Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

No Borg,Krentam in podobni analitiki…

Kje so sedaj vasi glasovi modrosti?

In vse tiho je bilo…

Opazam da smo se vsi,ki smo trdili da bo prislo da zloma nepremicninskega trga imeli prav,ali pac ne?

Hm…

Me zanima kako bo v naslednjih mesecih?

TheMan

nič ne skrbi, smo tu
nič ni prišlo do zloma.
Samo zato, ker so se cene nekatreim starejšim stanovanjem v Ljubljani znižale, se trg še ni zlomil. Izven Ljubljane pa trg skoraj stoji. Cene recimo v Kopru so praktično enake, kot so bile, transakcij pa ni.

Dogaja se to, kar smo rekli: tisti, ki mora prodajati,pač proda, ostali ne. In zato se hiše praktično ne prodajajo.
O znižanju cen zemlje pa sploh ni govora.

In novih investicij praktično ni, kar pomeni, da čez eno leto praktično ne bo novih stanovanj, razen zalog. In kaj bo potem? Le kaj-cene se bodo zvišale.

Aja, pa kupna moč se še vedno povečuje, pa če se razpočiš..

Torej, če naletiš na nekoga, ki mora prodati, pač kupi. Od ostalih tako ne boš dobil..

Evo, poročilo s terena 🙂
Kolegica kupuje enosobno stanovanje v LJ, edini pogoj je, da ni novogradnja, pa da je seveda normalno stanovanje, torej ne neka luknja. Preferira sicer en del LJ, a če bi našla luštno stanovanje, glede tega ne bi komplicirala.
Ampak pravi, da ni nič pametnega naprodaj in bo projekt zamrznila za pol leta. Bila je na cirka desetih ogledih in s tem tako rekoč pokrila vso ponudbo, ki pride v poštev zanjo.

Sem rekla, ja pišuka, oglasov pa na tone. In sva šli gledat na internet. Ja, videt je marsikaj. Veliko oglasov je v bistvu neveljavnih, ker so lastniki nehali prodajat, oglasa pa niso zbrisali. Veliko je podvajanja. Kar se je v zadnje pol leta bistveno pocenilo, so stanovanja v zelo slabem stanju ali pa v takih blokih, da se človek skoraj ustraši. Ima najeto agentko, tako da če bo kaj pametnega, bo takoj skočila. Ampak letos se to še ni zgodilo.

Je šla še za eno leto v najem – najemnine so se pa zvišale! Zdaj jo seveda skrbi, da ko bo trg spet zadihal, bo na njem dvakrat več kupcev, kot bi jih bilo sicer, in bo spet zvisela. Zato pravi, da ji je cena drugotnega pomena, na prvem mestu ji je lepo stanovanje.

Ko trg stoji, ni ne prodajalcev ne kupcev. In ti nizke cene bolj malo pomagajo.

e, hvala in bravo metulka, točno tako je to..
samo nekaterim to ne gre v račun..
Ker morajo čist vse preizkusit in videti sami, nič ne pomagajo znanje in izkušnje drugih..
No ja..

Saj to me tudi najbolj skrbi,da nepremecninski trg stoji…

Ne proda se prakticno nic,to pa lahko predstavlja velik problem v prihodnosti!

Po mojem najbolj crnem scenariju bi se lahko zgodila odprodaja(podobno kot z delnicami)

Prodajalci nepremicnin lahko dolgo vztajamo pri nastavljenih cenah(ce nismo zadolzeni,brez kreditov)

Problem bo nastal v primeru da bi se vedno vec ljudi znaslo v polozaju,ko ne bi bili zmozni odplacevati kredita bankam.

To bi se znalo zgoditi v primeru poglabljanja recesije. Temu bi sledila prodaja za vsako ceno(problem pa se zopet pojavi kdo bo sploh kupil stanovanje)

To bi pomenilo ogromno stevilo nujnih prodaj na trgu…
Kar sledi temu je jasno vsem,zlom trga…

Ljudje v teh casih gledajo na vsak cent,nihce noce potrosit 100.000€ za enosobno stanovanje na fuzinah.

Se en problem,ki se mi zdi pomemben pri tem je BANKA.

Banke v ameriki so zasegle toliko stanovanj zaradi neplacila,da jih sedaj ne morejo vec prodati tudi krepko pod ceno.

To veleumna poteza ameriskih bank je se dodatno sesula nepremecninski trg…
Se zna zgoditi tudi pri nas podobno…
Ga skoraj ni posameznika,ki je v zadnih 5 letih kupil stanovanje brez kredita…
Si nocem predstavljati kaj se zgodi ob neplacilu…

Upam na najboljse,pricakujem najslabse…

LP
THEMAN

TheMan, pozabljaš pa na en pomemben dejavnik: smo mojstri preživetja. Ne vem, koliko si star, ampak v Jugoslaviji ni bilo na policah ničesar, a smo vsi imeli vse. Bili smo država proletariata, pa so vsi zidali hiše in vsi smo študirali.
Danes je drugače, ampak mnoge družine imajo še neke skrite rezerve… Znamo delati na črno. Jaz glede posojil nisem tako črnogleda. No, ravno ptičkov in rožic pa tudi jaz ne vidim.

@TheMan: >> Ga skoraj ni posameznika,ki je v zadnih 5 letih kupil stanovanje brez kredita…

Zelo podobno zgodbo sem dobil od treh znancev, ki bi radi kupili stanovanje pa pravijo, da nič pamtenega ne najdejo. Pravijo, da sta bolj na voljo opcji: ali novo ali neke bolj slabe variante.

“Strokovnjaki” še kar vlečejo argumente v prid visokim cenam iz rokavov. Cene se kar lepo nižajo. Tudi kako zanimivo stanovanje se najde. Cca 2.000 EUR/m2 na solidni lokaciji v Ljubljani ni več nič prestresljivega. Raven cen se spušča in tak trend pričakujem še dve leti. V teoriji je znano, da se najprej cenijo slabše nepremičnine, nato srednjega razreda in na koncu vse, tudi višji rang.

Včeraj sem govoril s svojo bančno svetovalko in pravi, da imajo malo zahtevkov za odobritev kreditov, kar pa je poslov so cene od 20 do 40 % nižje od viška cen pred enim letom. Počasi se bodo vsi navadili na normalne tržne cene, kjer bodo zaslužili gradbeniki, investitorji, nepremičninski agentje…, kupci pa ne bodo olupljeni kot banane.

Prej ko vsi dojamejo, da sesutje trga ni nič dobrega, prej bo stekel posel po normalnih cenovnih nivojih, ki bodo dolgoročno vzdržni glede na dohodke.

@Naključni bralec: daj, daj, daj, ne pretiravaj no. Še tisti, ki bi ti radi verjeli te na tak način ne morejo jemat resno.

Kateri del mojega pisanja je neresničen? Me dolgo ni bilo tu in sem za trenutek pozabil kakšen je tvoj nivo.

Ignoriraj me in se zabavaj v svojem svetu.

Glede na to, da boš ti z nakupom itak še počakal, bi lahko priložil link na to stanovanje za 2000 po kvadratnem metru, ki ga omenjaš. Mislim, da bi pa kdo drugi z veseljem izkoristil priliko. Recimo moja zgoraj omenjena kolegica, ker če bi namesto predvidenih 35 do 40 kvadratov lahko kupila kar 50, bi bila pripravljena na ornk kompromis.

Naj se malo potrudi z iskanjem na http://www.nepremičnine.net. Omenjena cena velja za stanovanja okoli 60 do 70 m2. Manjša so zaenkrat še dražja. Naj se trdo pogaja (če je tak tip človeka) ali naj počaka, da trg opravi svoje. Konec leta bo situacija že bistveno bolj jasna.

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14;nep=1;posr=1;detail=5235158;pic=589247.jpg

Naj se malo potrudi z iskanjem na http://www.nepremičnine.net. Omenjena cena velja za stanovanja okoli 60 do 70 m2. Manjša so zaenkrat še dražja. Naj se trdo pogaja (če je tak tip človeka) ali naj počaka, da trg opravi svoje. Konec leta bo situacija že bistveno bolj jasna.

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14;nep=1;posr=1;detail=5247628;pic=622433.jpg

Se opravičujem. V prvem odgovoru sem pripel napačen link – ignore.

kunaverjeva :))))

No, saj ni bilo tako težko.
In o tem govorimo – staro stanovanje v čebelnjaku, potrebno prenove, s problematičnim parkiranjem (ne vem točno, kaj pomeni garažno mesto, ker vem, da je v tem delu mesta nek spor s temi garažami – parkirno mesto pripada kao vsem stanovanjem, s tem da jih je seveda bistveno manj kot stanovanj) ne moreš prodati po skoraj enaki ceni kot novogradnjo.

Moj protipredlog bi bil recimo tole:

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14;nep=1;posr=1;detail=5231378;pic=563608.jpg

Če k tisti ceni za Dravlje prišteješ strošek obnove, si skoraj na istem.

No, osebno bi recimo raje razmišljala o temle na Kodeljevem:

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14;nep=1;posr=1;detail=5237378;pic=613128.jpg

No, tole pa definitivno pogledat, kompenzacijska nova stanovanja:

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14;nep=1;posr=1;detail=5231388;pic=563644.jpg

Saj nisem rekel, da bi ga kupil, stanovanje v Dravljah namreč. Le za primerjavo je bilo mišljeno. Pred enim letom se je to prodajalo za 150.000 EUR. Realna cena glede na slabosti, ki si jih omenila je 1.500 EUR/m2.

Črnuče so predaleč od centra za moje pojme. To stanovanje na Kodeljevem je kar zanimivo. Pilon je pa nesrečna lokacija brez zahodnega sonca s pogledom na tunel, daleč od avtobusa, trgovine… Me ne gane.

Pilon je bil mišljen bolj kot zanimivost.

Ja, razumem.

Glej to: http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=14;nep=1;posr=1;detail=5249480;pic=628946.jpg

Je že 119.000 EUR

Pilon je res grozna lokacija… Čisto ob avtocesti, pogled na tunel, bloka postavljena v bivšem kamnolomu, kjer se od kamnite stene za njima odbija ves zvok s ceste. Lepa okolica je sicer res blizu (Pržan, Podutik, Toško čelo …), ampak kaj ti to, če živiš 30 m od glavne avtocestne žile, ki bo predvsem poleti do konca napolnjena s prehodnimi počitnikarji.

Danes sem si šel pogledat Pilona, ker sem šel ravno tam mimo. In res je neugodna lokacija. Daleč iz centra, čisto poleg avtoceste, tudi sicer me ne prepriča. V bloku nisem bil, ampak tudi nisem imel neke želje več. Kaj je sploh prednost tiste soseske?

Berem in spremljam to temo, pa sem se odločila da napišem našo odločitev.
Stanovanje smo kupovali več let-nikoli , vedno je nekaj prišlo vmes, sedaj točno JANUAR 2009, pa je padla odločitev. Glede na padec cen, glede na zelo veliko ponudbo smo familjarno skupaj stopili (vzeli nekaj kredita) in smo naredili dobro-upam, dobro kupčijo. Vsi se zelo veselimo, pripravljamo se na ureditev in opremo-res, zelo sem vesela za mene, za moja dva otročička in seveda moža.
S ceno se pa ne bomo več ukvarjali, ker sedaj tako je, ampak bomo uživali vsak trenutek v SVOJEM domu-stanovanju

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close