cene stanovanj čez kako leto
Pravijo, da je najboljši čas sedaj! Preveri mnenje strokovnjaka:
http://www.informacija.net/denar-in-varnost/finance/nepremicnine/ali-se-odlasati-z-nakupom-nepremicnine/1963
Pravijo, da je najboljši čas sedaj! Preveri mnenje strokovnjaka:
http://www.informacija.net/denar-in-varnost/finance/nepremicnine/ali-se-odlasati-z-nakupom-nepremicnine/1963%5B/quote%5D
Hm, isto kot vprašati borznega brokerja, če se (kadarkoli) splača kupiti delnice. Živijo vendar od provizije.
Ne splača se še kupovati.Cene padajo vse hitreje.
Evo, vse sem prebrala. Menim,da naključni bralec nima prav. Več profilov kupcev je in več prodajalcev. Pustimo zdaj cukrčke (tisti, ki morajo pod nujno prodati), taki se vsakič najdejo. Torej, kdo je prodajalec danes? Tisti investitor nove gradnje, ki je zemljišče kupil po ubijalski ceni – ne bo prodal pod ceno. Tisti, ki so pred do 5 let nazaj kupili nepr. – ne bodo prodajali nizko, ker so sami kupili dokaj visoko. Tisti, ki nepr. že imajo, ponavadi nimajo stiske, da bi prodajali pod ceno. Prodajalci dobrih lokacij – nikakor. Torej, kdo mi preostane? Nekaj luknja, ki je zdaj za 30-40% pretirana, ja bo spustil, ker to je pa brezveze. In kako lahko pričakujemo astronomski padec? Ne, te pravljice ne boste videli. Kaj se bo zgodilo. Amerika se bo pobrala, cene ne bodo drastično padle, kupci dse bodo zbudili in kar naenkrat bo povperaševanja veliko. In začarani krog bo sklennjen.
Moja situacija: marca sem kupila vrstno hiško: kako? prodajalca sem lahko malo stisnila, ceno je spustil, ker se kao vsi bojijo, kredit- še nikoli tako ugodno. Na drugi strani pa prodajam. Ja, meni se ne mudi. Če ne bom prodala, dam v najem. Ampak jaz sem se zaljubila v to hiško in tako pač je. Morda bi jo dobila čez eno leto 5% manj, ampak, bogve, če se ne bi našel kdo drug. Meni je super, da sem šla na trg, saj takšne pozicije, ki sem jo imela kot kupec, najbrž nikoli več ne bo.
To je samo moje mnenje, bomo videli.
Baj.
Še to, naključni bralec. Iz vsake krize so nastali novodobni bogataši. In ko praviš, da se naj delnice ne kupujejo zdaj – se hudo motiš. Ravno zdaj je dober čas. In po krizi se bodo vsi spraševali in jamrali, kako je mogoče ipd., da je nekdo tako obogatel. Moj fant je sicer dnevni trader, sicer je to cela znanost,ampak toliko, kot sedaj zasluži, še nikoli ni.
A veš, me prav zanima, kaj boš ti kupil, ko bo krize konec. A ti res misliš, da ti bo kdo prodal hudo stanovanje za đabe? In zdaj plačuješ najem??? Hehe, upam, da se nejde tudi najemodajalec zame, ko se odločim za najem. In na koncu bo kupil, ker je stanovanje odlično, lokacija huda.
čao. Upam, da nas boš obvestil o tvojem super truper nakupu…jao!!!
nakjljučni, saj vem, da ti je malo žal, da si prodal stanovanje. Ampak moraš seveda drgnit svojo. Če bi ti roko odrezali, ne bi priznal, da le ni vse tako, kot zveličavno trdiš.
Najbolj popularna trditev armagedonskih špekulantov je: “počakati in videli boste armagedon, cene na 50% cene ali manj!”
Čez pol leta bo padlo na pol (pa se nič ne zgodi), čez 1 leto bo padlo na pol (pa se spet nič ne zgodi), čez 10 let bo gotovo padlo na pol… 🙂
Nikjer nisem napisal, da ni čas za kupovanje delnic! In res je; iz vsake krize pridejo novi bogataši.
Najemnino sem pred mesecem uspel znižati za 60,00 EUR. Brez problema. Noben problem mi ni biti v najemu.
Bom obvestil o nakupu, če želiš. Zakaj se je že treba norčevati? Aja, slovenska folklora. Za moj nakup naj te ne skrbi. Kupil bom ko bo po moji oceni price/performance na ustrezni ravni. Tudi ti boš brez dvoma lahko prodala svoje stanovanje po ustrezni ceni; ne vem v čem je problem?
Lep pozdrav ponovno jaz….
Ko se sprasujete “kdo bo prodal pod ceno”…
Kaj sploh je pod ceno,ali je to 100.000€ za garsonjero???
Vsak bo prodal po taki ceni kot jo lahko iztrzi,danes je to vsaj -20% kot pred letom dni…
Naivno je mnenje da tisti,ki je drago kupil zemljisce in zgradil blok ne bo prodal pod 2000€ na m2 v ljubljani…
Ze sedaj nimajo denarja za placat projektov,delavcev,podizvajalcev…
Banke pa jim ze dihajo za ovratnik…
Pocakajte se nekaj mesecev,ko bodo banke zacela vnovcevati kredite…
Jaz pricakujem vsaj 30% padec cen v ljubljani,ce primerjam z najvisjimi cenami v 2007-2008…
Pride pa kmalu spet uradno porocilo o gibanju cen in prodanih enotah…
Bomo potem spet kaksno rekli.
Ponovno ponavljam: poznam nekaj gradbenikov,nekaj agentov,nekaj investitorjev in informacije,ki jih dobivam zadnjega pol leta so katastrofalne(za njih)
Prve nepremicninske agencije ze zapirajo svoja vrata,stevilo neprodanaih enot se veca,cene padajo,le kam vse to pelje…
Pricakujem vsaj 30% padec do konca leta,zelel pa bi si da cene padejo za 50%…
Sedaj pa zopet pricakujem napad nepremicninarjev in ceglarjev…
Imam obcutek,da vas nekaj na tem forumu zivi v paralelnem vesolju,kje lahko cegli samo pridobivajo na ceni,padec pa je nemogoc…. hahaha
Smo ze na -20% proti letu 2007…
Padec cen pa se je komaj zacel…
Se vidimo na -50%
LP THEMAN
To bi bile cene iz leta 2000. Novejše enosobno stanovanje na solidni lokaciji blizu centra LJ 40 m2 za cca 60.000 evrov. Staro dvosobno 60 m2 za 80.000 evrov. Zelo zelo zelo ZELO dvomim, da bomo še kdaj videli take cene. Veš zakaj? Takrat sem jaz osebno ob cirka istih prihodkih, kot jih imam zdaj, komaj in prek vez dobila 20.000 evrov hipotekarnega kredita (na krepko nadpovprečno plačo, anuiteta cirka 250 evrov – na koncu, na začetku nekaj manj). Takrat nihče niti v sanjah ni upal vzeti 50.000 jurjev kredita, pa tudi o 20-letni odplačilni dobi si lahko samo sanjal. 10 let je bila že zgornja meja, 15 let IZJEMOMA. Kritje je moralo biti več kot 50-odstotno, torej si moral imeti več kot 50 odstotkov lastnih sredstev. Tako hudih pogojev ni niti zdaj, pa je kakor kriza in se po nekaterih napovedih pričakuje padec cen, kar pomeni, da je nepremičnina slabo jamstvo za kredit.
Že okoli leta 2003, 2004 so se posojila precej sprostila in ga je bilo lažje dobiti. In hkrati z dostopnostjo posojil so se zviševale tudi cene. Plače so se v tem času precej zvišale (razen žal moje, ampak to ni pomembno). Če vprašaš mene, boš kvečjemu na ničli. To, kar zdaj daješ za najemnino, boš prihranil pri kupnini, če boš vskočil pravi trenutek, in čisto nič več.
Ampak, na tem svetu je vse mogoče. Tale portal se bo najbrž obdržal, naša sporočila tudi, pa bomo videli, kdo je bolj brcal v temo.
Dolgoletne izkusnje kazejo, da je vsaka zgodnja argumentacija, zakaj bodo cene nepremicnin se vrsto let padale, odvec, saj zaslepljena vecina niti danes kaj takega se ne zmore sprejeti kot moznost, kaj sele kot kaj vec.
Danes isti ljudje, ki so pred letom, dvema trdili, da se padec cen ne bo zgodil, trdijo da bo padec cen zanemarljiv, se bo dodaknil le slabih napremicnin, se bo v kratkem zakljucil, itd. Taksne trditve se bodo ponavljale se par let. Vedno znova se bo trdilo, da se bo padec cen kmalu koncal, da smo prisli do dna, itd. Da padajo le cene slabih nepremicnin naslednje leto vec ne bodo mogli trditi, ker bo ocitno da to ni res, zato se bo ta retorika spremenila.
Zal je skoraj gotova realnost, ki jo vecina ne vidi in ne more sprejeti, ta da bo v naslednjih letih vsaj 75% nepremicninskih agencij zaprlo svoja vrata, zivljenski standard velike vecine prebivalstva se bo znizal, cene vseh neprenicnin se bodo (realno) priblizale vrednostim okoli leta 2000, to pa bo spremljal pad visine najemnin. Zato vrlim predstavnikom te branze, ki zahajajo na ta forum predlagam, da resno razmisljijo o alternativni sluzbi. Potencijalnim kupcem predlagam, da bezijo od nepremicnin kolikor jih noge nesejo, potencijalnim prodajalcem pa, da ze sedaj konkretno znizajo ceno in prodajo dokler se lahko. 😉
Ko se bodo cene cene vseh nepremičnin (realno) priblizale vrednostim okoli leta 2000 tako kot ti praviš sporoči tu gor na forum, ker takrat bom resno razmišljal, da bi kupil še eno stanovanje.
Pa še eno vprašanje.
Ko bodo cene take kot so bile leta 2000 koliko časa bodo ostale na tem nivoju? Da bom vedel koliko časa imam za razmišljanje.
očitno se eni ne naveličajo blefarjeneja
1.Standard ljudi se ne znižuje, nasprotno, dviguje se – poglejte statistiko plač (tisti, ki je ne zmore ali ne zna, naj bo raje tiho in naj se ne smeši)
2.Trg: smo že 100x ugotovil, da prodaja tisti, ki mora in kupuje tisti, ki lahko. Tudi zato se je trg na nekaterih segmentih (hiše, zemljišča..) skoraj popolnoma ustavil, podobno pa je tudi pri stanovanjih.
3.Dejstvo: Slovenija rabi na letno približno 6-8.000 stanovanj. V tem trenutku so na voljo predvsem stanovanja iz starih projektov, novih projektov praktično ni. To v naslednjih nekaj letih pomeni primankljaj 10-15.000 stanovanj.
4.Dejstvo: Posledice tega stanja so logične. Ko bo trg spet oživel, bo povpraševanje eksplozivno narastlo. Kaj pa to pomeni, pa vedo najbrž celo ekonomski cicibančnki iz foruma.
Zanimivo je le to, da ti, borg, zaupaš v ekonomske zakonitosti trga samo v eno smer.
Če povpraševanje naraste, bodo šle cene pri enaki ponudbi gor, to se ti zdi jasno in po tvojem drži kot pribito. Padec povpraševanja pa pomeni pri enaki ponudbi *jaooooooo, kako bi zdaj to povedal* Specifičen trg slovenskih nepremičnin? Diverzifikacija cen? Začasno mirovanje? Zatišje? Koliko iz riti privlečenih evfemizmov bomo še slišali, preden boste sposobni skozi stisnjene zobe izdaviti *padec cen* ??????
je res, kar praviš, manjka pa še definicija trga.
Zanj so potrebni kuopci in prodajalci. In ob teh pogojih bi kupci kupovali, ampak prodajalci po teh pogojih oz.cenah ne prodajajo (razen če morajo). Zato trg stoji.
In še enkrat: slovenski trg z nepremičninami ne stoji zaradi finančne krize (ljudje imajo plače in denar,tudi krediti so na voljo) , ampak zaradi psiholških vzrokov.
Ha, ha, nad njim in še nekaterimi sem že davno obupal in jih tudi ne razumem. Glede trga: Če bodo novogradnje prodajali po normalnih cenah, bo posel lepo cvetel.
Zanimivo je naslednje dejstvo. Medtem ko so kupci še pred dobrim letom nekritično pokupili vse, pa se danes že na vsakem koraku sliši, da je vrednost novega stanovanja: projektiranje + komunalno opremljena zemlja + cena gradnje + bančno financiranje + normalni zaslužek + DDV = za Ljubljano je to cca 1.800 EUR pri današnjih cenah zemlje. Izjema je le najožji center. Za razliko, zadaj to ve že mnogo kupcev, nas imajo za norca.
Pa picka ti materina borg,a mas ti ljudi za budale al kaj???
Proklet kmet,a si ti znas povlect statistiko dol iz neta???
A ti ves,da ze od noveg leta povprecna placa v sloveniji pada!!!
Nehi nategovat ljudi,ker vsak pameten te je ze prebral!!
O kaksni eksploziji cen nepremicnin ti govoris???
Pa kdo si bo prvoscu garsonjero po 3000€ na kvadrat???!!!
Sam vodim zasebno statistiko in ti ze sedaj povem da bo padec na koncu leta 2009 30% ce primerjamo z letom 2007….
Tako da odjebi s temi svojimi napovedmi o povecanju kupne moci,ker nimas argumentov ,sem te ze v prejsnjem kvartalu demantiral z uradno statistiko…
BORG JEBI SI MATER,ker te imam ze povn kurac s tvojimi debilizmi in zavajanji…
10000000% sem preprican da si ceglar,al pa imas neko neposredno korist od visokih cen nepremicnin!
Upam da cene strmoglavijo,oziroma se priblizajo -50%…
Pa ne govorit o massimu kako nima pojma,sem na nekem tujem forumu prebral njegove teze,statistike,porocila in clovek je ogromen poznavalec nepremicninskega trga v USA in EU…
Zdaj pa ceglarji v napad na mojo objavo…
THEMAN
Prav toliko, kot so prej tudi cene rasle iz psiholoških vzrokov (=”kupujte danes, jutri bo dražje”); in ker ni bilo luknje, za katero nisi dobil kredita v poljubni višini, je kazalo, da zgornje omejitve praktično ni – > self providing prophecy.
Prav ista self-providing prophecy se kaže tudi zdaj, samo v nasprotno smer.
Povprečne mesečne plače, Slovenija, februar 2009 – ZAČASNI PODATKI
15. april 2009, Prva objava
Oblika za tisk
Priporočite novico
Povečaj pisavo
Pomanjšaj pisavoPovprečna mesečna neto plača za februar 2009 je znašala 898,74 EUR in je bila tako za 2,0 % nižja kot v januarju 2009.
Povprečna mesečna plača znova nižja kot prejšnji mesec
Po januarskem znižanju se je povprečna mesečna plača znižala tudi v februarju. Povprečna mesečna bruto plača za februar 2009 je bila tako od januarske nižja za 2,4 % in je znašala 1.381,87 EUR. Glede na lanski februar je bila povprečna mesečna plača višja bruto za 4,2 %, neto pa za 4,0 %. Povprečna mesečna neto plača za februar 2009 je znašala 898,74 EUR.
Če upoštevamo rast cen življenjskih potrebščin, se je povprečna mesečna bruto plača za februar 2009 glede na januar 2009 realno znižala za 2,9 %, povprečna mesečna neto plača pa za 2,5 %. Če primerjamo februar 2009 s februarjem 2008, ugotovimo, da je bila povprečna mesečna bruto plača za februar 2009 realno višja za 2,1 %.
Povprečna mesečna plača nižja kot prejšnji mesec v večini dejavnosti
Povprečna mesečna bruto plača za februar 2009 se je v primerjavi s preteklim mesecem znižala v vseh področjih dejavnosti, razen v področju dejavnost javne uprave in obrambe, dejavnost obvezne socialne varnosti; tu se je namreč zvišala za 0,4 %; najbolj se je znižala v dejavnostih oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 7,4 %), promet in skladiščenje (za 5,2 %) in druge raznovrstne poslovne dejavnosti (za 4,6 %).
Povprečna mesečna bruto in neto plača nižja kot prejšnji mesec v vseh statističnih regijah
Povprečna mesečna plača za februar 2009, bruto in neto, se je v primerjavi z januarjem 2009 znižala v vseh statističnih regijah. Bruto plača se je znižala najbolj v jugovzhodni Sloveniji (za 6,6 %), precej pa tudi v zasavski (za 5,4 %), notranjsko-kraški (za 3,8 %) in v pomurski statistični regiji (za 3,7 %).
http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?ID=2278%5B/quote%5D
Sedaj si postal tudi strokovnjak za statistiko ?
Najprej pojdi lepo v šolo, potem pa kopiraj članjke…si kdaj pomislil zakaj vsako leto februarja plače padejo? Mogoče zato, ker ima 28 dni?
hahahahahahahahaha…res si neverjeten ter si z vsako objavo tukaj dviguješ stopnjo kredibilnosti…
Forum je zaprt za komentiranje.