto leto zgrajena. Mi je že žal, da nisem kupila prvega.

Smešno je to da ima stanovanja velika večina ljudi in ker so stanovanja “draga” naj bi bila večina ljudi (se prav okol 90%) zelo bogata. Pravzaprav živimo v eni najbogatejših držav na svetu. Res si ne znam razložiti od kje medijem in ostalim razne novvice, da gre slovencem slabo in da je revščina povsod. To je popoln nesmisel. Ne moreš bit reven pa imet stanovanje. Pozdrav vsem sobogatašem.

Hornby, to da ima vsak stanovanje se imajo nekateri zahvaliti starim časom, ko so za male pare prišli do njega.

Kdor danes kupi stanovanje s svojim denarjem, ni lačen 🙂

Po tvojem si veliko laže reven in plačuješ najemnino?

Kdo pravi da si lažje reven ? Jaz pravim ravno obratno. Da smo slovenci bogati in se ljudje neupravičeno pritožujejo.

točno tako. Slovenci smo bogati. Pa ne samo v pridobljenem premoženjju, tudi plače so se močno dviguje.
Resda nekateri ne, ampak teh je zelo,se jih pa bolj sliši, to pa res (pa to ne mislim tistih sester, ki imajo z dodatki 2000+ plače, enako policisti ali učitelji, in zdravniki s 5000+, zrven pa stokajo..)
In velika večina tisth, ki kupujejo stanovanj, imajo v v ožji ali širši družini preko glave dovolj nepremičnin, v katerih bi lahko živeli.

Rada bi vidla med.sestro pa policista s 2000+ plače….z dodatki!!

Pa tud zrdavniki nimajo 5000…mogoče direktor KC…

so so, brez skrbi.vem.iz plačilnih list.
si se že kdaj vprašala, zakaj dosledno govorijo o osnovnih plačah? in zakaj na TV vedno pokazejo, če že, začetek plačilne liste, ne pa konec?

Pričakuje se (vendar noben noče na glas priznat):

1) rahlo znižanje energetsko potratnih, neobnovljenih starih stanovanj
2) večjo fleksibilnost prodajalcev, glede na pogoje plačila
3) da bo sem ter tja trg s cenami zanihal, vendar bo v tistem trenutku potrebno biti hiter in imeti gotovino pri sebi,
4) da v centrih mest cene ne bodo padle, četut so stara stanovanja, ker je pač odlična lokacija 35-65% cene.

Sicer pluvam v lastno skledo, ampak mislim, da bo največja “kriza” za prodajalce (starih nepremičnin in mogoče tudi katere nove) v obdobju jun-nov 2009.

Prej in pol pa bodo edine cene, ki se bodo popravljale tiste od starih stanovanj z ZANIČ lokacijo….

Kdor misli, da cene stanovanj v Ljubljani rastejo bo svojo zmoto uvidel, ko bo primerjal statistične podatke o povprečni prodajni ceni m2 stanovanja v Ljubljana, ki jih bo objavila Davčna uprava (ko bo dobila dovoljenje) in pridobiva iz kupoprodajnih pogodb, ki so jih prodajalci stanovanj predložili zaradi plačila davka na promet nepremičnin.

Ti podatki se že nekaj časa vestno objavljajo. Z nekajmesečno zamudo sicer, ampak se.

Tokrat pa v Financah pišejo, da so se cene stanovanj zvišale v prvem polletju letos:

Cene stanovanj so v prvem polletju v primerjavi z istim obdobjem lani zrasle za povprečno deset odstotkov, padec so doživele samo v Celju, v poročilu o slovenskem trgu nepremičnin za prvo polletje letošnjega leta ugotavlja Geodetska uprava RS.

V Ljubljani je tako cena v drugem letošnjem četrtletju v povprečju dosegla 2.821 evrov za kvadratni meter (sedemodstotna rast). V Kopru je bila povprečna cena 2.753 evrov (+10 odstotkov), na območju Nove Gorice 2.128 evrov (+11 odstotkov), v Kranju 1.931 evrov (+devet odstotkov), v Novem mestu 1.701 (+pet odstotkov) in v Mariboru 1.379 evrov (+šest odstotkov).

Izmed vseh mest je bilo le v Celju zaznati padec povprečnih cen stanovanj, in sicer za pet odstotkov, na 1.379 evrov za kvadratni meter. S 1.071 evri za kvadratni meter je tradicionalno še vedno najcenejša Murska Sobota, kjer je bilo kljub temu zaznati šestodstotno rast. Povprečna cena stanovanj v letošnjem prvem polletju je bila 1.850 evrov za kvadratni meter, kar je deset odstotkov več kot v zadnjem lanskem četrtletju.

no, pa da zdaj slišimo!!

copy/paste s foruma financ

Kdor je malo bolj podrobno prebral to polletno poročilo:
http://www.gu.gov.si/f…81001.pdf

je lahko z grozo ugotovil, da tudi pisci tega poročila ne znajo pravilno interpretirati dobljenih podatkov. Še vedno vztrajajo pri trditvah, da je slovenski trg nekaj posebnega in podobnih cvetkah.

Če se osredotočim samo na stanovanja. V prvi polovici leta je bilo prodanih cca. 2.500 stanovanj, kar je izredno malo, saj je v to številko všteta ne samo prodaja novih, ampak tudi starih stanovanj. Če si sedaj dovolim narediti projekcijo za leto 2008, bo v tem letu prodanih okoli 5.000 stanovanj (tako novih kot starih).

V letu 2007, ko je bila gradnja stanovanj na vrhuncu je bilo zgrajenih več kot 8.000 novih stanovanj. Tudi letos kaže, da bo ta številka dokaj visoka – krepko več kot 5.000 stanovanj. Po izdaji gradbenih dovoljenj pa kaže, da bo tako tudi v prvi polovici leta 2009. Npr. samo v Kranju bo naslednje leto zgrajenih okoli 500 novih stanovanj. To pomeni, da bo samo novogradenj več kot pa bo prodanih vseh stanovanj. Kar pomeni, da bo ostalo nekaj tisoč stanovanj neprodanih.

Zaradi finančne krize na tujih trgih se posojila dražijo tudi v Sloveniji, saj domače banke ne dobijo več denarja pod tako ugodnimi pogoji, kot so ga dobila še pred enim letom. To pomeni, da zvišujejo obrestne mere za posojila tako domačemu prebivalstvu, ki želi kupiti nepremičnino, kot tudi gospodarskim družbam, ki te nepremičnine gradijo s posojili. Tako da se tu postavlja vprašanje koliko podjetij si bo lahko privoščilo, da odplačujejo draga posojila, pri tem pa nepremičnin ne prodajo.

Pa se pozabavajmo še malo z demografskimi in drugimi statistikami, ki lahko razkrijejo kakšno bo v bodoče povpraševanje po novih stanovanjih.

Povprečna plača je junija 2008 znašala 1.364 EUR (bruto) oz. 883 EUR (neto). Več kot 2/3 prebivalstva prejema plačo, ki je nižja od povprečne. Življenjski stroški za osnovne potrebščine se višajo – hrana, obleka, elektrika, komunala, voda. Dražijo pa se tudi storitve itd. To pomeni, da se kupna moč prebivalstva za nakup stanovanj ne povečuje, ampak se celo zmanjšuje, saj ljudje ne morejo več nameniti toliko denarja zgolj za odplačevanje kreditov za nakup stanovanja. V zadnjem letu je upadel tudi tečaj na ljubljanski in svetovnih borzah, kar pomeni, da ljudje ne morejo tega manjka nadoknaditi s prodajo delnic.

V popisu leta 2002 je imela Slovenija 777.772 stanovanj. Število gospodinjstev je bila v tem istem letu 684.847. Leta 2007 je bilo v Sloveniji že 820.000 stanovanj. Število prebivalcev leta 2002: 1.995.718. Število prebivalcev leta 2006: 2.008.516.
Se pravi, da je Sloveniji že sedaj več stanovanj kot pa je gospodinjstev. Je sicer potrebno upoštevati, da vsa stanovanja niso zgrajena na območjih, kjer ljudje želijo živeti, številna pa tudi ne ustrezajo sedanjim standardom življenja. Po drugi strani pa se je sedaj razmahnila stanovanjska gradnja v mestnih središčih kot so Ljubljana, Maribor, Koper, Kranj itd. To pomeni, da se bo tudi povpraševanje po stanovanjih v teh središih počasi umirilo. Na to bo še dodatno vplivalo dejstvo, da so bile letos uvedene vinjete, ki so pocenile prevozne in časovne stroške tistim, ki živijo ob avtocestah v bližini Ljubljane. To bo nepremičnine v tistih krajih naredilo bolj privlačne, zato je tam še nekaj prostora za rast.

To so po mojem razlogi, ki kažejo na to, da je optimizem nekaterih, ki ne vidijo meje pri rasti cen nepremičnin, nerealen. Cene nepremičnin se bodo zato v prihodnjem letu znižale. Zvišale se bodo morda na kakšnih res izjemnih lokacijah.

PS. Ravno se dogovarjam za ogled stanovanja v Ljubljani, znotraj obvoznice (solidna lokacija, torej ne Polje, Fužine, Štep. naselje…) l. 1973, 47 m2 za 106.000 EUR. Z nepremičninarjem sva si bila enotna, da je cena še kar normalna. Toliko je res vredno.

Nakljucni bralec: vidim, da se na te stvari razumes.

Jaz bi rada postavila samo eno vprasanje. Ali realno mislis, da bodo ljudje (privatniki) sploh prodali stanovanja ali se bo stopnja prodaje popolnoma ustavila? Glede na to, da se bodo cene ”baje” znizale…kdo bo potem sploh kaj prodal?

Ali ne bodo ljudje stanovanja raje oddajali? Na tak nacin bodo imeli vsaj mesecni profit…tistemu, ki ni nuja prodat. Zakaj bi stanovanje prodal, ce od tega nima nicesar?

Pa se eno vprasanje. Kaj pa menis glede zazidljivih parcel? Se ti ne zdi cena hudo hudo prenavita? Ali se bo tudi cena zazidljiv parcel znizala? DA ali ne?

Mislim, da sem to stanovanje videla v oglasih. Je v prvotnem stanju, in bi bilo treba zamenjat vse od a do ž, ne vem pa, kakšen je sicer blok.

, stvari niso nikoli take kot jih nekateri skušajo pokazati. Vedno lahko izpostaviš neko stvar, kak pomemben detajl pa “pozabiš”.

Na splošno je na forumih veliko “onesnaževalcev”, ki skušajo druge prepričat, da bo sodni dan in bodo izgubili vse samo zato, ker so kupili nepremičnino. To je običajno folk, ki si ne more privoščit stanovanja. Menda je to čist predrago in vsi ostali, ki kupujejo, so bebci. To so blazni poznavalci, ki vsak € vestno naložijo in bodo do penzije privarčevali celo bogastvo (malo pozno). Vprašati se je treba, kje ti ljudje živijo, če je stanovanje neracionalen nakup. V šotoru? V opuščenem medvedjem brlogu? Neeee… pri mami, itak. Je poceni, pa še nalagajo lahko! Fovšija je hudič.

In konec koncev… kaj potem, če cene padejo? Zaradi tega me ne bo nič bolela glava. Poleg tega slovencem nepremičnine pomenijo ogromno. In raje bodo zategnili pas kot pa prodali po nizki ceni. Razumljivo.

In ravno toliko kot je teh, ki pravijo da bo šlo dol, je tudi takih, ki pravijo da bo šlo še zmerej gor. In to je ponavadi folk, ki ima stanovanje in se jim fino zdi če njihova betonska luknja pridobiva na vrednosti, ker se počutijo bogati, čeprav se skoz pritožujejo kako je vse drago.

na obeh straneh so ekstremi. Si pa upam trditi, da so “onesnaževalci” veliko bolj vehementni.

Kam spadaš ti? Med tiste, ki majo betonsko luknjo ali tiste, ki živijo pri mami?

Živim v najemu.

krentam: Ti recimo si tipični onesnaževalec. Sam se trudim argumentirati, navesti statistične in druge podatke, poleg tega pa imam keš v rokah in bom trikrat premislil za kakšno stanovanje in koliko ga bom dal. Izbire za izvoz. Kaj hočeš ti povedat pa ne vem.

In še odgovor Metulki: bom šel na ogled in pogledal. Saj zadeva me ne zanima ravno zelo. Navedel le kot primer cen, ki jih še pred par meseci ni bilo mogoče videti. Ponujali so mi tudi približno isti letnik, 44 m2 za bežigradom za 107.000 EUR.

, bolj težko sem onesnaževalec jaz, ker me v končni fazi popolnoma briga kako bo s cenami naprej. Če bo padlo, bo padlo, če bo zraslo bo zraslo, če bo na istem bo na istem.

Nikjer nisem navijal, da naj folk kupi nepremičnine. Vsak naj dela kar mu pač ustreza. Mi je pa malo mimo, da vsak “poznavalec”, ki ima 5 minut časa tukaj druge prepričuje, da bo armagedon. Malo prebrska po nepremičninskih oglasih, prebere par navijaških forumov (z vedno enimi in istimi osebki v glavni vlogi), spremlja trg pol leta in že je veeeelik profi. Yeah right!

saj najem je čisto OK, če dobiš kje večletni najem za ugodno ceno. Meni so motile pogoste selitve. Če hočeš družino, rabiš stabilnost.

Tvoj novi ton mi je zelo všeč. Da sem poznavalec si domišljam, ker ni oglasa v Ljubljani, v zadnjem letu, ki ga ne bi poznal. Vse prečekiram, spremljam ne le nepremičninske, tudi druge trge in ekonomsko teorijo. Pa profesionalec v poslovnem svetu (druga branža) sem. Ta keš ki ga privatno namenjam za nakup stanovanja je pri službenih zadevah nepomemben drobiž. Tko da men gre tu mal za igrico, kako ugodno bom sposoben kupit stanovanje.

Mislim da sem fer tudi zaradi dejstva, da sem razkril svojo pozicijo (špekulant recimo, a saj živimo v špekulativnem sistemu).

Se pa strinjam v nečem s tabo. Za družino rabiš stabilnost. Sem ločen, živim torej sam in si lahko privoščim malo zezanja. Ne tako resno vsega jemat.

Pa morda še to. Padec cen nepremičnin za recimo (ne napovedujem, zgolj za primer) 20% je daleč od armagedona; le korak v normalno stanje. Težave bo imel le tisti, ki se je do plafona zakreditiral, zdaj mu pa zaradi višanja obrestnih mer anuiteta narašča čez zmožnosti odplačevanja. Ostali, ki so kupili na plafonu cen,pa se bodo v primeru znatnega padca cen le malo oslovsko počutili.

Lep vikend

Nakljucni bralec: kje bodo po tvoje cene padle? Po ceni Sloveniji ali samo na dolocenih koncih?

Ze ker ves morda nekaj vec.

Bo zemlja se vedno tako draga ali bo ”padla” tudi ta?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close