Čebulna juha
dve debeli čebuli narežem na rezine, pražim na olivnem olju da porjavi, zalijem z litrom ali kolikor pač rabiš vode, dodam kar jušno kocko ali dve ( kolikor je pač vode) in kuham še cca 15 minut, da se čebula zmehča. Na vsak krožnik položim eno rezino prepečenca, nanjo vsipam za eno žličko parmezana, previdno nalijem juho okoli, da parmezana ne prevržem. da se stopi na prepečencu. Pravilno bi bilo dati krožnike z naribanim sirom v pečico, ampak sama tega ne delam.zelo dobro je že tako. Ena od boljših juh pri nas doma, pa tako enostavno! LP
Čebulna juha
Imam čebulno juho s siltonskim sirom, kremno čebulno juho, gratinirano čebulno juho; ampak ta prava francoska čebulna juha je pa takšna s karamelizirano čebulco, njam) Čebulo moraš v tem receptu za nekaj minut popražit na maslu in olju, da se zmehča. Dodaš sladkor in kuhaš naprej pri šibkem ognju približno 20 minut, dokler ne postane zlato rjava. Občasno premešaš.
Torej:
45g masla
4 žlice sončničnega olja
1 kg tanko narezane čebule
1 žica sladkorja v prahu
30g moke
1,8 l goveje jušne osnove
sol in sveže mlet črn poper
8 opečenih kruhkov s sirom
Recept je za 8 oseb, primerno zmanjšaj količine, če boš delala za manj.
V veliki posodi raztopiš maslo in olje in na njem karameliziraš čebulo s sladkorjem (najbolj pomemben korak, od tega je odvisen ves okus te juhce). Poprašiš z moko in med nenehnim mešanjem kuhaš še 1-2 minuti. Postopoma vmešaš jušno osnovo in zavreš. Soliš in popraš po okusu. V pokriti posodi kuhaš na šibkem ognju 35 minut in občasno premešaš. Drži se časov, ker drugače žal ni tko dobra. Men se je enkrat mudilo, pa mi je bilo potem žal Naliješ v pogrete jušne skodele. V vsako skodelo položimo opečen kruhek s sirom in takoj postrežemo (kruhek je fino, če je sveže popečen, da se sir še vleče).
Bon apetit
LP Barb
Meni se link zdi OK. Do sedaj so bili vsi podatki primerljivi s tistimi, ki jih najdes na vreckah v nasih trgovinah, za vse pa pac ne mores vedet. Vendar mislim, da bolj ali manj podatki drzijo.
Hvala za recept, slisi se super. probala bom jutri, le to bi se te zagnjavila – kako natancno karameliziras cebulo s saldkorjem? Cebulo preprazis, dodas sladkor, mesas dokler ne karamelizira in… to je najbrz to, ne? (nocem si privosciti kaksne greške 😉
LP, Stasa
Oprosti, sem šla že ajat. Naporen dan. Takole se karamelizira čebulo. Če te še kaj zanima, kar vprašaj. Loti se je z nasmehom, malo dobre volje zamešaj notri, pa bo sigurno najboljša čebulna juha nasploh:))) :
Čebulo moraš v tem receptu za nekaj minut popražit na maslu in olju, da se zmehča. Dodaš sladkor in kuhaš naprej pri šibkem ognju približno 20 minut, dokler ne postane zlato rjava. Občasno premešaš.
LP Barb
Forum je zaprt za komentiranje.