Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis cena lektoriranja?

cena lektoriranja?

Hvala lepa. To me je zanimalo, ja.

Torej, lahko ugotoviš, da je zapis vejice korekten. Je pa res, vejico se v takem primeru piše ali pa tudi ne.

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

337
Kadar nedoloèniški polstavek lahko razvijemo v osebno glagolsko obliko, ga lahko
loèimo z vejico ali pa ga pišemo brez nje: Imel je željo, postati zdravnik (= Imel je željo,
da bi postal zdravnik). – Njegova želja je, postati zdravnik in Njegova želja je postati
zdravnik. – Postati zdravnik, je njegova želja in Postati zdravnik je njegova želja. Prim.
še Lenariti ves dan, ga je sram (= Da bi lenaril …). – Moja dolžnost je, govoriti resnico
(= Da govorim resnico …). Èe pa se nedoloèniški polstavek rabi kot povedkovo doloèilo
ali povedkov prilastek, se od sobesedila ne sme loèiti z vejico: Ne moreš oditi kar tako.
– Treba je pridno delati. – Zaèelo je moèno snežiti. – Slišala je ptièko peti.

– —
Pravilo 337 je zelo nepregledno, protislovno in arhaično.
Seveda pa je to samo moje mnenje.
LP/Filip_

Tudi za stavek, ki sem ga napisala jaz lahko ugotoviš, da se vejica piše ali pa tudi ne. Oboje je pravilno. keneda Filip_

Ker je Nataša brisala toliko in toliko postov, so stvari postale nepregledne. Vsekakor pa so v postu, ki sem ga citiral v tem postu, zelo grobe napake.

Malokrat zagovarjam, da je lahko tako in/ali pa tako. Nisem manekenka in/ali igralka, običajno se opredelim.

Ker je Nataša brisala toliko in toliko postov, so stvari postale nepregledne. [/quote]

Hmmm, ne vem, za kakšen problem nepreglednosti v tej temi bi lahko šlo, nobenega posta uporabnice nisem lektorica nisem umaknila (postov po dogovoru ne brišemo, ampak so samo umaknjeni). Sem znova pregledala vse objavljene poste v tej temi, ampak nič, kar bi se navezovalo na to, ni umaknjeno.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Aha, še dobro, da sem nekaj let delal tudi na železnici. Tudi tam vlakov nismo brisali, le na stranski tir smo jih umaknili.

New Report

Close