Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Čebulna juha

Čebulna juha

Pozdravljeni!

Ima kdo recept za dobro francosko čebulno juho?

LP, Staša

Jaz mam dva, oba preskušeno dobra. Ti pozneje prilepim:))
LP Barb

Lepa hvala že vnaprej. Moj dragi očka anmreč že kar nekaj časa vsem v družini naznanja, kako si želi čebulno juhco, jaz pa je še nisem nikoli delala. Na kulinariki pa tudi nisem nič pametnega našla.

Btw., kako se ti zdi link s kaloričnimi vrednostmi?

LP, Staša

dve debeli čebuli narežem na rezine, pražim na olivnem olju da porjavi, zalijem z litrom ali kolikor pač rabiš vode, dodam kar jušno kocko ali dve ( kolikor je pač vode) in kuham še cca 15 minut, da se čebula zmehča. Na vsak krožnik položim eno rezino prepečenca, nanjo vsipam za eno žličko parmezana, previdno nalijem juho okoli, da parmezana ne prevržem. da se stopi na prepečencu. Pravilno bi bilo dati krožnike z naribanim sirom v pečico, ampak sama tega ne delam.zelo dobro je že tako. Ena od boljših juh pri nas doma, pa tako enostavno! LP

Hvala, Nastja. Sliši se res enostavno. Lep večer ti želim.

Staša

Čebulna juha
Imam čebulno juho s siltonskim sirom, kremno čebulno juho, gratinirano čebulno juho; ampak ta prava francoska čebulna juha je pa takšna s karamelizirano čebulco, njam) Čebulo moraš v tem receptu za nekaj minut popražit na maslu in olju, da se zmehča. Dodaš sladkor in kuhaš naprej pri šibkem ognju približno 20 minut, dokler ne postane zlato rjava. Občasno premešaš.
Torej:
45g masla
4 žlice sončničnega olja
1 kg tanko narezane čebule
1 žica sladkorja v prahu
30g moke
1,8 l goveje jušne osnove
sol in sveže mlet črn poper
8 opečenih kruhkov s sirom
Recept je za 8 oseb, primerno zmanjšaj količine, če boš delala za manj.
V veliki posodi raztopiš maslo in olje in na njem karameliziraš čebulo s sladkorjem (najbolj pomemben korak, od tega je odvisen ves okus te juhce). Poprašiš z moko in med nenehnim mešanjem kuhaš še 1-2 minuti. Postopoma vmešaš jušno osnovo in zavreš. Soliš in popraš po okusu. V pokriti posodi kuhaš na šibkem ognju 35 minut in občasno premešaš. Drži se časov, ker drugače žal ni tko dobra. Men se je enkrat mudilo, pa mi je bilo potem žal Naliješ v pogrete jušne skodele. V vsako skodelo položimo opečen kruhek s sirom in takoj postrežemo (kruhek je fino, če je sveže popečen, da se sir še vleče).
Bon apetit
LP Barb

Hojla!
Spodaj imaš recept, malce več časa zahteva, a očki si to zaslužijo:))
Link je pa noro dober. Misliš, da je za zaupat? Prvi vtis je pozitiven. Ti ga že dolgo uporabljaš. Mogoče veš kakšne so njihove reference? Nisem ga utegnila še ornk prerešetat. Vsekakor sem zelo hvaležna:))
LP Barb

Meni se link zdi OK. Do sedaj so bili vsi podatki primerljivi s tistimi, ki jih najdes na vreckah v nasih trgovinah, za vse pa pac ne mores vedet. Vendar mislim, da bolj ali manj podatki drzijo.

Hvala za recept, slisi se super. probala bom jutri, le to bi se te zagnjavila – kako natancno karameliziras cebulo s saldkorjem? Cebulo preprazis, dodas sladkor, mesas dokler ne karamelizira in… to je najbrz to, ne? (nocem si privosciti kaksne greške 😉

LP, Stasa

dodaj se malo vina za okus.
Njami

Oprosti, sem šla že ajat. Naporen dan. Takole se karamelizira čebulo. Če te še kaj zanima, kar vprašaj. Loti se je z nasmehom, malo dobre volje zamešaj notri, pa bo sigurno najboljša čebulna juha nasploh:))) :
Čebulo moraš v tem receptu za nekaj minut popražit na maslu in olju, da se zmehča. Dodaš sladkor in kuhaš naprej pri šibkem ognju približno 20 minut, dokler ne postane zlato rjava. Občasno premešaš.
LP Barb

Ja, bojda francozi delajo to s šampanjcem:))
Tudi ta recept sem nekje imela. Bom pobrskala:)
LP Barb

Barb, hvala.Mislim, da se sedaj ne more ponesrečiti.

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close