Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

TheMan

Ne da se mi več pisat in odgovarjat na tvoje provokacije oz. sodelovati v tako imenovani bitki :))) Kot si že sam opazil se najini mnenji ne bosta nikoli ujemali in to lahko traja v nedogled:)))

Sicer pa MON ni namenjen temu, da bi se najni mnenji ujemali ampak izmenjavi mnenj, nasvetov in to po možnosti brez žalitev. Pa se je izkazalo, da v določenih primerih to ne gre, kajne? Osebno pa tudi ne vidim, da je najbolj pomembno v življenju dokazovati kako imamo prav in ostali ne.

Ti samo sporoči, ko bo kakšno novo stanovanje v LJ po 1500 EUR/m2 v velikosti cca 55 m2. Sem prepričan, da bo to zelo dobrodošla informacija za bralce MON in priložnost za nakup.

Dobro vprašanje :)))

Še najbolj ti sam, kot je dobro videti iz naslednjega navedka:

Če je imel en anesteziolog lani novembra 18.000 bruto, v kar so všteli nebroj samoplačniških posegov, ki jih ne morejo obračunat drugače kot z nadurami, to ne pomeni, da so zdravniške plače take nasploh.
Skratka, če vsa tvoja modrovanja izhajajo iz tako trhlih osnov, je bolje, da se lotiš kakega drugega posla.[/quote]

pa daj ne bluzi, prosim-poglej današnje podatek o najvišjih plačah v JU

Kot prvo ni rečeno da se bo povišal, če pa se že bo, se bo za površinsko nadstandardne objekte – torej za 99% ljudi to ne bo relevantno

sploh pa ne vem od kje podatki o nižjih cenah

SPet Ladfy &Co, oglaševane cene in laične novinarske analize

GURS je objavil, da se transakcijske cene niso bistevno spremenile, in to je dejstvo

Sicer pa- naj gre tisti zagovornik padlih cen kupit svoje stanovanje, torej tako, v katerem bi si želel živeti, po tej nižji ceni..pa da vidimo..bo rabil hudičevo vleikosreče, da ga dobi. Če pa ga bo že našel pa ravno to čudežno ne bo za tako ceno

Bluziš ti sam in to orjaško. Kar pokaži mi nov link (in ne tistega razvpitega iz lanskega decembra), kjer piše kaj o zdravniški plači, višji od 10.000 bruto.

Razpravljati o zdravniških in ostalih daleč nadpovprečnih ‘proračunskih’ plačah se mi zdi brezpredmetno, saj vendar ne bodo zdravniki reševali slovenske nepremičniske pravljice! A bodo zdravniki pokupili ves presežek stanovanj na nepremičninskem trgu pri nas?! Gledati je potrebno povprečne plače navadnih smrtnikov in mladih družin ter posameznikov, ki potrebujejo svoje stanovanje in imajo bistveno nižje plače kot zdravniki. Tu pa situacija za NAVADNE državljane ni preveč rožnata.

Mene bi pa bolj od napovedi zanimalo, koliko stanovanj smo sodelujoči v tej temi že kupili oz. prodali 🙂

Trancer, ali res lahko govorimo o presežku ali pa gre preprosto za neprodana stanovanja zaradi trenutnih razmer? Ker potrebe po stanovanjih definitivno so.

Verjetno sem se narobe izrazil, tu ne gre za pravi presežek temveč bolj za neprodana stanovanja zaradi trenutnih razmer(previsoka cena samih nepremičnin, nedostopni krediti, večanje brezposelnosti, nižanje dohodkov vedno širšemu sloju ljudi, negotova gospodarska in socialna prihodnost,…). Dokler se te stvari ne začnejo resno obračati v staro smer, mislim, da ni realno pričakovati rasti cen nepremičnin, mnogo verjetnejši je nadaljni padec.

to je res, vendar sem tu pri vseh teh analitikih predpostavil svaj minimalno sposobnost dedukcije- razpravljati je potrebno o kupni moči. To pa poleg ponudbe določa ceno (..marshalov križ, saj veste
kolegi analitiki, kajne?).

Torej, dejstva: v letu 2007 ( in ni razloga, da bi bilo v 2008 kaj drugače, kvečejmu več jih je..) je bilo skoraj 14% davčnih zavezancev v najvičjem dohodkovnem razredu, skoraj 28 pa v drugem. Zavezance pa je okrog milijon.

Dejstvo: v slo imamo ca 140.000 ljudi z neto plačo nad 2.000€, še ca 280.000 pa med ca 1000 in 2000 (ogromno teh je pa iz DU, kajne?). Seveda poleg podjetnikov , od kateri jih je tudi nekaj 10.000 primerljivo premožnih.

Dejstvo: v 2009 jih je od teh ljudi mogoče nakaj 100 izgubilo službo, ostali so plače obdržali ali so se jim povečale.

In ti so še naprej potencialni kupci z enako ali višjo kupno močjo kot lansko leto..

Presežki: samo Ljubljana dolgoročno rabi več kot 5.000 stanovanj letno. Sedaj so na trgu praktično samo že zgrajena stanovanja, novi projekti stojijo.

Zato: govori o trgu nepremičn je sedaj čisto deplasirano – zakaj? Ker sta nujni predpostavki trga voljni pradajalci (ki so) in voljni kupci (ki jih skioraj ni.)

Zato tu (in pri nas!!!-) govorimo o sociološko-psihološkem problemu, ne pa ekonomskem, kot nekateri stalno lajnajo..

Zato tu (in pri nas!!!-) govorimo o sociološko-psihološkem problemu, ne pa ekonomskem, kot nekateri stalno lajnajo..[/quote]

Ja, tudi kupovanje po nerazumno visokih cenah lahko imenuješ psihološki problem:)

Psihološki problem vsekakor. Ta finančna in postopoma tudi že gospodarska kriza je realna in vpliva na mišljenje potrošnikov. Če bo trajala še naprej, se tudi stanovanja ne bodo prodajala. Zanimivo bo videti v katero smer se bo vse skupaj odvijalo.

Ma ne vem no… nisem ravno neki ekspert, daleč od tega, samo če govorim iz svojih izkušenj… mami je pred kratkim prodala hišo v PO, kupci so vzeli kredit… ko je vse gladko steklo, je bil potreben manj kot teden, da se je vse uredilo… kredit sta dobila brez problema, ona je zaposlena v neki farmacevtski družbi, on je prevoznik… Hiša je bila prodana po ceni, ki je bila “določena” s strani nepremičninske agencije, ko smo pač bili še pri njih…

Mami je istočasno kupila stanovanje, ki ga je vsaj po moje preplačala, ampak je bila baje ljubezen na prvi pogled, tko da… prav, ane…

Gospa od katere ga je kupila si je kupila novo stanovanje, ki ga je morala še doplačati – tudi ona je dobila kredit brez problema, gre pa za gospo staro ookoli 60+ let…

Kot je bilo najbrž že večkrat rečeno, tisti, ki stanovanje res potrebuje ne bo čakal in špekuliral, kaj bo, če bo…ga bo pač kupil, kot bi ga tri leta nazaj… tisti, ki bo stanovanje želel prodati iz takšnih in drugačnih razlogov, ga bo… mi se nismo ozirali na krizo, ostali vpleteni pa tudi ne…

Status quo – folk bo čakal in slej al prej bo nekdo popustil, sumim, da kupci – zaenkrat, laik kakršen sem, mislim, da bistvenih sprememb ne bo…

Bad ideas indicate an open mind...

Najslabša tolažba je samotolažba.

Laiki so vedno ovce za strizt… 🙂

Vsak ima pravico do svojega mnenja, moje je pač tako… in sori, tudi takozvani strokovnjaki v tem trenutku vedo ravno toliko kot jaz – situacija je nepredvidljiva in se lahko obrne v katerokoli smer. Prihodnosti se,žal, ne da predvideti in tudi strokovnjaki so na nek način le špekulantski laiki… (posplošujem, seveda).

(Med ovce pa ne spadam, če bi, bi v tem trenutku preračunavala če bi stanovanje kupila letos, ali čez tri leta – vsaj če sklepam po tem forumu, ki očitno ne dovoljuje drugačnega razmišljanja. Teorije so krasna stvar…)

ne, ne, ne… edino pravo mnenje je, da bodo stanovanja zastonj. Padci vsaj 50%! Kdor živi v stanovanjuh, pardon, luknjah je neumen. Kdor ne živi pri mami je neumen. Kdor si želi svojo nepremičnino je slovencelj, pardon, je neumen. Kdor misli drugače je neumen. To smo že tolikokrat brali na tem forumu, da bi se pa že morali počasi vsi naučiti.

Aja… neumen in hkrati nepremičninar 🙂 Še bo treba kak post prebrat. Še bo treba povadit, ni še dobro.

Mah, v 417 postih se najbrž ni odkrilo tople vode in se je tudi z mojim, ne bo… ker niti ni dost inteligenten, ampak zgolj praktičen… uf ja, lahko rečem, da bo čez 5 let tako in tako, al pa da tega pa tega ne bo več… zakaj ni folk prodajal Petrolovih delnic ko so bile več vredne? Zakaj se ni nepremičnin kupovalo prej, pa sedaj ne bi bilo potrebno špekulirati? Zakaj zakaj zakaj? Ker pač nismo vedeži…

In ja, še vedno sem mnenja, ČE bo oseba potrebovala stanovanje/hišo, ga bo kupila, pa mogoče tudi preplačala. In ČE bo življenjska situacija od nekoga zahtevala da nepremičnino proda, jo bo. Kriza gor al dol.

Sosedje hišo prodajo že dve leti, nastavljena cena je obupno visoka in prepričana sem, da jo bodo znižali – pa ne zaradi krize, ampak ker je nerealna… kdo bo pa ugotovil, a se cene nižajo zaradi prevelikih apetitov prodajalcev, ali zaradi krize?

Prelep dan je za razglabljanje o če-če variantah… lepo se imejte vsi, pa mirne živce! 🙂

Borg še enkrat si poglej dohodninsko lestvico in si razjasni pojme bruto/neto, pa boš videl, da je meja, pri kateri zavezanec zapade v najvišji dohodninski razred, pri 1197 EUR neto in ne 2000 kot trdiš ti. Nad 2000 eur neto ima po mojih podatkih plačo cca. 3-4% zavezancev.

Renx, ti po mojem govoriš o neto dohodninski osnovi (btw, za letos je ta 1235 evrov na mesec, da padeš v najvišji razred), ki se razlikuje od neto plače, saj so v njej upoštevane tudi olajšave. Se pravi, je neto plača višja, in sicer za vsaj 254 evrov na mesec (toliko znaša splošna olajšava, ki jo priznajo vsem). Torej v najvišji razred padeš, če imaš neto plačo cca 1500 evrov in nobenih olajšav (razen, kot že rečeno, splošne).

Prav zalosto je kako nizek nivo razprave je na kateremkoli Slovenskem forumu o nepremicninah. Se bolj zalostna pa je ignoranca povprecnega slovenskega kupca, ki je po mojem mnenju se bolj dezinformiran od pregovorno butastih Americanov. Ljudje, ki so tako ali drugace interesno povezani z nepremicninami, pa seveda se naprej prodajajo iste finte, kot kjerkoli drugje po svetu, na celu z vecino “strokovnjakov”. A morda veste, da se zgodba zadnja leta ponavlja iz drzave v drzavo, iz kontinenta na kontinent? Ni kaj, ljudje so povsod samo ljudje.

Brez zamire Jenna. V bistvu si mi vsec, ker tako mlada sploh razmisljas o pomembnem vprasanju kot so napremicnine, in kot trenutno samski take reci opazim, hehe, ampak marsikaj ni cisto tako kot se ti zdi. Nekateri trendi so dokaj predvidljivi in padec cen, ki ga boste v naslednjih letih v Sloveniji doziveli, je le en izmed njih.

Jaz ne bom sodeloval na nobenem TV “omizju”, kjer 3/4 “strokovnjakov” siri neumnosti v katere sploh ne dvomim cisto zares verjamejo, pa mi je ze dolgo casa popolnoma jasno, da bodo cene se vrsto let padale. Le kako naj ne bi, ko pa breposelnost le se strmoglavo raste, vse vec zaposlenih je v strahu za svojo sluzbo, kredite je vse tezje dobiti, itd, itd, medtem ko ponudba nepremicnin na trgu le se raste in raste. In to je sele zacetek.

Pozabite na vse kar ste slisali in le logicno razmislite s svojo glavo. Po vec kot desetletju iracionalne rasti cen pac sledi vec letno obdobje padanja le teh. To bi se zgodilo s to krizo ali brez nje. Veste, krize niso neki zunanji dogodki, ki nas kar tako iznenada zadanejo, ampak so manifestacija nevzdrzne preteklosti/sedanjosti.

In kaksne cene lahko pricakujemo na dnu? V povprecju taksne kot so bile okoli leta 2000+/-2, kakor kje. Dno cen pa bo sovpadalo z bistveno visjimi obrestnimi merami. Tisti nesrecnezi, neumnezi, kakorkoli jih ze zelite poimenovati, ki so se v zadnjih letih hudo zakreditirali za se pa se precenjene nepremicnine pa bodo pocasi spoznali kaj se pravi jeza “od zadaj”, saj veste, bodice pa to, ni prijetno.

In ko bo nepremicninska kriza za nami, tam nekje leta 2015, ko bodo cene se vedno precej nizje kot so danes, pa ceprav bodo ze zacele rasti, kot posledica nacrtne inflatorne monetarne politike, ki jo bo tudi ECB v naslednjih letih prisiljena stopnjevati, se bo nacin kako vecina Slovencev danes se vedno kupuje nepremicnine precej spremenilo, ti zagotavljam, draga Jenna. Tako, na vrat na nos, opravljati za vecino najvecji nakup v zivljenje ni ne smoterno niti smiselno in strah bo poskrbel, da bodo ljudje postali zelo bolj previdno. Pac, morajo se strezniti.

Prav zalosto je kako nizek nivo razprave je na kateremkoli Slovenskem forumu o nepremicninah. Se bolj zalostna pa je ignoranca povprecnega slovenskega kupca, ki je po mojem mnenju se bolj dezinformiran od pregovorno butastih Americanov. Ljudje, ki so tako ali drugace interesno povezani z nepremicninami, pa seveda se naprej prodajajo iste finte, kot kjerkoli drugje po svetu, na celu z vecino “strokovnjakov”. A morda veste, da se zgodba zadnja leta ponavlja iz drzave v drzavo, iz kontinenta na kontinent? Ni kaj, ljudje so povsod samo ljudje.

Brez zamire Jenna. V bistvu si mi vsec, ker tako mlada sploh razmisljas o pomembnem vprasanju kot so napremicnine, in kot trenutno samski take reci opazim, hehe, ampak marsikaj ni cisto tako kot se ti zdi. Nekateri trendi so dokaj predvidljivi in padec cen, ki ga boste v naslednjih letih v Sloveniji doziveli, je le en izmed njih.

Jaz ne bom sodeloval na nobenem TV “omizju”, kjer 3/4 “strokovnjakov” siri neumnosti v katere sploh ne dvomim cisto zares verjamejo, pa mi je ze dolgo casa popolnoma jasno, da bodo cene se vrsto let padale. Le kako naj ne bi, ko pa breposelnost le se strmoglavo raste, vse vec zaposlenih je v strahu za svojo sluzbo, kredite je vse tezje dobiti, itd, itd, medtem ko ponudba nepremicnin na trgu le se raste in raste. In to je sele zacetek.

Pozabite na vse kar ste slisali in le logicno razmislite s svojo glavo. Po vec kot desetletju iracionalne rasti cen pac sledi vec letno obdobje padanja le teh. To bi se zgodilo s to krizo ali brez nje. Veste, krize niso neki zunanji dogodki, ki nas kar tako iznenada zadanejo, ampak so manifestacija nevzdrzne preteklosti/sedanjosti.

In kaksne cene lahko pricakujemo na dnu? V povprecju taksne kot so bile okoli leta 2000+/-2, kakor kje. Dno cen pa bo sovpadalo z bistveno visjimi obrestnimi merami. Tisti nesrecnezi, neumnezi, kakorkoli jih ze zelite poimenovati, ki so se v zadnjih letih hudo zakreditirali za se pa se precenjene nepremicnine pa bodo pocasi spoznali kaj se pravi jeza “od zadaj”, saj veste, bodice pa to, ni prijetno.

In ko bo nepremicninska kriza za nami, tam nekje leta 2015, ko bodo cene se vedno precej nizje kot so danes, pa ceprav bodo ze zacele rasti, kot posledica nacrtne inflatorne monetarne politike, ki jo bo tudi ECB v naslednjih letih prisiljena stopnjevati, se bo nacin kako vecina Slovencev danes se vedno kupuje nepremicnine precej spremenilo, ti zagotavljam, draga Jenna. Tako, na vrat na nos, opravljati za vecino najvecji nakup v zivljenje ni ne smoterno niti smiselno in strah bo poskrbel, da bodo ljudje postali zelo bolj previdno. Pac, morajo se strezniti.

Zanimivo razmisljanje v danasnjem Delu FT:

Ker rodnost v Sloveniji pada, bo po naravni poti tako rekoč zmanjkalo kupcev stanovanj Kriza se na nepremičninskem trgu odraža z občutno pocenitvijo nepremičnin, ki pa je Gursova evidenca zaradi načina merjenja podatkov ne zaznava, ugotavlja dr. Andreja Cirman z ljubljanske Ekonomske fakultete. Meni, da bo na trgu dolgoročno nepremičnin več kot dovolj, ker pa rodnost upada, bo po naravni poti tako rekoč zmanjkalo kupcev, saj je zadnja babyboom generacija v glavnem že rešila stanovanjski problem. Čudi jo, da gradbeniki tega dejstva ne vzamejo resno, saj velika rodnost v zadnjih nekaj letih kaže, da ima mlada generacija, kjer sta partnerja stara 30 let in več, že lastno streho nad glavo, sicer se zagotovo ne bi odločala za rojevanje. To zagotovo ni zasluga kakšnih ukrepov za večjo rodnost, saj jih Slovenija nima, še pristavi. To in gospodarska kriza sta dva najpomembnejša razloga, da se z vrha nepremičninskega cikla, ki je nastopil lani, pospešeno pomikamo po krivulji navzdol. Na to kaže daljša doba prodaje stanovanj, ki se je začela nakazovati še pred padcem cen, ko so zaznavno upadle transakcije. Da so se stanovanja pocenila, čeprav tega razne statistike ne pokažejo, podkrepi s podatkom, da je izbira nepremičnin na trgu večja od povpraševanja, zato so lahko kupci izbirčnejši. Ker so razmere po dolgih letih za kupce prvič ugodne, se lahko odločajo za kakovostnejše nepremičnine. »Če je bilo včasih mogoče prodati prav vse, se danes prodajajo le boljša in posledično v osnovi dražja stanovanja«, razmišlja Cirmanova. Ker Gursova analiza ne upošteva podatka, da se nekakovostna in poceni stanovanja ne prodajajo več oziroma da se je za enako ceno kakovost zelo dvignila, padca cen uradno ni zaznati, čeprav so se cene rabljenih stanovanj znižale vsaj za desetino, pove sobesednica. Gradbeništvo v prostem padu Premiki cen se nakazujejo tudi pri novih nepremičninah, saj investitorji njihov padec oglašujejo kot popust, spremembo plačilnih pogojev ali preprosto kot znižanje cen. Slabše se jim piše tudi zaradi dejstva, da prihaja na trg na povpraševalski strani številčno šibkejša generacija in boj za kupce bo še trši. Malo tudi zato, ker se je še lani med investitorje na gradbenem področju podalo veliko podjetnikov, ki so računali na donosnost gradbeništva. Zaslužki so znašali 20 in več odstotkov, v obdobju 2000–2007 se je število izdanih gradbenih dovoljenj podvojilo; v sedmih letih je bila zgrajena četrtina stanovanj več. A medtem ko je bila za kupce cenovna raven nevzdržna, je bila za investitorje odlična, je slikovita dr. Cirmanova. Vendar je odličnim izhodiščem v gradbeništvu sledila nenadna streznitev, saj se je trg najprej umiril s tretjinsko manjšo prodajo stanovanj, ki mu je sledil še polovični padec transakcij pri hišah. Cirmanova meni, da upadanja cen še ni konec, saj pri tako malo prometa ni razloga, da bi vztrajale. Ne razume pa klicev na pomoč državi, naj z umetno ustvarjenim povpraševanjem in nekakšnim interventnim odkupom reši gradbeništvo in zadrži cene. »Si mar nismo desetletje in več prizadevali za umiritev cen, ki bi jih zdaj radi umetno zadržali na (pre)visoki ravni?« sogovornica svari pred prenagljenimi odločitvami. Čakanje na ugodno priložnost Dr. Cirmanova opozarja, naj kupci pozorno spremljajo dogajanja na trgu, da ujamejo pravi trenutek: ko se doba prodaje daljša, cene še padajo. Takoj ko se začne krajšati, pa sledi dvig cen, priporoča spremljanje premikov. Zdi se ji škoda, da takšnih tržnih premikov nimamo zajetih v nobeni evidenci, saj se prav v času krize kaže pomanjkljivost Gursovega načina zbiranja podatkov. Kupcem še svetuje, naj v najemu čakajo na ugodno priložnost, ki bo zagotovo prišla, a ne ta trenutek, ko se zdi nakup stanovanja nerazumno dejanje. »Bolje je počakati in špekulirati,« še meni.

nič novega, nič presenetljivega.

Cirmanovo berem že nekaj časa.

Me pa pri njej ornk heca logika. V tem članku konkretno – ker se ljudje razmnožujejo, sklepa, da imajo pri 30 že vsi zadovoljivo rešen stanovanjski problem. A povprečna kvadratura v slo je, če me spomin ne vara, skromno trisobno stanovanje. Ne razkošno, skromno. Toliko se še spomnim, da je bila moja družina po zadnjem popisu z 80 kvadrati nadpovprečna.

Tudi glede najemnin in lastništva (ampak to ni omenjeno v tem članku).

Glede rodnosti – že nekaj let spet raste. Tako da bo čez 10 let polno polnoletnih ljudi, ki se bodo, upam vsaj, želeli preseliti na svoje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close