Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Cene nepremičnin ne gredo več gor?

Cene nepremičnin ne gredo več gor?

Zadnje čase malo spremljam ponudbo na trgu, ker bi rada kupila stanovanje v okolici Ljubljane (Mengeš, Domžale ali Kamnik), pa se mi zdi, da so v oglasih ves čas ena in ista stanovanja. A so šle cene v zadnjih treh mesecih kaj gor? Imam občutek, da so se cene malo umirile. A se splača še malo počakati, če bodo cene kaj padle ali so to le moje pobožne želje.

Hja, marsikatera nepremičnina se sploh ne pojavi v oglasih, ampak se proda že prej.
V oglase pa pridejo ostale, tiste ki jih “na hitro” ni mogoče prodati.
Zakaj ne? Ker so nezanimvia ali pa predrage. Seveda to ne velja vedno, če si vztrajen lahko tudi med oglasi najdeš ugodne poudbe!

..Je pa ogromno odvisno o položaja in namenov prodajalca-kako se mu mudi, koliko denaraj hoeč, koliko se je sploh pripravljen pogajati (nekateri dajo pač neko ceno in jo “terajo” do oenmoglosti..)..

sicer pa: ne, cen se ne umirjajo, še naprej rastejo

Midva sva iskala ustrezno stanovanje v Lj cca 1 leto, od tega zadnja pol leta tako intenzivno, da sva na internetu večkrat dnevno pregledovala nove vpise in sva za vsako novo dodano stanovanje, ki bi prišlo v poštev, še isti dan poklicala in zadnjih nekaj mesecev pogledala vsaj 3 stanovanja tedensko. Na koncu sva cel internet vedla že “na pamet” in opazila isto – ena in ista stanovanja se vlečejo in pojavljajo in izginjajo preko različnih agencij in različnih cen – takoj vidiš, kaj ne gre v prodajo (pri eni hiši na barju so začeli se mi zdi s 750.000 Eur, čez pol leta in ene 12 oglasov kasneje mislim da je prišla na okoli 600.000 Eur).

Je pa moj občutek, da so se cene za tista stanovanja, ki so atraktivna in gredo v prodajo, v tem času kar lepo povečala. Težko pa rečem za zadnje 3 mesece, ker se mi zdi malo kratek čas za ocenjevanje, kam se cene obračajo – vsaj tak je moj laični občutek.

Cene še vedno lepo rastejo. Stanovanja hitro gredo sploh z najbolj iskanimi kvadraturami.

Lepo napisano…tudi dejanske izkušnje kažejo na te trende.

O izjavah Antonio in borg. pa mislim da so brez osnove in samo skušajo še bolj podžgati že tako umetno napihnjeno tržišče.

Stanovanja, ki imajo res nenormalno visoke cene se sigurno ne prodajo kar tako, kot npr. stanovanje s 55m2 za malo manj kot 200.000 EUR v centru LJ.

Spet napačen odgovor Antonio – ravno taka stanovanja se običajno hitreje prodajo, saj so na nek način ekskluzivna (razen če se nekdo norca dela).

Lep primer o zastoju prodaje, je baza podatkov na nepremicnine.net, kjer se samo v Ljubljani prodaja 1992 stanovanj. Logična posledica tega je, da bodo cene počasi začele padati…

Svoj občutek lahko po novem (od včeraj) preveriš na:

http://prostor.gov.si/jv_etn/index.jsp

Tu so podatki o sklenjenih pravnih poslih na področju nepremičnin. Kar uporabna zadeva. Jaz sem sicer za konkretni kraj, ki me zanima, ugotovila, da so bila stanovanja prodana očitno po zasebni liniji, ker jih v oglasih letos zagotovo ni bilo, mi je pa koristen podatek o ceni.

Sem danes obiskala to povezavo, pa se sploh ne znajdem. Mi lahko kdo razloži kako se to išče oz. kako priti do cen?

hvala

Naty, welcome to the club! Navodila so res taka, da glava boli…. Preden sem jaz ugotovila, kako to gre.
V glavnem, na tistem meniju na levi izbereš, kaj te zanima…. Recimo prodaja stanovanje, v spodnje okence vpišeš občino oz. kraj. Klikneš osveži in počakaš. Jaz sem morala res počakati…… dolgo. Nato se ti prikaže zemljevid. Klikneš na rdečo pičico, samo enkrat levi klik in je…. Se ti bo pokazalo: kraj, cena, kvadratura. Če je več pičic tesno skupaj, se izpišejo vse, lahko pa seveda zmanjšaš merilo in se ti prikaže manjše območje (za podrobnejše iskanje).

Eh…. Sem šla zdaj še enkrat nekaj pogledat…. Zmanjšala merilo, se pravi povečala sliko…. kliknila levi klik na rdečo pičico in se ne zgodi nič…. Podatki o poslu se torej izpišejo samo na prvem zemljevidu????? Če gledaš po Ljubljani, mora biti to cel žur, 50 stanovanj na eni lokaciji.

Sem kliknila na piko, pa ni nič. Samo povečam zemljevid, ki pa je tako nejasen da tako ali tako ne vem kje sem.

Saj pravim, nič se ne igraj z zemljevidom, samo klikaj z levo tipko na rdeče pike na tistega prvega, ki se ti pokaže. Ko zemljevid povečaš, ne prime več…. ???

Misli počasnejše od tipkanja….
Ko greš z miško na piko, se ne pokaže ročka ali puščica ali kaj takega, ampak ti vseeno klikni. In to samo enkrat.

Preden klikneš na piko, izberi na desni strani i (info), šele potem se na pikah pokažejo kvadrature in cene.

Malo sem pogledal pa sem opazil da so šle cene spet gor glede na lansko leto.
npr.
Skupna cena: 110.000,00 EUR
Nepremičnina/-e:
– Stanovanje (59,13 m2)
Kraj: Kranj

Zanima me tudi a so prijavljene cene prave ali ne , saj nekateri vpisujejo nižje zneske v pogodbe da je manj davka?

To so cene iz pogodb. Kar jaz poznam ljudi, se nihče ni šel tega šušmarjenja. Bi rekla, da teh primerov ni toliko, da bi bila slika izkrivljena, vsekakor pa so to bolj verodostojni podatki kot cene v oglasih.

Zanimivo – kot kaže, je navedena kvadratura bruto in ne neto.

…in ja, cene so šle gor (glede na tako inflacijo bi se čudil, če ne bi šle).

Cene definitivno padajo…

oh.

O izjavah Antonio in borg. pa mislim da so brez osnove in samo skušajo še bolj podžgati že tako umetno napihnjeno tržišče.

Čigave dejanske izkušnje?

Dejstvo je, da so šle gor. Kako visoka je transakcijska cena je odvisno od več dejavnikov. Dejstvo je tudi, da narašča število hipotekarnih kreditov za nakup stanovanja.
Bančne študije kažejo da je napoved 24-odstotna letna stopnja rasti v obdobju od 2007 do 2009 v segmentu hipotekarnih posojil, ker so se prebivalci jugovzhodne Evrope usmerili predvsem v nakup nepremičnin v obliki naložb.
Cena v večjih mestih in prestolnicah:
primer Madrid kjer za 50m2 da brat od prijateljice vsak mesec 800 EUR samo za najemnino. Stanovanje je pa pričanju prijateljice v takšnem stanju, da nebi niti en dan živela notri. Cena za povprečna stanovanja se giblje okrog 500.00 EUR kjer je med stavbama prostora komaj 2 metra.

@oalla.:
Cene za stanovanja primerljive velikosti kot sem ga kupil sam letos v začetku leta, so šle gor. In to je dejstvo.

Lahko, da padajo kje drugje, v Ljubljani še ne.

Tudi v Kranju ne padajo. Sosed prodal novo stanovanje pol leta po prevzemu s +15%.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close