čemu ste se odpovedali ob tej draginji
ZivljenjeNiPotica, 22.07.2023 ob 20:23
Avto je največji strošek. Ne bomo menjali. Popravljamo. Morje odpade. Namesto piva, sladkih pijač, pijemo čaj, kruh kupujemo star en dan, vse ostalo ko so akcije… Na razna druženja kjer se nosijo darila ali denar, ne hodimo… Skratka ja, poskušamo kjer se da gre mesec normalno skozi.
In to je normalno????
Mater kam smo prišli.
Od nekdaj pazim, kam gre denar, med korono smo se malo sprostili pri porabi, potem sem spet zategnila.
Zdaj s role draginjo sem se odpovedala vsem sranjem v akciji, sem marsikdaj kupila kak ‘priboljsek’, ker je bil znizan, zdaj tega ne kupujem vec, ne rabimo, ostalo hrano, ki jo dejansko rabimo, pa se vedno v akcijah in na kuponcke.
Frizer enako kot prej, masaze enako kot prej, na nohte in h kozmeticarki ne hodim, kozmetiko kupujemo enako kot prej, nekaj izdelkov smo zamenjali z drazjimi. Na morje ne gremo, ker se ne moremo zmenit kam bi sli.
Ničemur se nismo odpovedali – 2 do 3 tedensko jemo zunaj; nekajkrat na teden kavica v lokalu; glavne 14 dnevne počitnice gremo z letalom; potem pa krajši tri ali štiri dnevni oddihi med krajšimi počitnicami oz. prazniki kje bližje. Hrano kupujemo dokaj kakovostno in zdravo, ker nam je dobra in zdrava hrana pomembna. Frizer enkrat mesečno. Kupljeno imamo tudi letno karto za v fitnessu. Oblačila kupujemo srednji rang (ne hodimo v Kike in Mane, ampak tudi v najdražje znamke se ne oblačimo).
Res pa je, da ne zapravimo (ne zaradi draginje; že prej nismo) veliko za avto (živimo v mestu in imamo vse na dosegu roke; pa tudi avto nam ni pomemben – raje gremo na dopust v hotel 5* pa imamo povprečni avto srednjega razreda) in pa tudi živimo v stanovanju in nimamo stroškov, ki jih prinese stalno vzdrževanje/obnavljanje hiše. Prav tako ne kadimo in nimamo stroškov s cigareti. Na masaže in na nego tudi nismo nikoli hodili.
Me je pa ob tej temj groza kako je v Sloveniji poveličevano to kdo zapravi najmanj. Ljudje ne pravim, da je treba vse zapravit – ampak nekaj si pa privoščite tudi zase in ob tem ne mislite na vsak cent.
Zaenkrat se nisem ničemur odpovedala. Problem je ker se pravzaprav nimam čemu. Že leta grem na striženje 2x letno, barvam se sama, nohte imam svoje nelakirane. Od kulture že leta samo knjige iz knjižnice. Če gremo dva, trije v opero, gledališče na brezvezno predstavi je 50 eur, če gremo na tisto kar želimo pa 120 (žal preveč). Oblačila kupujem zmerno in preverjeno. Npr. Točno določen model čevlja na znižanju 4 leto zapored. Verjetno kdo misli, da vsak dan nosim iste hlače, modrc, bluzo, ampak jaz imam 3 identične kose (barva, kroj, model, firma).
Pri hrani ne gledam, kupim kar imamo radi, kar smo navajeni. Večinoma meso, testenine, olje, riž, kruh, skuta. Sadje, zelenjava, jajca imamo doma. Pralni prašek, šamponi, cet, ipd kupim v akciji.
Prosti čas in dopust enako. Najem vikenda v naravi cca. 2km do najbližje hiše. Sedenje v senci s knjigo, ruzak in bicikl.
Zunaj jemo 1x tedensko.
Kar me nervira, da je sicer vse enako, samo na varčevalni račun gre vsak mesec manj. Če sem včasih dala na stran 300 eur, sedaj samo 100.
Drugo, kar me skrbi je kako se je podražila oskrba živali. Tu pa sem čez vso mejo s hrano, veterinarsko oskrbo. Samo žal še par let bo treba, ker ne morem kar pobit živali. Čeprav nekaj smo jih.
Niti se nisem odpovedala, le prestavila nakup avtomobila, ker je zdajšnji še čisto ok. Še najbolj gledam na cene živil, če se mi kaj zdi absurdno drago, ne vzamem. Lokali so tudi problem, ker nažigajo cene do neba, tako da to sem omejila. Aja, pa telefona ne menjam, dokler ni nujno, ampak to že vseskozi. Prišparam tudi pri frizerju, saj si lase strižem doma.
Nekontroliranim nakupom.
Sedaj izključno samo še stvari v akcijah. Pa imamo nadpovprečne prihodke in nisem noben škrtuh, ampak tudi iz principa. Redko, res redko kupim kakšno reč po redni ceni, ko pač ne gre drugače. Na srečo imam največje tri trvovce v radiju 400m in jih lepo obredem v kakšni uri naenkrat ter v vsakem akcijske cene ubodem.
Ne bodo me scat vozili, oni pa vedno večje dobičke tolkli.
gos podinja, 22.07.2023 ob 12:33
Mi, kot družina smo se odrekli določenim druženjem, povezanim s stroški. Frizerka 2x na leto. Živila kupujem v akciji, kupončki, kruh najcenejši. Zamenjala tv operaterja, pa še kaj bi se našlo.
Mimogrede, ali še kdo kupuje revije in časopise, jaz jih že deset let nisem kupila. Da ne bo pomote, nisem škrtuh z veliko denarja, ampak na minimalnih dohodkih.
Jaz SEM SE ODPOVEDALA MOŠKEMU !!!
En strošek manj????
-
Frizerju, barvanju pri frizerju, zdaj se grem samo strizt 1krat letno, botoxu, umetnim trepalnicam, savnam, masazam, uporabi avta- vec uporabljam avtobus, poskusila sem uporabljat sampone iz hoferja, lidla, pa ne gre- lasje niso isti. Ne kupujem vec cunj impulzivno. In cevljev. Se poskusam zadrzat in vecinoma uspe. Ne hodim na pijace. Uporabljam kupone v trgovini.
V bistvu niso krive podrazitve ampak veliko manjsi prihodek zadnje 3 leta.
Forum je zaprt za komentiranje.