cena urejanja spletne strani
Jaz kupujem avto in mi je en ponudil enga za 15.000 €. Je to malo ali veliko?
Saj veš… če je za take denarje ponujen en “clio”, potem je veliko. Če pa za take evrčke dobiš enga orng “BMWja”, je pa reč hudo ugodna.
Načeloma je taka cena čist ok.. je pa seveda odvisno od tega, kaj dobiš zanjo.
Hvala za odgovor – ti ta pameten. Se zavedam, kaj sem vprašala, ampak, če si laik v zadevi, težko pametno vprašaš. Računala sem, da se cene gibljejo nekje od določene cene pa do določene cene in da vam cena na uro vseeno kaj pametnega pove…
Somebody – zeankrat sem se odločila, če se premislim pustim kontakt…Hvala vseeno.
Znana cena na uro ti nič kaj ne pove, če je zraven še več neznank. Ponavadi se vse začne .. ne boš verjela, na začetku. Si podjetnica in bi rada imela spletno stran. Kakšno? Vizitko, predstavitev, spletno trgovino.. ? Statično, dinamično? Bo to podpora znanim strankam, ali pripomoček za iskanje novih strank? Bistveno pri vsem tem je, da pač izbereš tisto, kar rabiš oziroma si lahko privoščiš. Primerjava – najboljši in najdražji ferari verjetno ni najboljša izbira za prevoz šolskih otrok ali pa kot za službeno vozilo skupine zidarjev.
Izdelava spletne strani in njeno vzdrževanje (?) sta lahko dva povsem različna pojma. Če je spletna stran prirejena za enostavno vnašanje vsebine ( CMS ) bi bil morda primeren za njeno vzdrževanje tudi nekdo s I stopnjo izobrazbe. To sedaj pač počnejo že otroci nižjih razredov…. in morda je prav nesmiselno najemati “najboljšega kirurga za to, da nam prilepi hanzaplast čez poškodovan palec”. Poznam enega starejšega gospoda, kateri prav vzorno ureja spletne strani za kakih 10 € na uro ( neto ), prav tako poznam primer, ko je firma imela pogodbo za nekaj sto evrov za mesečno vzdrževanje + posebej dodatne storitve in je znala zaračunati dodatnih okroglih 1000 € za 15 min dela. Oba primera sta na svojem robu skrajnosti..
Cena za izdelavo spletne strani na podlagi urne postavke pa… ti jo ne svetujem. Zmeni se za fiksno ceno in točno določeno storitev. To so vnaprej znane reči in se lahko povsem točno določi, koliko bo neka reč stala in kaj bo vsebovala. In seveda naroči tisto, kar rabiš.
Prav tako se zmeni, kaj pomeni vzdrževanje strani in preveri ali to sploh rabiš. Kakšna je obračunska enota ( te bo vsaka malenkost stala 30 € ? ), ura, pol ure, 15 min? Bo za to izdan račun?
Spletna stran je vsekakor nekaj skorajda že nujnega, ampak to je le en delček celote, v kateri ni nepomembna zadevščina recimo tudi oglaševanje. In sva spet na začetku: kaj rabiš, koliko si lahko privoščiš in ali se ti bodo vloženi evrčki izplačali?
pa veliko sreče 🙂
Začetnikom vedno svetujem, da ko premišljujejo o spletni strani, naj si za začetek predstavljajo izložbo. Paralel je kar precej.
Najpomembnejša paralela pa je… Izdelava spletne strani ni samo IT ampak predvsem marketinško področje.
Sicer pa, kakor je povedal že predhodnik… Kaj vam pravzaprav ponujajo in za kakšno ceno. Izdelava spletne strani se v grobem deli na več faz:
[list]
[*] zasnova izgleda spletne strani (design)
[*] izvedba funkcionalnosti spletne strani (programiranje)
[*] priprava podatkov za spletno stran (besedila, multimedija, dinamični podatki – kataloški podatki ipd. vsebine)[/list]
Te faze lahko potekajo vzporedno. Kaj spada v vzdrževanje spletne strani, si ne znam točno predstavljati… nekaj takega?
[list]
[*] skrb za nemoteno delovanje pošte – ustvarjanje poštnih predalov, psevdonimov in skupin prejemnikov
[*] varnostno kopiranje vseh podatkov
[*] skrb za podaljšanje domene in ostala administrativna opravila[/list]
Ali morebiti v vzdrževanje spada tudi tekoče dopolnjevanje z marketinško primernimi vsebinami? Dvomim, da lahko to kdo stori v imenu naročnika – kvečjemu svetuje naročniku in poskrbi za izvedbo.
Skratka, glede na opisano – tace stran – oz. točne definicije.
Lep pozdrav,
P.J.
P.S.: 30 EUR urna postavka bi znala biti dokaj realna.
Jaz ne plačujem nič, namreč tudi sam se ukvarjam s spletnim oblikovanjem že vrsto let, skupaj z administracijo.
Za kakšno vrsto spletne strani pa gre?
Če je statična stran (html), vzdrževanja praktično ni, če je dinamična, kot so npr. tale forum in pa razni portali v PHP jeziku, je pač treba sistem posodabljati (predvsem iz varnostnih razlogov) in pa obstajajo določene administratorske naloge, če imate precej obiska, ki pa niso kaj posebej zahtevnega. Postavljalca strani dodatno stane edino zakup spletnega prostora, kjer dobiš solidnega ponudnika že od 30 evrov letno, domena (.com) pa stane tam okroglih 10 evrov letno.
Spletni design pa se posebej enkratno zaračuna, ampak tudi tu vam lahko postavi že prirejen zastonj (open source) sistem, kje mu ni treba nič.
Občutek imam, da vas poskuša ogoljufati, ker verjetno ve, da se vam o teh stvareh ne sanja in je zaslutil oriložnost za dober zaslužek. Kaj točno vam je rekel, da rabi recimo toliko in toliko uri tedensko za urejanje vaše spletne strani?
Pozdravljeni!
Profesionalno se ukvarjam z izdelavo spletnih strani in spletnih aplikacij.
Po želji poskrbim tudi za gostovanje, domeno in optimizacijo spletne strani.
Cene so nizke, saj mi to ne predstavlja edini vir zaslužka.
Če Vas zanimajo reference mi pošljite mail.
kontakt:
mail: mojster4splet@gmail.com
Forum je zaprt za komentiranje.