Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

VIR: SURS

Citiram: “Eurostat, Statistični urad Evropskih skupnosti, je za države članice Evropske unije izdelal projekcije prebivalstva za vse države članice in EU, in sicer v več variantah za obdobje 2004-2050 in jih 8. aprila letos tudi objavil na svoji spletni strani. Delovna skupina za projekcije prebivalstva v Sloveniji, ki jo vodi prof. dr. Janez Malačič, člani skupine pa so strokovnjaki demografije in predstavniki uporabnikov, bo tudi v prihodnje spremljala, ocenjevala in pripravljala predloge pri pripravi projekcij prebivalstva za Slovenijo.

Število prebivalcev se bo po podatkih Eurostatovih projekcij v Evropski uniji do leta 2025 povečevalo, potem pa upadlo. Največji upad števila prebivalstva pričakujejo v državah, ki so zadnje postale članice Evropske unije. Variante projekcij so objavljene na spletnih straneh Eurostata.

Po osnovni varianti teh projekcij bo število prebivalstva Slovenije naraslo iz sedanjih 1,99 milijona na skoraj 2,02 milijona do leta 2014, nato pa počasi, a vztrajno upadalo in se znižalo na 1,89 milijona do leta 2050. Tak razvoj bo posledica stalnega povečevanja pričakovanega trajanja življenja ob rojstvu, rodnosti in selitev. Za moške se bo to povečalo iz 72,6 let na 79,8 let v letu 2050, za ženske pa iz 80,2 na 85,2 let.

Za rodnost je do leta 2027 predviden rahel porast. Vrednost celotne rodnosti bo iz sedanje vrednosti 1,18 narasla na 1,5 otroka in ostala nespremenjena do leta 2050.
Letni selitveni prirast Slovenije s tujino bo po ocenah do leta 2050 letno okrog 6000 oseb, z rahlim upadom okrog leta 2015. Prihodnja starostna struktura prebivalstva se zrcali v sedanji. Število prebivalcev v starosti, ko se upokojijo, se bo povečevalo, število mladih pa manjšalo”.

Kaj to pomeni: Rast prebivalstva se torej predvideva med letoma 2004 in 2014; v 10 letih za 30.000 prebivalcev. Če bi vsak v svojem stanovanju stanoval je to 3.000 stanovanj na leto. Zgradi se jih bistveno več. NO dobro, nekaj zgradb se najbrž tudi podre, ker so neprimerne za bivanje. A kaj bo po letu 2014 (le dobra 4 leta od danes), ko bo po prognozah število prebivalcev začelo upadati? Morda pa bo upadlo že prej. Veliko tujcev bo izgubilo delo in se vrnilo domov.

vedno lahko izpostaiš tiste stvari, ki peljejo vodo na en ali drugi mlin. Pozabil si napisati tudi, da je vse več enostarševskih družin, vse več ljudi živi samsko življenje – v svojem flatu.

KOt običajno sam navajam vire in podatke, ti pa malo pobevskaš nazaj.

Prav po samostojnem življenju v lastnem (najetem ali lastniškem) stanovanju Slovenija še vedno izstopa – pri nas otroci bivakirajo pri starših, dokler se ne poročijo. Tukaj verjetno lahko še pričakujemo spremembe.

Pa še nekaj pozabljamo – čisto normalne transakcije, ko ljudje ne kupijo prvega bivališča, ampak ga zamenjajo za primernejšega, pa na pogostejše selitve zaradi dela in podobno. Tega sodeč po mrtvilu na trgu, zdaj ni, pa bi pravzaprav moralo biti.

Ne vem kaj si hotela povedat?! Ne da se mi prevajat, a še en članek na temo recesije. VIR: By Carmen Reinhart and Kenneth Rogoff / NEWSWEEK

Zgodovinska študija skozi 8 stoletij finančnih kriz. Povprečna škoda recesije: 36% padec cen stanovanj.

The typical fall in inflation-adjusted stock prices is 55 percent, a benchmark the U.S. has more or less achieved. The typical decline in housing prices is 36 percent. According to some indicators, inflation-adjusted housing prices have already fallen roughly 30 percent. The bad news is that these down price cycles typically last for several years. So, even if the big hit on stocks and house prices has come already, the bottom might not be reached until the end of 2010.

dobro naključni, kaj te daje? očitno poleg vsega drugega ob finančnih krizah pada tudi IQ.

IQ določenih osebkov že od vsega začetka ni visok. Visok pa je pohlep, egoizem in nemoralnost, kar je značilnost kapitalističnega režima in se najbolj slikovito odraža tudi pri slovenskih turbokapitalističnih nepremičninarjih. 😉 V slovenski nepremičninski pravljici IQ nepremičninarjev nikoli ni bil v ospredju in dostikrat tudi ni bil visok, so se pa naši ciglarji raji oddolžili s svojo visoko stopnjo egoizma, napuha in pohlepa. 😀

@trancer, povej mi prosim, kaj imaš toliko proti ciglarjem in nepremičninarjem? Neprestano samo o tem poslušamo tukaj gor. Kot da so edini krivi za vesoljni potop. Ti je kakšen mladoletno hčerko peljal za vogal?

Z lune se vidi, da si popolnoma negativno nastrojen. Zakaj pa ti nisi izkoristil t.i. slovenske nepremičninske pravljice? Skuliraj se malo, prazniki bodo, stanovanje boš kupil po praznikih za pol cene. Ali je lahko še boljše?

Kaj pa je dobrega v tem, da je kriza na vseh področjih? A to, da velikemu delu prebivalstva grozi brezposelnost in revščina? Nepremičninski trg in mafija je samo del celotnega sistema in je tipična posledica nemoralne, nesolidarne in pohlepne družbe, ki nas je tudi pripeljala do sem, kjer smo. Padca cen se pa nič preveč ne veselim, ker vem, da bo prišel v paketu z drugimi za večino ljudi dosti bolj neprijetnimi zadevicami. Naslajanje nad usodo nesrečnih slovenskih tajkunov mi tudi ne predstavlja grozno velikega užitka, čeprav je dejstvo, da so pač tudi oni prispevali k sedanjemu stanju, čeprav so zgolj izkoriščali texas, ki ga je dopuščala država.

zdaj prihajajo časi, ko bi nekateri kupovali po 1000 EUR/m2 in prodajali po 3000 EUR/m2

Zdaj ko že vrabci čivkajo (za razliko od časa v katerem se je ta tema pojavila) o tem, da se stanovanja cenijo in se bodo še cenila prvotno vprašanje izgublja na aktualnosti. Pravo vprašanje je danes: V kakšnem tempu, koliko časa in kako globoko bodo cene upadle…

Bi pa bilo v zbalkanizirani Sloveniji zanimivo videti opravičilo tistih, ki so s svojimi mnenji o nenehni dražitvi stanovanj zavajali ljudi in koga morda celo napeljali na predrag nakup.

Bomo videli opravičilo?

jaz nič ne čivkam, zakaj bi se moral opravičiti?

All truth passes through three stages:
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as being self-evident.
– ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860)

@m_a_s_i_m_o_1: ti je mama danes pripravila zajtrk?

Eden mojih najljubših rekov. Tudi v tem (nepremičninskem) primeru drži kot pribit.

haha ne da otroci bivakirajo pri starših.. eni smo že poročeni in še vedno bivakiramo pri starših. te pa nekam prime, ko vidiš, po kakšnih cenah ti nekateri želijo prodati razne zemljiškoknjižno neurejene luknje.. ali še bolje.. ko ti nepremičninski posrednik grozi, da bo takoj zvedel, če boš osebno stopil do prodajalca (kdo mu je kriv, če to pove naslov in opis hiše, ki se edina podira in sovpada letnici v omenjeni ulici…)

moji starši so bivakirali pri babici in dedu skoraj 7 let.. bilo nas je 5 v eni sobi (onadva + 3 otroci, v sosednji pa deda in babica). in to v časih, ko so bile nepremičnine še kao poceni. in vedno sta imela oba nadpovprečni plači.

komaj čakam, da greva lahko na svoje… samo ko gledava vsakomesečno pozitivno ničlo na računu, se vprašava, s čim bi sploh lahko plačala kredit. nevem res. še dobro, da je vsaj bratu ratalo kupit stanovanje – sicer 40km iz Lj, ampak bo malo več placa doma…

Vsi samo jokate kako je nemogoče in kako je vse drago. Vse se da, samo odpovedati se je treba kaki stvari in delat.

Tako je. Odpoveduješ se stvarem, ne uživaš in živiš precej asketsko življenje. Potem pa si itak že star in nimaš od življenja nič. Lahko pa seveda v lastnem domu potem umiraš. Jaz sem 25 pa me že zdaj zelo skrbi, da se prehitro staram in skozi razmišljam, kaj bi še nilo lepo početi sedaj, ko še imam nekaj let za ponucat. Vsekakor pa ena od teh dejavnosti ni pufanje, ta kapitalistični izum, ki raji daje vtis, da si stvari lahko privošči.

Ja, naj asketsko živijo starši, saj so itak že stari. Vidiš, meni je pa neznosno tuje, da je otrokom kar samoumevno, da kljub službi lahko živijo doma in po možnosti ne prispevajo niti toliko, kolikor naredijo stroškov, o kakšnem prispevku pri obnovi lahko starši večinoma samo sanjajo.

Poznam veliko takih primerov. Za njih je bolj pomembno, da žurajo, vozijo nov avto, imajo najnovejši mobitel, obleke dragih blagovnih znamk…in posledično živijo na račun strašev saj niti za hrano in stroške ne dajo.
Sicer pa, če je njihovim staršem tako prav je tudi meni. Mislim pa, da se ne zavedajo, da jih bo to na dolgi rok zelo teplo…saj od takšnih otrok praviloma ne bodo nič pomoči dobili.

Poznam veliko takih primerov. Za njih je bolj pomembno, da žurajo, vozijo nov avto, imajo najnovejši mobitel, obleke dragih blagovnih znamk…in posledično živijo na račun strašev saj niti za hrano in stroške ne dajo.
Sicer pa, če je njihovim staršem tako prav je tudi meni. Mislim pa, da se ne zavedajo, da jih bo to na dolgi rok zelo teplo…saj od takšnih otrok praviloma ne bodo nič pomoči dobili.[/quote]
——————————————————————-
Antonio vsak naj živi tako kot hoče.
Meni se je ob branju vaših prispevkov porodila utopična ideja s katero bi rešili marsikatero težavo.
Mladi bi takoj po šolanju (srednja ali fakulteta) dobili tako imenovano penzijo za 10 let. Teh 10 let ne bi nič delali ampak dobivali bi mesečno penzijo po 700 eur tisti s srednjo in 900 eur tisti z fakulteto.
Po 10 letih pa bi morali začeti delati dokler so zmožni za delo.
Tako bi rešili problem primankljaja pokojninske blagajne in zaposlitve.
Ponavljam da je to utopična ampak zanimiva ideja.

Sicer pa, če je njihovim staršem tako prav je tudi meni. Mislim pa, da se ne zavedajo, da jih bo to na dolgi rok zelo teplo…saj od takšnih otrok praviloma ne bodo nič pomoči dobili.[/quote]
——————————————————————-
Antonio vsak naj živi tako kot hoče.
Meni se je ob branju vaših prispevkov porodila utopična ideja s katero bi rešili marsikatero težavo.
Mladi bi takoj po šolanju (srednja ali fakulteta) dobili tako imenovano penzijo za 10 let. Teh 10 let ne bi nič delali ampak dobivali bi mesečno penzijo po 700 eur tisti s srednjo in 900 eur tisti z fakulteto.
Po 10 letih pa bi morali začeti delati dokler so zmožni za delo.
Tako bi rešili problem primankljaja pokojninske blagajne in zaposlitve.
Ponavljam da je to utopična ampak zanimiva ideja.[/quote]

Tudi jaz se strinjam s tem, da naj vsak živi tako kot hoče.

Samo eno vprašanje glede tvoje ideje. Zakaj misliš, da bi po 10 letih dobivanja “penzije” začeli delati :))))

Folk je danes preveč razvajen in preveč gleda televizijo. Misli, da bo 80m2 stanovanje dobil s petletnim ne prehudim varčevanjem, bo vozil avte za 30.000 EUR + in hodil na drage počitnice… in to seveda s povprečno plačo!

Dajte se zresniti no… kdor hoče svojo nepremičnino mora za to plačati določeno ceno. Ostali mamini sinčki pa lahko debatirate, kako kislo je grozdje. Krivi so pa seveda vsi drugi, samo vi ne.

Vsak naj živi tako, kot mu paše ampak ne neumnosti pa ni treba pisat po forumu.

@krentam: Ti prodajas ene take populisticne floske, po katerih se nam lahko le se bruha. Kar preko interneta ti lahko s cela preberemo, da si nepremicninski agent.

@krentam-u: nisem agent. Lahko prideš na kavo in osebno preveriš. In tudi stanovanje sem kupil na tak način kot sem napisal.

Delat in šparat je treba, ne pa bruhat :).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close